Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem dan aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet en maak kans op zijn boek "De wet op internet". Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een nieuwe rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Er is tegenwoordig erg veel source code beschikbaar en daar zijn veel verschillende licentiemodellen voor. Hierdoor ontstaat een wirwar aan concepten en wordt het allemaal heel onduidelijk. Als er geen expliciete licentie over de rechten van de source code is aangegeven, is er dan een default copyright op source code zoals onder het Nederlands auteursrecht? Is dit expliciet voor de source code of is dit algemeen auteursrecht?
Antwoord: Op software zit auteursrecht, net als op teksten, foto's, films, muziek enzovoorts. Het uitgangspunt van de Auteurswet is dat toestemming nodig is voor het gebruik, tenzij er een wettelijke uitzondering is op grond waarvan je de software toch mag gebruiken. Zo mag je citeren of een parodie op een werk maken zonder toestemming te hebben, maar dat zijn allebei geen dingen die je vaak met software doet (bij mijn weten dan). Muziek en films mag je voor eigen gebruik kopiëren (en dus ook downloaden) ongeacht de bron, maar dat recht geldt nu net niet voor software. Van software mag je wel 1 reservekopie maken, maar daarvoor moet je legaal verkrijger zijn van die software. Auteursrecht geldt overigens voor de broncode net zo hard als voor de executable, dat zijn twee kanten van dezelfde medaille.
Wel biedt de wet een bijzondere regeling voor de 'legale verkrijger' van software. Die mag hij, ongeacht de licentie, installeren en gebruiken voor het "beoogde doel" waarmee hij de software heeft verkregen (art. 45j Auteurswet).
Al dat geen noodzakelijk is voor het "beoogde doel", mag je doen met de software. De vraag is natuurlijk wel wat dat beoogde doel is en wat daarvoor noodzakelijk is. Vandaar dat de meeste mensen toch maar gewoon voor de licentie kiezen, daar staat immers precies in wat je mag en waartoe.
In veel gevallen krijg je die licentie als een EULA, een doorklikvenster met juridische mumbo-jumbo die niemand leest. Over de rechtsgeldigheid van EULA's heb ik elders al uitgebreider geschreven. Het probleem bij veel EULA's is dat je ze pas te zien krijgt nadat de koop is gesloten, en dat is wettelijk gezien simpelweg te laat. Bovendien kunnen EULA-voorwaarden vaak niet worden uitgeprint of opgeslagen, wat ook een wettelijke eis is bij algemene voorwaarden. EULA's zijn dus in veel gevallen juridisch van tafel te krijgen. Nadeel daarvan is wel dat je dan vaak ook een aantal rechten verliest. Je valt terug op het wettelijk gebruiksrecht, en dat is een stuk beperkter dan de gemiddelde Enterprise-licentie.
Heb je een goede inkoper of bedrijfsjurist, dan neem je met EULA's geen genoegen maar onderhandel je een bedrijfssspecifieke licentie. Dat kan, alleen zit je dan natuurlijk wel vast aan wat je afspreekt. En omdat je erover hebt onderhandeld, zal het niet meevallen om bij de rechter te betogen dat het zo oneerlijk geschreven is of dat je niet besefte wat je tekende.
De derde optie is open source, waar ook licenties aan vast zitten. Open source licenties zijn ook rechtsgeldig, maar je hoeft ze pas te aanvaarden als je software wilt aanpassen of verspreiden. Voor bedrijfsinterne toepassingen (de eigen website of mailserver) heb je niets te maken met die licenties. Wel even uitkijken: als je software gebruikt of verspreidt op een manier die de licentie (of het wettelijk gebruiksrecht) te buiten gaat, dan schend je het auteursrecht en daar staan zware sancties op. Hoge schadevergoedingen, een volledige proceskostenvergoeding en zelfs inbeslagname van de apparatuur met die software erop zijn allemaal mogelijk.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Heb jij ook een vraag voor Arnoud en wil jij kans op zijn boek maken? Stuur dan je vraag naar juridischevraag@security.nl
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.