image

Keylogger maakt 170.000 slachtoffers in 175 landen

zaterdag 20 december 2008, 12:13 door Redactie, 10 reacties

Dat cybercrime een wereldwijd fenomeen is blijkt wel uit analyse van Banking Trojan / keylogger die in 175 landen op meer dan 170.000 systemen werd aangetroffen. De malware maakte op grote schaal gegevens buit, te weten 10.700 bankrekeningen, 149.000 e-mailwachtwoorden, 78.000 inloggegevens van sociale netwerken en 5600 volledige creditcardgegevens. Bij elkaar gaat het om 33 gigabyte aan gegevens. De cijfers zijn afkomstig van onderzoekers van het Honeynet Project, die tussen april en oktober van dit jaar het malwareverkeer in kaart brachten.

Uit het onderzoek komt een levendige ondergrondse economie naar voren, waarin klassieke en digitale misdrijven zich met elkaar vermengen. Tijdens de analyse van de twee Banking Trojans die voor de datadiefstal verantwoordelijk waren, ontdekten de onderzoekers zogeheten "dropzones", servers waar de gestolen data naar toe wordt geschreven. Volgens het Honeynet Project is het de eerste keer dat zo'n grote hoeveelheid gestolen gegevens is geanalyseerd. De waarde van de gestolen informatie zou miljoenen bedragen.

Virtueel toetsenbord
Voor de diefstal zijn twee malware families verantwoordelijk, Limbo (Nethell) en ZeuS (Zbot / Wsnpoem). De eerste verspreidt zich voornamelijk via drive-by downloads, de tweede gebruikt e-mailbijlagen. ZeuS is een stuk geavanceerder en kan ook de inloggegevens die via "visual keyboards" zijn ingevoerd opslaan. Het doet dit door rond de muiscursor screenshots van 50 bij 50 pixels te maken. Sommige banken gebruiken virtuele toetsenborden waarbij klanten hun code via de muis kunnen aanklikken, maar in het geval van ZeuS biedt dat geen soelaas.

Toch is Limo een stuk succesvoller, van de 33GB aan gevonden data, was er 28 van dit Trojaanse paard. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Limbo de meeste slachtoffers de afgelopen zes maanden maakte, 164.000 om precies te zijn. De onderzoekers merken op dat sommige machines door meerdere mensen gebruikt worden, wat betekent dat een besmette machine meer slachtoffers kan betekenen. ZeuS was goed voor zo'n 10.000 slachtoffers, van wie de meesten Windows XP met Service Pack 2 draaien en zich in de Verenigde Staten en Rusland bevinden. Acht procent van de dropzones waar ZeuS de gestolen data naar terugstuurt, bevindt zich in Nederland.

Windows Live wachtwoorden
Windows Live gebruikers blijken het voornaamste slachtoffer als het gaat om gestolen e-mail wachtwoorden. In 66.500 gevallen is Microsoft's maildienst de dupe, gevolgd door zo'n 28.000 gebruikers van Yahoo!. Bij de sociale netwerken is FaceBook met een kleine 15.000 slachtoffers de koploper.

Twee-factor authenticatie
De onderzoekers hopen dat hun onderzoek de houding van politici en "commerciële beleidsmakers" kan veranderen, die nu vaak vinden dat het te kostbaar is om dit soort criminelen te vervolgen. "Wij vinden dat de enorme omvang van de ondergrondse economie ons nu en in de toekomst niet toestaat het te negeren." Eindgebruikers krijgen het advies om twee-factor authenticatie te gebruiken bij het doen van banktransacties, aangezien dat tegen deze Trojaanse paarden bescherming biedt.

Reacties (10)
20-12-2008, 12:57 door Anoniem
De onderzoekers hopen dat hun onderzoek de houding van politici en "commerciële beleidsmakers" kan veranderen, die nu vaak vinden dat het te kostbaar is om dit soort criminelen te vervolgen.
Dan moeten de politici en "commerciële beleidsmakers" en uiteraard ook de gebruikers eerst wel snappen waar ze het over hebben.
Mooi voorbeeld is die Free-recordshop-mailing van gisteren, waarin ze bij de FRS duidelijk al niet eens snappen hoe je een linkje moet maken, zeker in de context van "help er zou een veiligheidsgat kunnen zijn, maar we weten het ook niet, dus doe iets met wachtwoorden ofzo" Waarschijnlijk hebben ze amper enkele tientallen reacties gehad, oftewel serieus veel mensen zien het gevaar ook niet.

Persoonlijk ben ik voor een periodiek (om de 3 jaar ofzo) "digitaal examen", waarin de meest basale dingen over veiligheid behandeld worden.
Je zou ervan staan te kijken hoeveel mensen nu nog steeds vreemd staan te kijken als je aangeeft dat je beter niet credit-card gegevens via de mail kunt versturen, laat staan dat die doorhebben dat er mogelijk nog andere software actief kan zijn als er geen programma's open staan op de taakbalk en wat die kunnen doen.
Of linkjes openen van anderen, die ze op zich wel kennen, maar waar ze niets van verwachten. (gisteren nog onze directeur heel paniekerig naar me toe dat 'ie ineens een Chinese Firefox had na een mailtje van een Chinees waarvan hij de link niet snapte maar gokte dat het een wenskaart oid zou kunnen zijn.)
20-12-2008, 15:07 door Lamaar
Windows Live de meeste slachtoffers? Ja hallo zeg, hoeveel gebruikers zijn er daarvan wereldwijd? Dit is dus lulkoek. Had maar liever percentages laten zien: hoeveel procent van de gebruikers van Live, of Facebook waren besmet? Dan hadden we een eerlijker beeld gehad. Maar tja, dan kunnen we niet weer Microsoft bashen natuurlijk. Ja, roept u maar, Eerde!
21-12-2008, 00:23 door Anoniem
ja heb ik dat al een tijdje geleden gezegt dat de OSK=on screen keybord gekraakt was en het zelfde dat ze je pc virtuel konden overnemen. En nu doen ze zelfs ROOTKITS in de cach van je CD ROM of DVD Driver dus dan kan je low formateren dan je ons ziet want dat krijg je alleen weg als een rookit remover op een USB stickje zet en dan heel windows leeghaalt en dan killbox gebruiken en dan lowformateren op linux basis.
21-12-2008, 00:25 door Eerde
Eindgebruikers krijgen het advies om twee-factor authenticatie te gebruiken bij het doen van banktransacties, aangezien dat tegen deze Trojaanse paarden bescherming biedt.
Alsof je bij een bank de keus hebt...
Voorlopig is een live distro van GNU/Linux het veiligste om het Internet mee op te gaan ;)
21-12-2008, 08:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-12-2008, 15:52 door Anoniem
Doorsnee-gebruikers kunnen aan een website niet zien of die probeert malware te installeren op de pc. Bij het bezoeken van porno en/of crack-sites kan de gebruiker dit nog enigzins vermoeden. Maar hoe ziet een doorsnee-gebruiker of zijn favoriete nieuws-site gecracked is? Niet dus.
Is dat de fout van die gebruiker? Lijkt me niet.
Helpt een examen daartegen? Ik zou niet weten hoe. Een gebruiker kan misschien door een examen iets meer van de pc afweten, maar dat wil hij niet. Hij is net zomin in zijn pc geinteresseerd als in z'n auto; het moet gewoon werken.

Het enige dat daartegen helpt, is zorgen dat de gebruiker internetgereedschap gebruikt dat zo is ingesteld dat het risico verkleind wordt. 100% veiligheid, dus nul procent risico, bestaat niet. Maar er is best het nodige te bereiken door de keuze van de software en de manier waarop de gekozen software wordt ingesteld.

In het algemeen kan men zeggen dat het niet verstandig is om als Administrator/root te werken, zeker niet wanneer men allerlei websites bezoekt. De leverancier van de pc kan zorgen dat de gebruiker dus niet standaard als Administrator werkt.

Het standaard openen en uitvoeren van allerlei scripts kan handig zijn. Zeker voor het installeren van malware. Een webbrowser die niet alles standaard opent en uitvoert, verkleint dus de risico's voor de argeloze gebruiker. Met de workaround voor het laatste lek in IE bevestigt Microsoft dat instellingen invloed hebben op de risico's.

Een gebruiker moet in een winkel een soort beveiligingsniveau kunnen kiezen voor zijn nieuwe doos. Computer-systemen kunnen dus aan de hand van de instellingen en gekozen software een indicatief label krijgen.
Bijvoorbeeld:

Klasse Risico Gemak Omschrijving
A <25% zeer ervaren Duikt zelf in techniek
B <50% ervaren Handig met programma's
C <75% beginner Weet nog bijna niets

Winkels kunnen zelf bepalen welke niveau's zij interessant vinden om aan te bieden. Dus zoals je niet alle merken overal kunt kopen, zal je ook voor bepaalde beveiligingsniveau's misschien naar een andere winkel moeten.

Met een paar eenvoudige vragen over computers kan de gebruiker zijn eigen ervaringsniveau bepalen en dan een keuze maken tussen veiligheid en gebruiksgemak.
De overheid zou hierin kunnen faciliteren, en met Postbus 51-spotjes proberen een stukje bewustzijn te kweken.

Betere beveiliging betekent dat er meer werk besteed is aan de image, die daardoor waarschijnlijk ook wat duurder zal zijn. De overheid kan besluiten dat pc-beveiliging niet alleen voor de rijksten belangrijk is maar voor iedereen en daar desnoods een stukje subsidie voor aanwenden.

Dan maar weer eens de vergelijking met auto's.
De overheid bemoeit zich diepgaand met auto's, door allerlei wetgeving en eisen. APK-keuringen, gordels, verlichting, verzekeringen, emissie-eisen, slurp-tax enz. Dit allemaal om te zorgen dat mensen met veilige auto's de weg opkunnen.

In het geval van computers heeft de overheid al jaren verzuimd hier iets te doen. Doordat er geen concurrentie was/is, en de overheid zich afzijdig hield/houdt, is nu een situatie ontstaan waarbij bijna elke pc-gebruiker ongewild en onbewust kan deelnemen aan DoS-aanvallen op sites van bedrijven en/of overheden (men zal dit wel gaan verbieden en bestraffen).

Het uit-de-doos als Administrator werken is een van de grootste oorzaken van miljardenschade die de wereld nu heeft door malware. In de Nederland zou het ondenkbaar zijn dat dit soort auto's verkocht worden maar voor computers geen probleem.

De overheid heeft al jaren z'n kop in het zand gestoken, wat gezien het niveau niet verbaast en ook niet eens tegenvalt. Maar het wordt wel tijd dat er eens iets gebeurt.

Als de overheid zich hiermee gaat bemoeien, hebben ze gelijk een mooie manier om nog meer vat te krijgen op de prive-levens van de burgers. Dat zal ze vermoedelijk wel aanspreken, deze hypocrieten die hun monden vol hebben van normen & waarden en respect maar wel Nederlandse jongens zonder enige reden de dood insturen in verweggistan.
Yo, Respect man!
22-12-2008, 10:01 door Anoniem
Door Eerde
Eindgebruikers krijgen het advies om twee-factor authenticatie te gebruiken bij het doen van banktransacties, aangezien dat tegen deze Trojaanse paarden bescherming biedt.
Alsof je bij een bank de keus hebt...
Voorlopig is een live distro van GNU/Linux het veiligste om het Internet mee op te gaan ;)

Hoewel geen enkel systeem veilig is , lijkt mij dit de beste oplossing.
22-12-2008, 12:06 door Anoniem
Door LamaarWindows Live de meeste slachtoffers? Ja hallo zeg, hoeveel gebruikers zijn er daarvan wereldwijd? Dit is dus lulkoek. Had maar liever percentages laten zien: hoeveel procent van de gebruikers van Live, of Facebook waren besmet? Dan hadden we een eerlijker beeld gehad. Maar tja, dan kunnen we niet weer Microsoft bashen natuurlijk. Ja, roept u maar, Eerde!

Volgens mij is Yahoo de grootste, daarna Windows Live en als laatste (van de 3) Gmail. De conclusie laat ik voor jou.
Je bent wel tamelijk lui van aard; je zal weinig moeite doen om je eens te verdiepen en zelf op zoek te gaan. Een typisch Microsoft produkt; veel roepen, weinig inhoud.

Zie http://blufiles.storage.live.com/y1pmAp2wMih-Ed7QWj-wrumBk0rD6vgyeH3XPx2uTIwJg0DPdDSP83MeZVAW6PRhOrj
25-12-2008, 19:18 door Anoniem
http://it.slashdot.org/article.pl?sid=08/01/08/0154227
10-03-2009, 11:07 door Anoniem
Ik als digibeet zou niet weten waar ik een opleiding 'veilig omgaanmet de computer" zou kunnen volgen. Wie weet het wel? Ik zou het dolgraag doen, namelijk, want ik krijg hier stuipen van maar weet niet hoe ik het kan oplossen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.