Door Securitate: opleidingen zijn over het algemeen waardeloos!
zo, dat is een mooie binnekomer.
ik heb veel meer vertrouwen in de autodidact.
dat betekent niet dat je geen cursus volgt over een specifiek onderwerp, dat kan je op weg helpen.
echt weten hoe iets werkt doe je pas door ERIN te duiken, zwemmen, spartelen, fouten maken.
lees veel, ook google en bing bezitten pareltjes ter beschikking gesteld door anderen.
uiteindelijk is dat de manier hoe je KENNIS opbouwt.
discussieren met anderen vergroot je referentiekader en scherpt je inzicht.
neem zeker niet alles voor waarheid aan.
bovenstaande is vooral al je in de basis techneut bent.
wil je snel scoren als manager ga dan met een zak geld naar toptech/tu delft, prima opleiding, maar helaas voor lullo types.
dat klinkt zwaar denigrerend, en dat is het ook, mijn kijk op managers, maar dat is een ander verhaal.
zelf was ik de enige techneut die daar rondliep, en dat merk je, zeker als je een aanpakker bent zul je nooit in de bedoelde mgt functie komen, je wordt doodongelukkig, daarbij je krijgt de kans geeneens omdat deze types graag onder elkaar vertoeven, samen onwetend, en maar inhoudsloos lullen.
wat je ook doet, zorg in ieder geval dat je gehinderd wordt door kennis, niet het gebrek eraan!
Tsja, ieder zijn kijk op de materie zullen we maar zeggen :-). De waarheid ligt zoals zo vaak in het midden. Om het bovenstaande verhaal van securitate van wat weerwoord te voorzien:
(1) Security opleidingen zijn zeker niet waardeloos/ nutteloos. Ik ben er, doordat ik beide kanten heb gezien (en nog steeds zie), van overtuigd dat een solide theoretische basis onmisbaar is voor een goede praktische inzetbaarheid. Ik kom zelf uit de Microsoft hoek en heb beheerders ongelooflijk de mist in zien gaan met b.v. Active Directory, doordat ze de details van b.v. GPO's niet beheersten. Begrepen ze de basis van GPO's wel, dan gingen ze de mist in als er wat dieper in de materie moest worden gedoken, zoals het opstellen van loopback policies. Als er een ADM template gemaakt moest worden konden ze dat niet, waardoor ze met alternatieve oplossingen kwamen die niet te beheren waren en duurder waren in het onderhoud. Zo is het ook met security. Als je niet weet welke maatregelen geimplementeerd moeten worden, dan kom je met halve oplossingen die niet voldoen aan de initiele requirements en niet gesupport worden het management. Dan heb je je gelijk misschien aan je zijde, maar vraag je je (zoals wel meer IT'ers, zoals securitate) steeds maar weer af waarom ze toch niet naar je luisteren.
(2) Autodidactisch werken is leuk (ook hier kan ik over meepraten), maar het nadeel is dat je je neigt te richten op onderwerpen die je leuk vindt en onderwerpen overslaat waar je toevallig niet mee in aanraking komt. Kijk naar het CISSP traject (ik zou trouwens je aanraden het SSCP certificaat te halen, doordat CISSP naar verwachting nog iets te hoog gegrepen en te theoretisch is). Hier komen dingen in naar voren die je niet gaat leren als je zelf aan de slag gaat. Ik denk aan security architectuur zaken zoals de Common Criteria, security modellen zoals Bell-LaPadula/ Biba/ Clark-Wilson/ Brewer-Nash, compliancy, wet- en regelgeving zoals de Computer Espionage Act/ HIPAA/ Sarbanes-Oxley en zo verder.
Hands-on ervaring via autodidactisch werken kan, maar dan voornamelijk voor een subset van security, te weten de techniek. We hebben echter ook nog fysieke beveiliging. En administratieve beveiliging. En compliancy. En wet- en regelgeving. En beleidsvorming. En auditing. En business continuity/ disaster recovery plannen. En security awareness. En .... Allemaal dingen waar IT'ers (de meesten hierboven zo te oordelen aan hun reacties) vaak geen interesse voor hebben, maar die wel een wezenlijk onderdeel uitmaken van een overkoepelend security beleid. En dus zul je die dingen niet leren als autodidact. Het volgen van cursussen is dan een prima oplossing. Zoals hierboven gezegd: je krijgt daar vaak meer hands-on ervaring mee en hoeft jezelf niet voor 1 of 2 jaar vast te leggen in een studie waarvan de helft van de vakken niet nuttig zijn voor jouw werk. Ikzelf volg ze ook nog (hetzij met zelfstudie, hetzij met een instructeur) en volg daardoor alleen die dingen die nuttig zijn.
(3) Securitate hierboven is een aanpakker. Ik gok dat hij als IT'er werkzaam is. Doordat ik ervaring heb in die tak, kan ik je zeggen dat IT'ers op gebied van security een stel smeerlappen zijn. Documenteren is voor watjes, auditers weten nergens wat vanaf en zijn lastig, beheersbaar werken is voor de meesten niet interessant (doordat ze snel problemen op willen lossen waar een gebruiker mee komt), velen zijn niet geinteresseerd in het plaatje buiten de IT (terwijl IT slechts een klein deel is van beveiliging), velen beseffen niet dat beveiliging vanuit management wordt geinitieerd (of geinitieerd zou moeten worden) in plaats vanuit IT etc etc. Je hoeft geen manager te worden, alleen dien je rekening te houden met alle stakeholders die betrokken zijn bij security, zoals management (zij zorgen immers voor de resources zoals geld en mankracht), product managers, projectleiders, IT, juridische zaken/ compliancy, business analisten etc. Aanpakken is leuk, maar support door alle afdelingen is cruciaal om security (of wat dat betreft: om ieder project) te laten slagen.
Wanneer ik je teksten hierboven lees, vraag ik me af of je je vast moet leggen op een volwaardige studie, zeker gezien de kennis die je al hebt vanuit je HBO opleiding. Die studie kan nuttig zijn, als bijvoorbeeld een afgeronde studie wordt gevraagd op je CV om ergens binnen te komen. Als je echter al ergens binnen bent, dan is het volgen van praktisch ingestelde cursussen (b.v. het GIAC, of CEH, of misschien SSCP, of misschien meer de product-afhankelijke certificaten van b.v. Cisco, of het product-onafhankelijke wireless traject met de CWTS/ CWNA/ CWSA certificaten) en het halen van het bijbehorende examen denk ik de meest wenselijke optie vanwege de volgende redenen:
(a) Je kunt je richten op alleen die onderwerpen die je leuk vindt (of die je leidinggevende nuttig vindt)
(b) Door het halen van het certificaat geef je blijk van het feit dat je de stof hebt begrepen
(c) Je legt je niet voor 1 of 2 jaar vast
(d) Je kunt de te volgen cursus aanpassen aan je eigen niveau
(e) Je toont de wil om jezelf te blijven ontwikkelen