De talloze problemen rond de OV-Chipkaart zijn door de lezers van Security.nl uitgeroepen tot het beveiligingsmoment van 2008, waarmee het andere omstreden onderwerpen als rekeningrijden en het Elektronisch patiëntendossier achter zich laat. De OV-chipkaart kwam dit jaar meerdere keren negatief in het nieuws, zowel vanwege de veiligheid van de kaart alsmede de gevolgen voor de privacy van reiziger. "De massale keuze voor de OV-chipkaart geeft aan dat mensen hier zich ernstig zorgen over maken of het nu gaat om het vastleggen van hun reisgedrag, de mogelijkheid tot misbruik door criminelen of de ontransparante besluitvorming die aan de kaart ten grondslag ligt", zegt Security.nl hoofdredacteur Joran Polak.
IT-journalist Brenno de Winter deed veel onderzoek naar de problematiek rond de kaart. "Natuurlijk ben ik apetrots dat dit door de lezers is gekozen. Voor mij is dit ook wel het beveiligingsmoment van 2008, omdat het hier zo ongelofelijk fout zit." Het gaat niet alleen om de kaart, maar ook de verschillende versies van rapporten, genegeerde risico's als DoS-aanvallen, de procedures die niet af zijn, de continuiteitsproblemen met het reizen voor blinde mensen en natuurlijk de vaagheden rond de privacy. "Dat laatste is alles behalve goed geregeld."
Terugblik
De OV-chipkaart kwam dit jaar meerdere keren negatief in het nieuws. Het project van staatssecretaris van verkeer Tineke Huizinga beleefde een slechte start van 2008, toen bekend werd dat de gebruikte chip eenvoudig te kraken is. Hierdoor kunnen criminelen onder andere op andersmans kosten reizen. De OV-chipkaart moet het papieren treinkaartje en strippenkaart vervangen.
Vanwege de problematiek diende de oppositie in april een motie van wantrouwen tegen Huizinga in, die de bewindsvrouw overleefde. De tegenslagen stopten daar niet, want in september zeiden de ANWB, de Consumentenbond, Rover, studentenbond LSVb en de Gehandicaptenraad het vertrouwen in de kaart op. Een paar weken later werd duidelijk dat de kosten van de invoering veel hoger uitvallen dan begroot, namelijk een half miljard tegenover de geschatte 250 miljoen euro.
Naast de financiele kosten pleegt de kaart ook een aanslag op de privacy. Het reisgedrag wordt namelijk zeven jaar lang bewaard, wat na nader onderzoek helemaal niet nodig blijkt te zijn. Reden genoeg voor de lezers van Security.nl om massaal op de OV-chipkaart te stemmen.
Beveiligingsmoment
Dit jaar waren ook het Elektronisch patiëntendossier (19%), problemen met virusscanner AVG (13%), het door Dan Kaminsky ontdekte DNS-lek (12%), een probleem met het TCP/IP protocol (7%), een blunder van Debian met SSL certificaten (7%), Rekeningrijden (3%) en het Elektronisch Kind Dossier (2%) genomineerd. De OV-chipkaart kreeg 37% van de bijna 750 stemmen. Meer informatie over de chipkaart is hier te vinden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.