image

Internetprovider gaat Britse muziekpiraten niet afsluiten

dinsdag 27 januari 2009, 11:43 door Redactie, 5 reacties

Eerder gaf de Britse overheid nog aan internetproviders te verplichten om klanten die illegale software downloaden af te sluiten, maar het tij lijkt gekeerd. ISP's worden namelijk niet gedwongen om de internetverbinding van abonnees die muziek- en filmbestanden uitwisselen op te heffen, zo is nu bekend geworden. Vooruitlopend op een rapport over de toekomst van de digitale industrie in Groot-Brittannië, laat Minister van Intellectueel Eigendom David Lammy weten dat er zeer lastige juridische zaken bij het verplicht afsluiten van internetgebruikers komen kijken. "Ik weet niet zeker of het mogelijk zal zijn."

De muziekindustrie is teleurgesteld in de uitspraak van Lammy. "De kosten van het stelen van een stuk zeep uit een hotel zijn klein, maar als zeven miljoen mensen elk jaar zeep zouden stelen, zoals nu het geval is in de muziekindustrie, dan weet ik zeker dat de hotelketen er iets aan zou doen." Providers zijn positiever gestemd. "We hopen nog steeds op een amicale oplossing, zonder de noodzaak voor wetgeving. Het slaat nergens op om mensen online te krijgen, maar ze op hetzelfde moment af te schrikken", aldus een woordvoerder van British Telecom.

Reacties (5)
27-01-2009, 12:06 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-01-2009, 12:22 door Lamaar
Mooi zo. Er is al te veel gejat door de muziekmaffia zelf. Denk maar aan de BUMA hier die mensen zelfs wil laten betalen als ze een liedje in bad zingen.
27-01-2009, 12:43 door Slamaar
Ter eerste de vergelijking maken van een stuk zeep en een stuk gedigitaliseerde muziek, is appels met peren vergelijken. Als men de badhanddoeken, zeep, shampoo, televisie, bed en beddengoed even als een cd/dvd met de druk op de knop, konden kopiëren zou de hotelier dan geen kamers verhuren aan toeristen en zijn hotel sluiten?

Ook het ervan uit gaan dat wat gekopieerd en verspreid wordt ook daadwerkelijk gekocht zou worden, is weer zo'n gevalletje "hoe rekenen we ons rijk". Het probleem is niet dat ze er niks meer aan verdienen, maar dat ze er niet meer zoveel aan verdienen in de tijd dat ze voor de tweede keer hun media archief aan ons konden slijten, maar dan in digitale vorm. Zolang Tom Cruise 25 miljoen voor Valkyrie kreeg en Mevrouw Beyonce 80 miljoen in 2008 verdiende, zou ik zo zeggen dat het best wel meevalt met die slechte tijden. Dat de rol van uitgevers/distibiteurs minder belangrijk is geworden is gewoon jammer voor ze. Wie een (digitale) kuil graaft voor een ander, valt (door zijn eigen hebberigheid) er zelf in.
27-01-2009, 12:58 door Anoniem
Steeds meer diensten van de overheid worden alleen per internet aangeboden, net als diensten van bijvoorbeeld banken en dergelijke. Wat dat betreft kan je mensen niet afsluiten vanwege een auteursrechtenschending. Verdere zou dit een civiel rechtelijke zaak moeten zijn tussen de belanghebbende en de 'muziekpiraat', waarin een ISP helemaal geen partij behoort te zijn.
27-01-2009, 20:05 door cyberpunk
Ik weet nog toen CD's pas op de markt kwamen, toen moest je rond de 600 à 700 BEF betalen per schijfje, maar "die prijs zou in de loop van de tijd wel zakken". Momenteel betaal je voor veel CD's nog altijd 15 à 20 EUR/stuk en over de prijs van muziekconcerten zullen we maar zwijgen zeker? Ze hebben het zelf gezocht, de afzetters...

Hier in België heeft de IFPI-maffia de providers Telenet en Belgacom al zo ver gekregen (gechanteerd zeg maar) om alle nieuwsgroepen die MP3 (én DivX/XviD) bevatten ontoegankelijk te maken via de eigen nieuwsservers. Uiteraard hebben die providers toegegeven, niet alleen om een rechtszaak zoals met Planet Internet te ontwijken, maar meer dan waarschijnlijk ook om de (download)kosten te drukken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.