image

Justitie blij met HDTV camera

dinsdag 10 februari 2009, 16:03 door Redactie, 2 reacties

Bruce Schneier waarschuwde vorig jaar dat cameratoezicht in de toekomst onzichtbaar zal zijn, volgens camerafabrikant Axis is dit voorlopig nog niet het geval, omdat camera’s steeds slimmer en scherper worden. Laatst werd bekend dat in tal van Britse steden het aantal camera operators drastisch wordt teruggedrongen, omdat die vanwege de crisis niet meer te betalen zijn. Daarnaast groeit het aantal camera’s zo sterk, terwijl het aantal operators achterblijft. Fabrikanten spelen hierop in met de ontwikkeling van slimme camera’s. “Iemand die naar 40 monitoren kijkt is na twaalf minuten 60% van zijn aandacht kwijt. Het is dus zaak de operator te laten kijken naar die dingen die relevant zijn”, zegt Edwin Beerentemfel van het Zweedse Axis.

De camera analyseert in dit geval het beeld en geeft alleen maar de beelden aan de beheerder door die relevant zijn. Denk aan een kamer waar normaal geen beweging mag zijn of een camera die gesaboteerd, weggedraaid of met verf bespoten wordt. In die gevallen slaat de camera zelf alarm.

Volgens Beerentemfel zijn we nog niet zover dat mensen overbodig worden, aangezien de beheerder van de camera’s nog altijd de politie moet waarschuwen. “Er zit altijd een menselijke schakel tussen.” Bij de nieuwste camera’s is het mogelijk om een geluidssample op te nemen en toe te voegen. Op het moment van beweging kan men dan een voorgeprogrammeerde geluidssample af laten spelen. Bijvoorbeeld: "U mag hier niet komen" of "Wilt u zo vriendelijk zijn zo spoedig mogelijk deze ruimte te verlaten". “Dat zijn standaard opgenomen samples, daarmee heb je wel de afschrikwekkende werking, maar je hebt altijd een mens nodig om de informatie te interpreteren en iets te doen met die info”, gaat Beerentemfel verder.

De intelligentie van de camera’s gaat ook verder. Zo worden die inmiddels van agressie-detectie voorzien, wat voornamelijk bij steden in trek is. De camera’s kunnen woordenwisselingen en agressie herkennen en zo de plek van het incident lokaliseren. De operator kan dan de politie of burgerwacht naar die locatie sturen, zonder dat hij hierbij vijfitg schermen in de gaten hoeft te houden.

Onzichtbaar
Schneier liet weten dat we in een bijzondere tijd leven omdat de camera’s nu nog zichtbaar zijn. Beerentemfel verwacht niet dat dit snel zal veranderen. Zichtbare camera’s schrikken namelijk af. “Iemand die de camera bewust ziet hangen, die vraagt zich misschien af of hij wel door moet gaan met wat hij van plan is.” Op het moment dat mensen zich er niet van bewust zijn, helpt het enorm in de vervolging door politie en justitie en het oplossen van incident, daar heb je kwalitatief goede beelden voor nodig. Zo verschenen laatst de eerste camera’s die in HDTV formaat opnemen en uitzenden.

Het "onzichtbaar" maken van camera's is technisch nog niet haalbaar. Afhankelijk van de toepassing is het nu niet mogelijk om de camera’s kleiner uit te voeren, aangezien er intelligentie in zit. “Geheugen, ethernet, het neemt veel printplaat in beslag. We proberen het wel te verkleinen, maar wat je kunt doen is beperkt.” Dat wil niet zeggen dat de ontwikkeling van “pinhole camera’s” stilstaat. Binnenkort lanceert het Zweedse bedrijf een pinhole camera die aan een encoder te koppelen is en bijvoorbeeld bij kassa’s en pinautomaten is te gebruiken.

HDTV camera helpt politie
De komst van HDTV camera’s betekent dat in nog scherper detail mensen zijn te monitoren. Beerentemfel refereert naar het recht op filmen en het opslaan van de gegevens. “Je hebt een aantal domeinen waar je beelden kan opslaan en het ook kan gebruiken. Politie onderscheidt vier domeinen: binnenshuis, daar ben je vrij om te doen wat je wilt en op te nemen, buitenhuis op eigen terrein, denk aan een bedrijf. Dan is er de openbare omgeving, zoals in een winkelstraat en als laatste het opnemen voor opsporingsdoeleinden. Bij de eerste twee domeinen hoeft de opslag niet door politie plaats te vinden, bij die laatste twee wel degelijk." Volgens Beerentemfel mag je niet zomaar beelden van een openbare omgeving opslaan en verspreiden.

Met name justitie en politie zijn blij met de komst van HDTV, aangezien de beelden die ze uit de retailsector aangeleverd krijgen teleurstellend zijn. In die gevallen kan HDTV helpen bij het ondersteunen van de opsporing. Toch zijn er ook maatregelen die eigenaren van een camera nu al kunnen nemen, namelijk de bestaande camera’s goed installeren. "Dat je iemand recht in zijn gezicht aan kan kijken en niet van bovenaf, want als diegene een petje op heeft, kan je zijn gezichtskenmerken niet goed zien. Dat levert uiteindelijk de beelden voor de politie op waar ze ook daadwerkelijk iets mee kunnen." Beelden die alleen de politie mag gebruiken.

Toepassing camera’s
De groei van het aantal camera’s voor allerlei nieuwe toepassingen neemt één groot probleem met zich mee en dat is dat er onvoldoende operators zijn om alle beelden in de gaten te houden. De slimme camera biedt in deze gevallen uitkomst, hoewel het brein van de camera zich nu nog voornamelijk in een datacentrum bevindt. Daar komen alle videostreams binnen en analyseert men via ingewikkelde algoritmes de beelden. Bijvoorbeeld in het geval van tailgating. Bij het gebruik van de OV-chipkaart gaat het poortje voor één persoon open. Door direct achter die ene persoon aan te lopen is het mogelijk om met zijn tweeën door het poortje te gaan. Een slimme camera herkent dit. Een deel van de intelligentie zit al in de camera’s. Die herkennen vandalisme, bijvoorbeeld als ze bespoten worden, maar ook als iemand ze wegdraait. Voor het toepassen van complexe algoritmes op de videostream zijn de huidige camera’s nog niet krachtig genoeg.

Informatiebehoefte
Wat de toekomst zal brengen durft Beerentemfel niet te voorspellen, hij merkt op dat in periodes van economische achteruitgang het in bepaalde segmenten belangrijk is om meer in beveiliging te investeren. “Mensen raken hun baan kwijt en moeten met minder geld rondkomen, de kans dat zij tot diefstal overgaan neemt gigantisch toe. In de retail zie je dus dat je anticyclisch moet investeren, op het moment dat het goed gaat goed zal er minder gestolen worden en vica versa. Op het moment dat je dat wilt tegen gaan moet je dus meer gaan beveiligen."

Ondanks de weerstand tegen cameratoezicht en camera’s, zijn er ook steeds meer consumenten die ze gebruiken. Beerentemfel wijst naar de informatiebehoefte die bij mensen aanwezig is. Bewoners kunnen bijvoorbeeld zien wie er voor de deur staat. “Enerzijds willen we niet dat er overal camera's hangen, anderzijds op het moment dat je niks te verbergen hebt, heb ik er niet zoveel problemen mee. Het ligt eraan hoe iemand een camera toepast.”

Een andere reden voor het gebruik van camera’s, met name in de particuliere en zakelijke sector, is het verifiëren van alarmen. Negentig procent van de alarmen is vals en dat vormt een ernstige belasting voor politie en bewakers. Door een alarm te verifiëren krijgt de politie de garantie dat zij voor een echt alarm uitrukken.

Reacties (2)
10-02-2009, 17:31 door Anoniem
Misschien moeten we zelf maar meer gaan bewaken, want de politie komt toch niet.
Camera met FTP alarm en opslaan op internet zou ik zeggen. Iemand al een website gemaakt?
Of je nu HDTV beelden hebt of niet, je zal ervoor moeten zorgen dat ze liever een andere hobby zoeken of direct weten, hier ben je meteen het haasje; de politie komt later misschien wel of niet natuurlijk.
12-02-2009, 08:43 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.