Wereldwijd verschijnen slimme energienetwerken die via slimme meters beter aan de energiebehoefte kunnen voldoen, maar de technologie is niet zonder risico's. Smart Grids, zoals de netwerken heten, zijn door een kwaadaardige hacker met kennis van elektronica en software engineering en voor zo'n 400 euro aan materiaal te hacken, waarschuwt beveiligingsbedrijf IOActive. Een aanvaller zou de infrastructuur van de slimme meters kunnen overnemen en manipuleren. Zo is het mogelijk om miljoenen meters op hetzelfde moment uit te schakelen. Ook is het mogelijk om de vraag naar energie te laten stijgen of dalen, waardoor het netwerk ontregeld raakt en er een stroomstoring plaatsvindt. Zo'n gelokaliseerde stroomuitval zou dan ook andere delen van het stroomnet treffen, waardoor de stroomstoring een ongekende omvang kan aannemen.
Experts roepen de Amerikaanse nutsbedrijven dan ook op om de technologie stap voor stap uit te rollen en meer aandacht aan de beveiliging te besteden. "Ik denk dat we hier de kar voor het paard spannen, dit spul wordt enorm snel uitgerold", aldus Ed Skoudis. Het Smart Grid gebruikt geautomatiseerde meters, die door middel van tweewegcommunicatie en sensoren de efficiency en betrouwbaarheid moeten verbeteren. In Amerika alleen al worden miljoenen slimme meters geïnstalleerd. Skoudis waarschuwt dat straks alle apparatuur vervangen moet worden als die onveilig blijkt.
Toch ziet niet iedereen de komst van de technologie zo somber in. "Ik denk niet dat we met de uitrol moeten stoppen totdat we alles hebben opgelost. Maar we moeten waakzaam zijn en beveiligingsproblemen in het Smart Grid in een vroeg stadium oplossen", besluit William Sanders, onderzoeker van het National Science Foundation Cyber Trust Center.
Privacy
Ook in Nederland is er al het nodige rond slimme meters te doen geweest, hoewel het in dit geval niet om aanvallen door hackers gaat. Uit een onderzoek door studenten van de Universiteit van Amsterdam, blijkt dat de slimme meters een serieuze bedreiging voor de privacy vormen. In de huidige technische specificatie voor slimme meters (NTA) worden de meterstanden van het elektriciteitsverbruik elke 15 minuten opgeslagen en van het gasverbruik elk uur. Eventueel kunnen ook de meterstanden van het waterverbruik worden opgeslagen. Deze gedetailleerde gegevens worden vervolgens eenmaal per dag aan het elektriciteitsbedrijf doorgegeven.
Via deze gedetailleerde gegevens krijgen de energiebedrijven inzicht in het leefpatroon van de consument. Aan de hand van het waterverbruik is exact te zien wanneer iemand gebruik maakt van het toilet en of dit om een grote of kleine boodschap te doen was. Het verband tussen gas en waterverbruik laat exact zien hoe lang en op welke temperatuur er is gedoucht. Een piek in elektriciteit- of juist het gasverbruik laat zien of iemand 's avonds heeft gekozen voor een zelf gekookte of magnetronmaaltijd. Ook blijkt uit het onderzoek dat de websites van energiebedrijven waar deze informatie voor de klant is terug te vinden vaak niet adequaat beveiligd zijn, wat het niet onwaarschijnlijk maakt dat kwaadwillenden deze informatie kunnen achterhalen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.