De FBI heeft beveiligingsonderzoekers bedreigd die een presentatie over kwetsbaarheden in de producten van een Amerikaanse IDS/IPS leverancier wilde geven, zo is nu bekend geworden. Robert Graham deed de onthulling naar aanleiding van Verisign's antwoord op het MD5-SSL debacle. De SSL-uitgever beweerde dat het als white-hat organisatie de onderzoekers begrijpt en het onderzoek verantwoordelijk zou hebben behandeld. Die besloten uit angst voor een gerechtelijke procedure de SSL-uitgevers niet te waarschuwen.
En dat is terecht, aldus Graham, die niet over het antwoord van Verisign is te spreken. "Een white-hat organisatie gedraagt zich niet verantwoordelijker dan elk ander bedrijf." De beveiligingsonderzoeker was tijdens het Cisco-schandaal een collega van Michael Lynn. Lynn zou tijdens de Black Hat conferentie van 2005 een presentatie over beveiligingslekken in Cisco's Internetwork Operating System (IOS) geven, maar zijn werkgever verbood dat, waarop Lynn ontslag nam en de presentatie uiteindelijk toch gaf. Cisco diende zelfs een aanklacht tegen de onderzoeker in. "Je neemt aan dat Cisco een 'white-hat" bedrijf is dat Lynn niet zou bedreigen, maar toch deden ze het."
FBI
Graham heeft het zelf ook meegemaakt hoe het is om vanwege beveiligingsonderzoek bedreigd te worden, alleen was het dit keer de FBI die voor de deur stond. Het beveiligingsbedrijf waar de onderzoeker werkt had lekken in de IDS/IPS systemen van TippingPoint ontdekt. Wederom zou je denken dat dit soort bedrijven onderzoekers niet proberen te onderdrukken, toch was dat precies wat er gebeurde. "We werden zwaar onder druk gezet om de presentatie te annuleren, zelfs de FBI verscheen op het kantoor en bedreigde ons."
Het probleem zit hem volgens de onderzoeker niet in de bedrijven, maar in de individuen die deze beslissingen nemen. In het geval van Cisco was de CSO op vakantie. Was hij wel ter plekke geweest, dan had het drama mogelijk nooit plaatsgevonden, gaat Graham verder.
Verisign blundert
Hetzelfde probleem doet zich nu voor met de blogposting van Verisign's Tim Callan. "Dit is de grootste fout die Verisign kan maken, op het publiceren van hun private keys na." Het bericht van Callan laat zien dat Verisign de ernst van de situatie niet snapt. "Hij draait de situatie om, en laat Verisign goed en de onderzoekers slecht voor de dag komen. Hij gedraagt zich niet zoals een white-hat organisatie zich zou moeten gedragen." Graham merkt op dat de onderzoekers juist wel prima gehandeld hebben en dat hun angst om onderdrukt te worden gerechtvaardigd was.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.