De komst van Google Street View in Nederland zal maar weinigen ontgaan zijn. Inmiddels rijden de auto's van Google in negen landen rond en maken overal foto's van die online zijn te bekijken, tot groot ongenoegen van privacy-activisten. Hoewel Google de gezichten van gefotografeerde mensen onherkenbaar maakt, wil privacy-activist Simon Davies van Privacy International toch een "testzaak" tegen de zoekgigant aanspannen. De kern van Davies zijn betoog draait om het standpunt dat personen hun toestemming voor het gebruik van de foto's moeten geven.
De Information Commissioner's Office gaf Google's dienst vorig jaar groen licht, omdat de gezichten onherkenbaar zijn en daardoor de wet niet overtreden wordt. Davies houdt vol dat voor het commercieel gebruik van publieke foto's wel degelijk de toestemming van de betrokken personen is vereist. Juristen zien zijn kansen echter somber in, aangezien het wettelijk helemaal niet verplicht is om iemand zijn toestemming te vragen, ook al zijn er commerciële motieven in het spel.
In sommige gevallen is het voorgekomen dat mensen met succes konden aantonen dat van hun gemaakte foto's een inbreuk van de privacy vormden. "In Street View worden mensen per toeval gefotografeerd, ze zijn op dat moment toevallig op straat. Dat was niet het geval bij die andere privacy zaken, waarin de eisende partij beweerde dat zij het onderwerp van de foto waren."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.