Deze week kwam het internationale rechechebureau Ultrascan groot in het nieuws met berichtgeving over grootschalige internet- en pinpasfraude. Security.nl besteedde er zelf ook aandacht aan, maar wat is Ultrascan en waar komen de cijfers vandaan? Betalingsverwerker Currence is niet over de uitspraken en cijfers van het recherchebureau te spreken. "Het is een dubieuze zaak en verwerpelijk dat de pers dit zonder de cijfers te controleren overneemt", zegt Currence woordvoerder Bob Goulooze tegenover Security.nl.
Currence gaat bij de banken aandringen om een tipje van de sluier op te lichten en kerncijfers te verstrekken. Op dit moment is het nog onbekend hoe groot de schade door pinpasfraude en fraude met internetbankieren is, omdat de banken hier geen uitspraken over doen. Currence zal daarom een nota versturen waarin het banken oproept om de schade op jaarbasis en het aantal schadegevallen te melden aan de pers, wat voor het eerst zou zijn.
Charlatan
Wat betreft contact met Ultrascan ziet Currence hier geen heil in. "We weten niet eens waar ze zitten. De cijfers zijn waarschijnlijk gebaseerd op een educated guess." Goulooze noemt het dan ook geen solide partij om zaken mee te doen en verwacht dat het bedrijf vroeger of later door het ijs zal zakken. De banken nemen de berichten van Ultrascan dan ook voor kennisgeving aan en laten het maar praten. "Het is de verwachting dat door het zelf publiceren van cijfers de wind uit de zeilen van dit soort charlatans genomen kan worden", aldus Goulooze.
Frank Engelsman van Ultrascan is niet onder de indruk van de beweringen van Currence, dat toezichthouder op het eigen product is. Volgens Engelsman is het recherchebureau in 69 landen actief en heeft het 3200 werknemers. Het werkt in die landen samen met justitie en banken, ook in Nederland. Ultrascan werkt niet samen met Currence omdat die economisch belang bij het pinnen hebben en niet geschikt zouden zijn om skimmen te bestrijden
Cijfers
Mochten de banken cijfers publiceren, dan verwacht Engelsman dat die veel hoger zullen uitvallen dan wat Ultrascan publiceert. Hij ziet graag dat de banken de feitelijke schade gaan publiceren en het aantal burgers dat hier mee te maken krijgt. Wat betreft de eigen cijfers maakt het recherchebureau onder andere gebruik van infiltranten. Het neemt zelfs journalisten mee naar de wijken waar skimmers wonen. "Alle cijfers die wij publiceren zijn dan ook aan de lage kant, aangezien die uit eigen onderzoek komen", gaat Engelsman verder.
Volgens hem zorgt de cultuur er binnen banken voor dat niet alle afdelingen over de relevante informatie beschikken. Zo liet de Postbank weten dat er tientallen mensen dupe van een Trojaans paard waren geworden, terwijl Ultrascan informatie over honderden gevallen had. Het probleem is dat de banktop dit nooit te horen krijgt omdat andere afdelingen dit stilhouden. De informatie wordt dan afgeschermd en afgezwakt. Wat de discussie duidelijk maakt is dat het de hoogste tijd is dat de banken informatie gaan publiceren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.