De Russische regering wil een verdrag over het beperken van cyberwapens, maar dit soort wapens bestaan niet en ook cyberoorlog is fantasie, zegt beveiligingsexpert Robert Graham. De conflicten tussen landen in cyberspace lijken niet op normale oorlogsvoering en de tools die hackers gebruiken, hebben niets met wapens te maken. "Het woord cyber ergens voor zetten is alleen een manier voor mensen om technische concepten te begrijpen", merkt Graham op. De vergelijking gaat echter niet op en is zinloos als het te ver gaat, zoals een "cyberontwapeningsverdrag". Volgens de CEO van Errata Security zijn het helaas de "clueless" mensen die in deze vergelijkingen geloven en het nationale beleid opstellen.
"Ik kan de elektriciteitsvoorziening van de helft van alle landen in de wereld met niets meer dan mijn iPhone uitschakelen." Toch is dit geen cyberwapen. Er zijn wel tools die het uitvoeren van aanvallen eenvoudiger maken. "Maar het is de persoon die de tools gebruikt, en niet de tools, die belangrijk is." Het verschil tussen commando's en de gemiddelde soldaat zijn niet de wapens, maar de training. Dat geldt ook voor hackers.
Vergelijking
"Hacking is erg technisch, dus gebruiken we vergelijkingen om uit te leggen hoe het werkt. Het is belangrijk om te te onthouden dat het slechts vergelijkingen zijn. Conclusies die je aan de hand van een vergelijking trekt kunnen fout zijn", aldus Graham. "Daarom zal het leger nooit cyberspace begrijpen." Volgens de beveiligingsexpert gaat aanvallen en verdedigen bij het leger om brute kracht. Grotere bommen en meer soldaten moeten in veel gevallen het probleem oplossen. "Maar het verslaan van vijanden in cyberspace is anders, je moet ze te slim af zijn, maar het leger doet niet aan slim."
Tevens is het leger erg doelgericht, en willen ze wapens voor een bepaald effect of doel. "Dat is niet hoe hacking werkt", laat Graham weten. Cybersoldaten zouden juist de vrije hand moeten krijgen, maar daardoor is de uitkomst lastig te voorspellen. "Daarom zullen soldaten nooit bij een echte 'cyberoorlog' betrokken zijn. Hacking past gewoon niet in het militaire model."
Politici
Dat is ook de reden waarom China en Rusland de cyberoorlog van de VS winnen, omdat het juist niet hun troepen zijn die de oorlog uitvoeren. "Totalitaire regeringen zoals China, Rusland en Iran moeten hun vuile werk uitvoeren, zonder gepakt te worden." Daarom sponsoren deze overheden nationalistische hackergroepen, die aan de overheid gelieerd zijn. Ze voeren de opdrachten uit die de overheid graag zou willen, zonder dat ze dit verteld wordt. Het concept van hackergroepen gaat er volgens Graham bij het Amerikaanse leger niet in.
"Het idee van landen die met krachtige cyberwapens cyberoorlog met elkaar voeren is completen nonsense. Het is een vergelijking die we gebruiken om sommige dingen te beschrijven, maar het is niet hoe het eraan toe gaat in cyberspace. Toch is het deze fictie die het nationale beleid bepaalt, en dat baart me zorgen", zegt Graham. Volgens hem is de cluelessness van politici en militairen een groter gevaar voor cyberspace dan buitenlandse hackers.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.