Privacy - Wat niemand over je mag weten

Woonadres op website

22-01-2009, 14:21 door Anoniem, 19 reacties
In Amsterdam begint men een website www.buurtleven.nl waar bewoners met elkaar kunnen communiceren. Men kan webmail sturen, er is prikbord, nieuwsberichten, etc. Je kan je profiel onzichtbaar maken maar ook zichtbaar. Je kan je profiel ook alleen zichtbaar maken voor de mensen op je adressenlijst.
Het grote nadeel van het zichtbaar maken van je profiel is dat je adres en postcode dan ook zichtbaar wordt.
Als voorzitter van een bewonerscommissie zou ik in principe zichtbaar moeten zijn. De opmerking van de ontwerper/webdesinger is als er iets fout gaat dan weten we meteen wie het is en waar deze persoon woont. Op zich is dit een vreemde opmerking want hij kan dit op een log terugvinden.

Gaarne jullie mening.
Reacties (19)
22-01-2009, 14:36 door Knight Of The Post
Niet aan mee doen en weigeren. Voor het weet krijg je allemaal onzin aan of voor je deur.
Ik zou mezelf daarvoor beschermen. Die ontwerper verdient geld me het leveren van een zichtbaar mooi systeem maar denkt niet aan de veiligheid van bestuurders.(wat heb je immer te verbergen)
Ik zou het risico niet willen lopen dat ik misschien bakstenen als gevolg van daarvan door mijn ruit krijg.
En diegene die het echt willen/kunnen weten je ook zonder die web-site wel te vinden.
23-01-2009, 12:45 door Anoniem
En nog een: Als ik inbreker ben, stuur ik een mailtje. Wordt er niet fluks geantwoord, dan kan ik ervan uitgaan dat betreffende bewoner (naam en adres bekend...) niet thuis is. Prettige info...
23-01-2009, 12:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-01-2009, 13:19 door Anoniem
Wat je op je profiel zet is je eigen verantwoordelijkheid. Daarop zetten dat je op vakantie bent is natuurlijk net zo naief als een briefje in de deur plakken met de tekst ''ik ben er een weekje niet.'
Iemand die niet op een mail reageer is op vakantie? Dat argument zou dan eerder opgaan voor hvyes, waar de laatste inlog datum op staat. Een paar dagen niet ingelogd is op vakantie?

Ik denk dat het juist wel goed is dat mensen niet anoniem hun gal kunnen spuien, wat op veel websites wel gebeurt en vaak de spuigaten uitlopen. Kan je dus niet meer ongestoord je buurman verrot schelden. Doe je dat wel dan ben je pas een echte vent in plaats van een anonieme schijtlijster.
23-01-2009, 13:22 door Anoniem
"De opmerking van de ontwerper/webdesinger is als er iets fout gaat dan weten we meteen wie het is en waar deze persoon woont. "

En daarvoor moet deze informatie niet alleen voor de beheerders van de site beschikbaar zijn, maar ook voor alle andere bezoekers ? Een beetje vreemde redenatie. Daarnaast vraag ik mij af wat ze verstaan onder 'als er iets fout gaat', en wat dat dan met je adres van doen heeft. Op andere websites waar ik niets bestel heeft men namelijk evenmin mijn huisadres nodig voor 'als er iets fout gaat'.
23-01-2009, 15:49 door Anoniem
Tja... als de ontwerper/webdesigner ook zijn adres netjes overal zichtbaar voor de hele wereld laat zien, heeft ie een verhaal, maar ik vermoed dat hij/zij dat niet wil, en dan weet je gelijk hoe laat het is.

Nooit, maar dan ook nooit je adresgegevens zomaar plaatsen, ga je gegarandeerd spijt van krijgen.
23-01-2009, 19:12 door Anoniem
Door AnoniemTja... als de ontwerper/webdesigner ook zijn adres netjes overal zichtbaar voor de hele wereld laat zien, heeft ie een verhaal, maar ik vermoed dat hij/zij dat niet wil, en dan weet je gelijk hoe laat het is.

Nooit, maar dan ook nooit je adresgegevens zomaar plaatsen, ga je gegarandeerd spijt van krijgen.

Je moet natuurlijk wel eerst naam, mailadres opgeven en vervolgens gebruikersnaam en wachtwoord maar ik vrees dat velen als wachtwoord de naam van de kat geven met de kleur.:-) ipv kleine letter, grote letter, cijfers en karaktertekens. Ik ben benieuwd of een wachtwoordkraker het kan ontcijferen, zo ja dan zit de kat in de gordijnen.

Sterker nog op de Google kaart staan huisjes en kan je zien wie daar wonen en er staan ook poppetjes in de straten waaraan je kunt zien wie dat is en waar hij woont als deze niet onzichtbaar is. Ik woon in een flatgebouw met 100 woningen en help heel soms mensen met Internet aansluitingen of uitleggen dat je een DVD game niet in CD drive kan spelen maar ik schat dat in het flatgebouw nog geen 15 mensen/woningen zijn die een Internet aansluiting hebben terwijl in elke woning een 20/20 MB glasvezel modem aanwezig is. Kan je lekker razendsnel een mail sturen naar je vriend in de US die bv 2048 KB download heeft.:-)
02-02-2009, 17:03 door Anoniem
Door AnoniemDe opmerking van de ontwerper/webdesinger is als er iets fout gaat dan weten we meteen wie het is en waar deze persoon woont.

Wie is de opdrachtgever van deze ontwerper? Degene met het geld is namelijk degene die bepaald wat er in de applicatie/website komt. De ontwerper voert alleen uit en doet wat hem opgedragen wordt. Moeilijker moet je het niet maken..

Het is leuk dat de ontwerper een mening heeft, maar uiteindelijk is het de opdrachtgever die het laatste woord heeft!
02-02-2009, 22:55 door Anoniem
Door Anoniem
Door AnoniemDe opmerking van de ontwerper/webdesinger is als er iets fout gaat dan weten we meteen wie het is en waar deze persoon woont.

Wie is de opdrachtgever van deze ontwerper? Degene met het geld is namelijk degene die bepaald wat er in de applicatie/website komt. De ontwerper voert alleen uit en doet wat hem opgedragen wordt. Moeilijker moet je het niet maken..

Het is leuk dat de ontwerper een mening heeft, maar uiteindelijk is het de opdrachtgever die het laatste woord heeft!

Flauwekul, NAW gegevens zijn prive, en mogen nooit zonder de uitdrukkelijke toestemming van de persoon in kwestie geplaatst worden, niet door de opdrachtgever, niet door de ontwerper, niet door wie dan ook.

Niet mee accoord gaan, scherm met de wet bescherming persoonsgegevens, of neem voor advies contact op met het college bescherming persoonsgegevens; http://www.mijnprivacy.nl/contact/Pages/Contact.aspx
04-02-2009, 03:40 door Anoniem
Voorbeeld en dit is nog maar een intro.

http://www.buurtleven.nl/groep/v656
04-02-2009, 14:29 door Anoniem
"Flauwekul, NAW gegevens zijn prive, en mogen nooit zonder de uitdrukkelijke toestemming van de persoon in kwestie geplaatst worden, niet door de opdrachtgever, niet door de ontwerper, niet door wie dan ook."

Het is een consequentie die je aanvaardt als gebruiker wanneer je je inschrijft, en je profiel publiek zet, want daarmee geef je impliciet toestemming voor de publicatie van je NAW gegevens.

Het feit dat dit een gevolg van het technisch ontwerp van de website, en dat ik dat bijvoorbeeld absoluut niet netjes vind doet weinig af aan de juridische kant van deze discussie.

"Niet mee accoord gaan, scherm met de wet bescherming persoonsgegevens, of neem voor advies contact op met het college bescherming persoonsgegevens; http://www.mijnprivacy.nl/contact/Pages/Contact.aspx"

Een ontwerper die dat doet beroept zich in deze discussie ten onrechte op de WBP, en loopt bovendien grote kans dat hij hierdoor ook nog eens problemen krijgt met zijn opdrachtgever.
04-02-2009, 21:12 door Anoniem
Door Anoniem"Flauwekul, NAW gegevens zijn prive, en mogen nooit zonder de uitdrukkelijke toestemming van de persoon in kwestie geplaatst worden, niet door de opdrachtgever, niet door de ontwerper, niet door wie dan ook."

Het is een consequentie die je aanvaardt als gebruiker wanneer je je inschrijft, en je profiel publiek zet, want daarmee geef je impliciet toestemming voor de publicatie van je NAW gegevens.


Misschien heb ik het mis, maar ik heb de indruk dat het in dit geval gaat om: een persoon die er niet vooraf voor kiest om z' n NAW gegevens met iedereen te delen , maar er is voor hem door anderen een profiel aangemaakt waarbij ook z' n NAW gegevens zijn opgenomen. Omdat z' n profiel vanwege z' n functie voor anderen zichtbaar dient te zijn, wordt hij geconfronteerd met de publicatie van z' n NAW gegevens op het Internet.

Van vrije keuze lijkt me dus geen sprake.
05-02-2009, 05:16 door Anoniem
De bedoeling van www.buurtleven.nl, opgericht door de woningbouwcorporaties en ondersteund door de gemeente Amsterdam, om mensen meer met elkaar contact op te nemen, acties voor kinderen, ouderen, Nederlanders en nieuwe Nederlanders te publiceren. Als je inlogt kan je zien wie online is en wie niet (kleur). Je kan kiezen voor zichtbaar en onzichtbaar. Bij zichtbaar hoef je met je muiscursor over het poppetje te gaan en je ziet zijn/haar naam en adres, immers je bent verplicht om je adres bekend te maken. Dat laatste een bewuste keuze van de woningbouwcorporaties. Je kan ook, o zo, gezellig chatten, foto's sturen plaatsen en ook foto's naar anderen sturen. Persoonlijk vind ik het geheel een Big Brother situatie. Je mag meespelen als je zichtbaar maakt en niet als je niet zichtbaar maakt maar zover ik weet wel lurken.
Kortom ik laat me niet sturen en zal me nooit aanmelden, triest voor de mensen die hier in tuinen.
Ik heb een telefoon en ik ben bekend.
Ik heb een mobiel en ik ben bekend.
Ik heb een IP adres en ik ben bekend.
Ik ben haast overal bekend en moet ik voor die halve procent me ook nog bekend maken?
Ik denk van niet woningbouwcorporatie want naast mijn huur kan je nu mij ook volgen wat ik doe en wat ik laat.

Voor de goede orde ik ben niet paranoïde.
05-02-2009, 12:55 door Anoniem
Ik zou zeggen,
alleen als je wilt dat er iets naar je gestuurd wordt (tegen betaling dan wel gratis thuisbezorgd) geef je je adres op. (Dat is eerder praktisch te noemen)

Voor alle andere websites zou ik alleen mijn woonplaats opgeven.

Enige uitzondering die ik heb moeten maken is het onder mijn naam registreren van een domeinnaam en overheidssites.
05-02-2009, 13:37 door Anoniem
Klopt en verder lezen jullie het persbericht hierover na. http://www.parool.nl/parool/nl/38/MEDIA/article/detail/152844/2009/02/05/Meer-samenhang-door-een-buurtsite.dhtml
06-02-2009, 08:42 door Anoniem
kijk wie de eigenaar is van deze website. is het de gemeente maak dan voor je zelf een afweging hoe actief je deelneemt. maar geef niet teveel persoonlijke details vrij.

is het een particulier of bedrijf dan niet meedoen.
13-02-2009, 00:36 door Anoniem
De website-eigenaar is volgens sidn.nl: WoningNet.nl.
Dat is een club die informatie en woningaanbod van de corporaties in de Stadsregio Amsterdam op internet aanbiedt. En in tal van andere gebieden (http://www.woningnet.nl/over_woningnet.asp?IID=0). Men zegt over zichzelf: "WoningNet is een jonge IT-gedreven organisatie met groeiambitie. We hebben bijna 10 jaar ervaring met woonruimtebemiddeling." (http://www.woningnet.info/?IID=5&menuid=3).
02-09-2009, 23:53 door Anoniem
Vanuit een heel ander perspectief:

Ik schrijf regelmatig over nieuwe ontwikkelingen en ook over de nieuwste gadgets. Op mijn eigen weblog. Het is eenvoudig te achterhalen via mijn domeinnaam waar ik woon, en waar de gadgets voor inbrekers op te halen zijn.

Dat is toch een beetje raar?

Edwin (naam veranderd)
03-09-2009, 12:09 door SirDice
Door Anoniem: Ik schrijf regelmatig over nieuwe ontwikkelingen en ook over de nieuwste gadgets. Op mijn eigen weblog. Het is eenvoudig te achterhalen via mijn domeinnaam waar ik woon, en waar de gadgets voor inbrekers op te halen zijn.
http://webwereld.nl/nieuws/62639/sidn-beperkt-publicatie-persoonsgegevens.html

Dat is toch een beetje raar?
Je had het natuurlijk ook op een postbus kunnen registreren.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.