Zo'n zes jaar geleden introduceerde Microsoft patchdinsdag, een vast moment voor systeembeheerders om beveiligingsupdates uit te rollen, maar zijn recente zero-day aanvallen niet het bewijs dat de softwaregigant vaker met updates moet komen? Zowel in oktober als in december kwam Microsoft buiten de patchcyclus om met noodpatches, toch zijn de meeste IT'ers en security professionals tevreden met patchdinsdag, zo blijkt uit onderzoek van CSO. De toename van zero-day dreigingen is een probleem, toch zorgt het vaste patchmoment bij de meeste systeembeheerders en IT-managers voor minder chaos.
"Voor grote ondernemingen is het een zegen", zegt forensisch onderzoeker Paul Robertson. "Er is geen haast meer om personeel te laten overwerken om een noodpatch op een onbekende dag te installeren. Ook hoeft men zich geen zorgen meer te maken om het testen in te plannen." Daarnaast verhoogt patchdinsdag volgens Robertson het security bewustzijn. Doordat het een vast moment is, is het eenvoudiger voor het hoger management om hiermee om te gaan.
Andere software
Wat betreft zero-day aanvallen zijn de meeste IT'ers ook tevreden met de noodverbanden die Microsoft uitbrengt. Toch zijn er ook critici. "Ik heb patchdinsdag altijd als een fantastische aanvalsvector voor aanvallers gezien", zegt Kurt Baumgarten. "Als je weet wanneer de patches verschijnen, heb je een extra variabele in je arsenaal van wapens."
Aanvallers richten zich tegenwoordig minder op het besturingssysteem en meer op applicaties van derden. Volgens Paul Calatayud maakt het dan ook geen verschil als Microsoft vaker patches uitbrengt. "Veel bedrijven gebruiken programma's om patches uit te rollen, maar die controleren alleen de bekende software en het besturingssysteem, niet Adobe of andere third party software die een bedreiging kan vormen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.