image

Helft Java en Flash Player installaties is lek

dinsdag 24 februari 2009, 16:26 door Redactie, 7 reacties

Consumenten weigeren hun software te patchen als dit niet extreem eenvoudig wordt gemaakt, dat blijkt uit het jaaroverzicht van het Deense Secunia. Zo beschikt driekwart van de gebruikers van de Personal Software Inspector (PSI), de tool van Secunia om versies mee te controleren, over de meest recente versie van Adobe Reader. In het geval van Sun Java en Adobe Flash Player gebruikt echter de helft van de gebruikers, zo'n 1,5 miljoen installaties, een kwetsbare versie. Hoewel het gaat om de cijfers van 2008, laat het rapport van Secunia zien dat ook Firefox gebruikers niet snel zijn met updaten. Zo ging het in 34% van de Firefox 2.x installaties om een verouderde versie.

Sun Java 1.5 is de applicatie die mensen zelden updaten. Slechts vier procent had de moeite genomen om de meest recente versie te installeren. Aangezien voornamelijk "security bewuste" gebruikers de PSI gebruiken, verwacht het Deense bedrijf dat de werkelijke cijfers nog veel erger zijn.

Naast de Personal Software Inspector kunnen mensen ook online hun geïnstalleerde software laten controleren. Dan zijn de cijfers iets beter, maar zijn het weer Flash (34%) en Java (39%) waarvan een groot deel ongepatcht is. Positieve uitzondering is Microsoft. Tijdens het scannen was 93% van de Internet Explorer 7 installaties up to date. "Software-ontwikkelaars hebben nog steeds veel te doen. Hun software is te lastig om te patchen, waardoor teveel van hun gebruikers afhaken," aldus de beveiliger.

Reacties (7)
24-02-2009, 16:49 door meinonA
Tip: gebruik een centrale package manager die werkelijk alle software op je systeem controleert en de laatste updates installeert, indien beschikbaar!

Makkelijker kan niet ;)
24-02-2009, 16:50 door Anoniem
Ik kan mij voorstellen dat veel "security bewuste" gebruikers de PSI draaien op computers van mensen die problemen hebben met hun computer. Zelf draai ik de PSI niet omdat ik toch al weet dat ik alles zoveel mogelijk up-to-date heb. Het lijkt mij vrij sterk dat de software bij mij wat vindt!
24-02-2009, 16:51 door Anoniem
Door meinonATip: gebruik een centrale package manager die werkelijk alle software op je systeem controleert en de laatste updates installeert, indien beschikbaar!

Makkelijker kan niet ;)
Waarschijnlijk is dat ook de reden waardoor Microsoft hoog scoort ;)
24-02-2009, 17:52 door pikah
Door AnoniemIk kan mij voorstellen dat veel "security bewuste" gebruikers de PSI draaien op computers van mensen die problemen hebben met hun computer. Zelf draai ik de PSI niet omdat ik toch al weet dat ik alles zoveel mogelijk up-to-date heb. Het lijkt mij vrij sterk dat de software bij mij wat vindt!
Probeer hem maar eens uit dan, je zal versteld staan :-)
24-02-2009, 18:31 door Spiff has left the building
Door AnoniemZelf draai ik de PSI niet omdat ik toch al weet dat ik alles zoveel mogelijk up-to-date heb. Het lijkt mij vrij sterk dat de software bij mij wat vindt!
Door pikahProbeer hem maar eens uit dan, je zal versteld staan :-)
Yep.
Ik ontdekte vorig najaar, toen ik Secunia PSI voor het eerst gebruikte, dat er nog een restje van een lekke oude versie van Adobe Reader of Adobe Flash Player aanwezig was (ik weet niet meer welke van die twee), terwijl ik toch meende die oude lekke versie keurig opgeruimd te hebben. Na het verwijderen daarvan had ik zelfs nog handmatig de directories/mappen gecheckt en CCleaner erop losgelaten. Desondanks bleek er dus toch nog een restje van die lekke oude applicatie achtergebleven, dat later nog door Secunia PSI werd gesignaleerd. Dankzij die melding door Secunia PSI heb ik dat restje alsnog kunnen verwijderen

Een uitstekend hulpje dus, die Secunia PSI.
24-02-2009, 20:45 door Anoniem
Ik heb thuis ook bestuuringsysteem dat super lek is door 3rd third party software, als is sterk verouderd, meestal is Apple Quicktime het doelwit van hacker! Hacker proberen ook altijd Adobe Acrobat Reader en Adobe Flash Player hacken.
Je zou beter voor de veiligeid geen Adobe Acrobat Reader, Apple Quicktime of zo Sun Java installeren.
25-02-2009, 10:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.