De aankondiging van de Britse regering dat de politie voortaan zonder gerechtelijk bevel de computers van verdachten mag hacken, heeft voor een storm van protest gezorgd. Het uit Groot-Brittannië afkomstig zijnde anti-virusbedrijf Sophos heeft inmiddels beloofd om eventuele politie spyware aan te pakken. "Eén ding kan ik je beloven: Als we door de politie geschreven malware ontdekken, zullen we het niet niet negeren, maar detecteren", zegt Graham Cluley.
Hij merkt op dat criminelen steeds vaker "high-tech" gaan, waardoor de politie niet kan achterblijven. "Dit is een enorme uitdaging voor de politie, wat het gebruik van spyware en hardware keyloggers aantrekkelijk maakt." Er moeten echter nog wel richtlijnen en onafhankelijk goedkeuring zijn, voordat dit soort surveillance kan plaatsvinden, gaat Cluley verder.
Gevaarlijk
Volgens de virusbestrijder kunnen ook andere anti-virusbedrijven politie spyware niet negeren. Mocht men de malware door willen laten, dan zal men eerst van de politie een exemplaar moeten ontvangen, iets wat zeer onwaarschijnlijk is. Daardoor is het onduidelijk welke spyware door de politie is gemaakt en welke van echte virusschrijvers afkomstig is. Daarnaast is het mogelijk dat criminelen de politie spyware voor hun eigen doeleinden gaan gebruiken, waardoor het niet meer duidelijk is wie wie bespioneert. "Het zou zelfs mogelijk kunnen zijn dat de politie het slachtoffer van de eigen code wordt."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.