image

Bezwaar tegen patiëntendossier ook via internet

woensdag 19 november 2008, 15:05 door Redactie, 22 reacties

Minster Ab Klink van Volksgezondheid gaat de omslachtige manier om bezwaar tegen het elektronisch patiëntendossier (EPD) te maken mogelijk aanpassen. Vanochtend liet hij de kamer weten te willen onderzoeken of het bezwaar ook via internet is in te dienen. Hierbij zou de burger zich dan via DigiD kunnen authenticeren. Begin november kregen zo'n 8 miljoen huishoudens een brief waarin stond dat hun gegevens aan het EPD zouden worden toegevoegd, tenzij men bezwaar maakte. Volgens de Tweede Kamer is het ouderwets en omslachtig dat mensen alleen via een papieren formulier zich kunnen uitschrijven. Inmiddels hebben al 15.000 mensen nee tegen het EPD gezegd.

Reacties (22)
19-11-2008, 15:09 door Anoniem
Die 15'000 mensen die "nee" gezegd hebben tegen het toegankelijk maken van hun gegevens, zal vast en zeker al een achterhaald aantal zijn.
Dit omdat ik steeds meer mensen om me heen hoor die ook bezwaar maken en dat getal van +/- 2 dagen na die brief was.

Je gegevens komen trouwens hoe dan ook in het EPD. Het enige wat je met dat bezwaar voorkomt is dat je gegevens meteen ingezien zouden kunnen worden.
Mocht het EPD alsnog gekraakt worden, helpt dat bezwaar uiteraard niet om te voorkomen dat je gegevens in de verkeerde handen worden.
19-11-2008, 15:12 door Anoniem
ik heb anders nooit een brief ontvangen.. studenten huizen zijn duidelijk niet zo belangrijk. Overigens wel al bezwaar gemaakt..
19-11-2008, 15:13 door Anoniem
Laat me raden; betreffende website werkt uitsluitend en alleen als je de Internet Exploder gebruikt, met java aan..... (zucht)
19-11-2008, 15:14 door Anoniem
Naar wat ik begrepen heb van de medewerkers van de infolijn, komen je gegevens bij bezwaar niet in het EPD.

Wie moet deze gegevens toevoegen? Een arts krijgt geen toegang, dus kan de arts ook geen aanvullingen doen.
19-11-2008, 15:19 door Jachra
Door AnoniemDie 15'000 mensen die "nee" gezegd hebben tegen het toegankelijk maken van hun gegevens, zal vast en zeker al een achterhaald aantal zijn.
Dit omdat ik steeds meer mensen om me heen hoor die ook bezwaar maken en dat getal van +/- 2 dagen na die brief was.

Je gegevens komen trouwens hoe dan ook in het EPD. Het enige wat je met dat bezwaar voorkomt is dat je gegevens meteen ingezien zouden kunnen worden.
Mocht het EPD alsnog gekraakt worden, helpt dat bezwaar uiteraard niet om te voorkomen dat je gegevens in de verkeerde handen worden.

Als je alleen dat formulier invult, dan zullen je gegevens er in komen. Als jezelf een bezwaarschrift toevoegd, dan zullen ze daaraan gehoor moeten geven.
19-11-2008, 15:43 door Anoniem
Vond het behoorlijk omslachtig om iets pet post te sturen. En zeker persoonsgegevens!
Iemand loopt langs zo'n bak met post, haalt het er uit voordat de TNT het is opkomen halen, en hoppa er zullen ongetwijfeld wel een aantal tussen zitten. Lekker veilig in mijn ogen... NOT!

Echter denk ik dat de 82% van de mensen die er geen problemen mee hadden en de andere 18% werken ongetwijfeld in de IT.
19-11-2008, 15:55 door Eerde
Wat ik je brom het begint af te brokkelen... stupide nono's zijn het !

De huisartsen zijn tegen, er wordt beweert dat je gegevens er sowieso inkomen maar enkel voor (huis)arts afgeschermd worden, het is inherent onveilig, het is juridisch een gedrocht, de ambtenaren die de uitvoering gedaan hebben moeten subiet ontslagen worden, de opt-out methode is een voute keuze. Etc. etc.
19-11-2008, 16:00 door Anoniem
Doe mij maar papier. DigiD is minstens net zo !@#$

(heb met eigen ogen de database config mogen zien)
19-11-2008, 16:49 door prikkebeen
Door EerdeWat ik je brom het begint af te brokkelen... stupide nono's zijn het !

De huisartsen zijn tegen, er wordt beweert dat je gegevens er sowieso inkomen maar enkel voor (huis)arts afgeschermd worden, het is inherent onveilig, het is juridisch een gedrocht, de ambtenaren die de uitvoering gedaan hebben moeten subiet ontslagen worden, de opt-out methode is een voute keuze. Etc. etc.

Mee eens. Maar het is Ab Klink die hier wel zeer onzorgvuldig dan wel onbeschoft mee bezig was regen het advies van de Tweede Kamer in. Laten ze die meteen ook een schop geven zou ik zeggen. De ambtenaren werken ook maar in opdracht van hun baas. Wat mij betreft mag eigenlijk het hele kabinet wel opstappen, ze zijn corrupt, liegen en maken er een puinhoop van en wij mogen het betalen.
19-11-2008, 17:13 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-11-2008, 17:31 door Eerde
OK appie K/. geven we levenslang (plee's schrobben in een thehuis voor demente bejaarden b.v.).
Jammer dat ik anti doodstraf ben..... alhoewel.... na de revolutie ga ik dat eens rustig her-evalueren. ;)
19-11-2008, 17:48 door Anoniem
De gehele flat hier heeft, zo ver ik weet, nooit een brief gekregen...
19-11-2008, 18:21 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-11-2008, 19:32 door Anoniem
Ik heb ook het forumulier + copy van ID kaart opgestuurd maar vraag me af of je eigenlijk een bevestiging moet krijgen als dit aangekomen en verwerkt is. Ik wil graag zeker weten dat mijn bezwaar geregistreerd is.

Moet ik gewoon geduld hebben en komt er een bevestiging, of zal die nooit komen ?
19-11-2008, 19:50 door Anoniem
Door AnoniemJe gegevens komen trouwens hoe dan ook in het EPD. Het enige wat je met dat bezwaar voorkomt is dat je gegevens meteen ingezien zouden kunnen worden.
Mocht het EPD alsnog gekraakt worden, helpt dat bezwaar uiteraard niet om te voorkomen dat je gegevens in de verkeerde handen worden.

Je kan overwegen om je medisch dossier te laten vernietigen voordat alles in het EPD komt. Volgens de WGBO moet een (huis)arts binnen drie maanden gehoor geven aan een verzoek hiertoe, tenzij er zwaarwegende redenen zijn dit niet te doen. Zie ook artikel 7:455 BW (http://www.hulpgids.nl/wetten/wgbo-tekst.htm)
19-11-2008, 20:05 door Eerde
Huub, zolang een arts iets kan opvragen aan data, via beveilgde netwerken of niet, kan het zijn dat zijn PC geinfecteerd is en data lekt, dit maal wel via Internet, naar derden.
19-11-2008, 22:04 door Anoniem
@Huub: die ontwerpen en andere plannen aan beleid etc zijn allemaal leuk en aardig, en ja daar hebben duidelijk mensen hun best op willen doen. Maar hoe we het systeem ook willen noemen, uiteindelijk gaat zorgverlening om vertrouwensrelaties waarbij personen het toelaten om zorgverleners persoonlijke en mentale hulp te laten verlenen. Het systeem is daarin slechts een hulpmiddel dat daarmee aan alle punten van die vertrouwensband behoort te voldoen voordat het maar in gebruik zo mogen komen ter ondersteuning van de hulpverleners.

Het probleem is dat er na vele jaren voorbereiding, na maanden en maanden van pilot draaien, over vele jaren van herhaalde controle van het functioneren van de eindgebruikers en niet te vergeten de wijze waarop de projecteigenaren met het project omspringen: men wil maar niet inzien hoe incompleet de beveiliging is, men wil zich er niets van aantrekken dat de zwakste schakels niet aangepakt worden, men heeft tot op heden geen afdoende maatregelen genomen om de zorg te dragen dat de eigenaren van de gegevens, de zorgbehoevenden een goede vertrouwensrelatie hebben en behouden. Uiteindelijk komt dit project er op neer dat er achteraf juridisch een verantwoordelijke kan worden aangewezen als het mis is gegaan en de kans dat dat nodig is zeer groot is. Vele en vele malen groter dan de kans dat de huidige maatregelen om fouten en misbruik te voorkomen dat daadwerkelijk afdoende kunnen doen.
20-11-2008, 08:14 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-11-2008, 08:16 door Korund
Door AnoniemLaat me raden; betreffende website werkt uitsluitend en alleen als je de Internet Exploder gebruikt, met java aan..... (zucht)
Nee, met ActiveX ;-)
20-11-2008, 10:25 door Anoniem
"Je zou dieper in het programma van eisen voor de ZSP moeten duiken, maar ik denk dat de koppeling Internet AORTA zeer gedegen dichtgetimmerd is."

Voor wie geinteresseerd is in de specificaties van AORTA en aanverwante zaken, zie onderstaande :
http://www.infoepd.nl/informatiepunt_com/aorta-documentatierelease_2008_totaal.php
http://www.infobsnzorg.nl/informatiepunt_com/download_epd.php

Overigens is al deze informatie ook ideaal voor mensen die meer willen weten over de infrastructuur om te proberen hierop in te breken, of om zichzelf bekend te maken met alle gebruikte terminologie, bijvoorbeeld voor social engineering attacks. Wat dat betreft kun je je vragen hoe zinnig het is dat al deze technische documentatie publiekelijk beschikbaar is.
20-11-2008, 10:29 door Anoniem
@ Huub :

De verbinding tussen het ZIM en het UZI register loopt via het internet ?
20-11-2008, 18:32 door Anoniem
wel grappig trouwens:
wil je niet dat je gegevens op het internet te recht komen log dan nu in met je digid om hier tegen te stemmen...

dat digid geval is de voorganger van dit soort dossiers, allen dan voor de staat, en dit is de opvolger voor de verzekeraars, als ik tegen een patientendossier ben, hoe groot is de kans dat ik dan voor een digid ben en er 1 heb?

ik stuur het papiertje wel op, en typ er zelf wel even een bezwaarschrift bij, ik wil die gegevens niet op het net, zal ik mij dus via datzelfde net aanmelden om me juist af te melden, tuurlijk lekker dubbel :P
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.