Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek
"De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. Vragen over licenties worden niet behandeld, aangezien die geen raakvlak met beveiliging hebben. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vanwege het grote aantal vragen deze week de "bezemwagen", waarin Arnoud zeven vragen beantwoordt.
Vraag: Op mijn werklaptop heb ik privébestanden staan, zoals vakantiefoto's en chatlogs met mijn partner. Nu is het moederbord een tijd geleden defect geraakt. Mijn baas gaf me toen een nieuwe laptop, maar hij weigert me de oude schijf te geven zodat ik die privebestanden kwijt ben. Kan ik hem dwingen deze toch af te geven?
Antwoord: Nee, dat kan niet. Hoewel enig privégebruik van zakelijke hardware toegestaan is, heeft je baas geen verplichting om daaraan actief mee te werken. Hij mag je niet hinderen maar hij hoeft ook niets te doen zodat jij privégebruik kunt maken van zijn spullen. Er is dus geen grond om te eisen dat hij je de oude harde schijf geeft.
Vraag: Bij een site waar ik met een persoonlijk profiel op sta, kun je je wachtwoord laten opvragen per mail. Je krijgt het wachtwoord dan echter in plaintext mail. Mag dat eigenlijk wel gezien de privacy?
Antwoord: De privacywet (wet bescherming persoonsgegevens) is niet specifiek over de beveiligingsmaatregelen die je moet nemen om persoonlijke gegevens te beschermen. De wet zegt alleen maar dat je "afdoende" maatregelen moet nemen, maar je moet zelf bepalen wat afdoende is gezien de soort
gegevens en de waarschijnlijke aanvallen daarop. Hoewel er zeker risico's kleven aan passwords in plaintext mail, is daarmee nog niet gezegd dat dus in elke situatie de privacywet geschonden wordt. Zie ook de discussie uit juli vorig jaar.
Vraag: Om te voorkomen dat verkeerd geadresseerde zakelijke mails kwijtraken, heeft ons afdelingshoofd besloten om zulke mails in een apart postvak terecht te laten komen zodat deze later alsnog doorgestuurd kan worden naar de betreffende personen. Maar om dit te kunnen doen moet hij de mails natuurlijk wel lezen. Nu maak ik me zorgen om mijn privacy, want ik krijg soms mails van klanten en relaties met persoonlijke opmerkingen erin.
Antwoord: Deze vraag krijg ik in tientallen varianten. Zie 1, 2, 3 en 4. Je hebt ook op het werk recht op een redelijk niveau van privacy. Je baas mag daar inbreuk op maken, maar die inbreuk moet relevant zijn voor het werk en bovendien moet er waar mogelijk gekozen worden voor een niet-privacyschendend alternatief. Zo zou een werkgever niet zomaar 100% tassencontrole bij winkelpersoneel mogen doen, hij kan ook vragen dat ze door de beveiligingspoortjes naar buiten gaan.
Als er bij dit bedrijf mails kwijtraken en daardoor het bedrijf opdrachten misloopt, dan lijkt het me gepast dat het bedrijf de postmaster-mailbox monitort en zo nodig doorstuurt. Maar de persoon die dat doet, dient wel de privacy te respecteren dus niets te vertellen over de inhoud van mails die hij leest.
Vraag: In de mediatheek bij ons op school ontdekte ik laatst dat de begeleider via speciale software op elke PC kan kijken. Sterker nog, ze kunnen met
1 druk op de knop op elke PC tegelijk kijken wat daar gebeurt. Mag dat zomaar?
Antwoord: Zie de vorige vraag: wat op het werk geldt, geldt ook op school. Scholieren hebben ook recht op privacy, maar daar staat tegenover dat een school moet zorgen voor een prettige sfeer en een goede samenwerking. Het is algemeen bekend dat scholieren klieren en pesten en andere rottigheid uithalen op de schoolcomputers, dus een relatief strenge vorm van monitoren zou m.i. moeten kunnen. Wel zou dit in principe anoniem moeten gebeuren, bv. met blokkades en filters die triggeren op bepaalde woorden of activiteiten. Pas dan zou een medewerker mee moeten kijken. De hele dag lezen wat je leerlingen chatten, lijkt me volstrekt ongepast.
Vraag: Een half jaar geleden heb ik bij een webwinkel iets besteld en betaald, maar het product wordt maar niet geleverd. Ik heb het gevoel dat ik aan
het lijntje wordt gehouden, men weigert mijn geld terug te geven en ik krijg steeds een andere uitleg waarom het niet komt. En sinds een paar weken hoor ik zelfs helemaal niets meer. Volgens mij ben ik opgelicht, wat kan ik doen?
Antwoord: Volgens de Wet Koop op Afstand heb je het recht om dertig dagen na aankoop een nog niet geleverde bestelling te annuleren. De winkel moet
je dan je geld teruggeven (en dus geen tegoedbon). Natuurlijk mag je best langer wachten, maar dat is dan jouw keuze. Helaas zijn er genoeg malafide webwinkels, die de wet niet kennen of gewoon geen zin hebben deze na te leven. Je hebt dan echt een probleem.
Als je de winkel weet te vinden (hun vestigingsadres en KVK-nummer moet wettelijk verplicht op de site staan), dan kun je ze via de kantonrechter tot levering of terugbetaling dwingen. Maar om nu voor een paar tientjes te gaan procederen is ook zo wat.
Aangifte bij de politie is mogelijk als je aanwijzingen hebt dat dit geen incompetentie is maar kwade opzet. Als je de enige bent, zal die aangifte alleen op een stapel komen. Maar als er genoeg anderen ook aangifte doen, is de kans groot dat de politie actie gaat ondernemen.
Vraag: Een jaar geleden heeft mijn man een boete gekregen in het verkeer. Daarbij werd hij gefilmd, maar hij heeft zeer duidelijk aangegeven dat niet te willen en niet in te stemmen met vertoning op televisie of andere kanalen. Nu zien we die beelden alsnog regelmatig opduiken in programma's met onderzoeken van of door de politie. Gisteren nog bij een bericht over een tevredenheidsonderzoek onder politieagenten. Kan dit zomaar ? Zo niet, welke stappen kunnen wij dan ondernemen ?
Antwoord: Op de openbare weg mag je filmen wat je wilt (zolang de camera maar niet opgehangen is). Gebruik van zulke beelden kan in strijd zijn met de
privacywet. Een paar jaar geleden is een boze automobilist naar de rechter gestapt omdat hij niet in Blik op de weg vertoond wilde worden. De rechter gaf hem ongelijk. Het programma diende een algemeen educatief belang, dat zwaarder woog dan het privacybelang om niet "als wegmisbruiker te boek te zullen staan" (hela, merkinbreuk?). Wel speelde ook een rol dat zijn gezicht en nummerbord onherkenbaar waren gemaakt. Als hij herkenbaar voor heel Nederland in beeld zou zijn gekomen, was dit vonnis misschien anders uitgevallen.
Ik ken de beelden niet, maar als hij herkenbaar in beeld is, dan zou hij op grond van de privacy een uitzendverbod kunnen eisen. Je moet daarvoor wel naar de rechter. Je zou het in dit geval ook eerst met een boze brief naar de korpschef kunnen proberen.
Vraag: Mag een bedrijf een kopie of scan maken van mijn identiteitskaart?
Antwoord: Dat mag alleen als dat wettelijk verplicht is voor hun bedrijfsvoering. Zo moeten bedrijven de identiteitspapieren van werknemers kopiëren en bewaren in verband met zwart werk. Maar een slijter mag geen kopieën van identeiteitsbewijzen bewaren, dat is niet nodig voor zijn plicht om te controleren of iemand ouder is dan zestien/achttien. Ook hotels mogen je alleen vragen om je ID ter controle van gegevens, en ze mogen geen kopie (laat staan het origineel) bewaren in hun administratie. Ze zijn wettelijk verplicht je gegevens te controleren maar dat is niet hetzelfde als een kopie van je identiteitsbewijs te bewaren.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.