Windows malware is niet alleen een gevaar voor Windows gebruikers, ook mensen die Linux draaien lopen risico, zo waarschuwt virusbestrijder McAfee. Het probleem zit hem in Wine, software om Windows applicaties op een Linux machine te draaien. "Hoewel het draaien van Windows applicaties in Wine z'n voordelen heeft, brengt het ook Windows malware naar Linux", aldus de beveiliger op het eigen weblog. Wine maakt geen onderscheid tussen goedaardige en kwaadaardige bestanden.
De virusbestrijder besloot als test om verschillende soorten malware op Wine uit te proberen en met succes. File infectors, Autorun malware en IRC Trojans werkten prima, hoewel in sommige gevallen de functionaliteit beperkt was. Het aan de praat krijgen van keyloggers en wachtwoordstelers was een groter probleem, mogelijk omdat de malware geen controle over het keyboard krijgt. "Het stelen van informatie via Windows malware in Wine is lastig, een besmette Linux machine kan nog steeds aan DoS-aanvallen deelnemen of als infectiebron fungeren."
Oplossing
Om Wine malware-vrij te houden, krijgen Linux-gebruikers het advies om Wine applicaties nooit als root te draaien. Tevens mapt Wine de root directory, de home directory, CD-drives en verwijderbare media onder “~/.wine/dosdevices/”. In dit geval moet men alle mappings verwijderen, behalve die naar de C schijf. Een ander handig advies is om de extensie van Windows bestanden niet aan Wine te koppelen. Dit moet voorkomen dat men per ongeluk uitvoerbare Windows bestanden opent. Als laatste krijgen systeembeheerders de tip om Wine niet op Linux servers te installeren.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.