image

"Google's surveillance brengt hel en verdoemenis"

vrijdag 27 maart 2009, 10:05 door Redactie, 13 reacties

Google's plan om het gedrag van internetgebruikers nauwlettend te monitoren om zo betere advertenties te bieden, zal uiteindelijk hel en verdoemenis brengen, aldus tegenstanders. Volgens Seth Finkelstein moeten we het sociale doel, het verbeteren van advertenties, scheiden van het technologische doel, het op massale schaal monitoren van gebruikers. De meeste discussie over het onderwerp eindigen met de stelling dat het "doel heiligt de middelen", waar het volgens zeggen belangrijke doel van betere advertenties, als voldoende reden wordt gegeven om verdere gevolgen af te troeven.

Finkelstein merkt op dat Google niet het eerste bedrijf is dat zich op gepersonaliseerde advertenties richt, maar dat het vanwege het gigantische AdSense netwerk ons weer een stap dichter naar de hel leidt. Terwijl andere programma's zoals Phorm vanwege deep packet inspection veel kritiek kregen, gebruikt Google de hoge aaibaarheidsfactor om de eigen diensten te verkopen. "Als Google mensen kan overtuigen dat de eigen surveillance een leuke en fijne manier is om je beter te laten winkelen, terwijl de surveillance van internetproviders gelijkstaat aan aftappen, dan geeft dat Google een enorm voordeel in het verzamelen van gegevens om aan adverteerders te verkopen." Finkelstein verwijst daarbij naar dit artikel, dat stelt dat Phorm een geduchte concurrent van Google's en Microsoft's advertentiediensten kan worden.

Kralen en spiegeltjes
Rechtenprofessor Eric Goldman liet vorig jaar al weten dat de discussie over Phorm en NebuAd niet meer dan een rookgordijn zijn om het echte probleem te bespreken, namelijk dat marketeers die alleen servergegevens hebben niet willen concurreren met iemand die een betere gegevensverzameling dan hen heeft. Finkelstein is onder de indruk van de manier waarop Google de pers weet te beïnvloeden. In plaats van saaie persberichten uit te sturen, voorziet het politieke aankondigingen van een technisch trucje. Het glimmende gedeelte leidt de niet-technische pers af, terwijl het het technische gedeelte de interesse van de experts krijgt. "Teveel veronderstelde waakhonden raken afgeleid door het equivalent van een rubber bot."

Het laatste rookgordijn van Google is volgens de criticus het configuratiescherm waar gebruikers hun gepersonaliseerde voorkeuren voor advertenties kunnen instellen en de plugins om hier niet aan mee te doen. Het idee is prijzenswaardig, maar voor de zeer grote groep van doorsnee gebruikers niet van toepassing. Google heeft al problemen om webmasters standaard tools voor het managen van hun website te laten gebruiken. Een groep die meer ervaren is. Het gaat dan ook helemaal niet werken voor eindgebruikers.

Totale surveillance
Net zoals "totale personalisatie gelijkstaat aan totale surveillance", brengt complete kennis van iemands interesse, complete monitoring van iemands acties met zich mee. Finkelstein vindt dat er op z'n minst bescherming en controle moet zijn die niet van de beloften van grote bedrijven afhankelijk is. "Ongeacht hoe goedaardig de oorspronkelijke bedoeling, grote verzamelingen van persoonlijke gegevens, gecombineerd met economische druk van een diepe recessie of interesse van de overheid in datamining voor beveiligingsdoeleinden, zitten vol kwade potentie."

Reacties (13)
27-03-2009, 11:19 door Van Hoorne
Ongevraagd mijn privegegevens gebruiken om er zelf mee te verdienen, is gewoon smerig. Daarom haat ik alles wat Google is. Maar ja, echte Hollanders lopen te kwijlen bij alles wat ze voor niks kunnen krijgen. Nou, dan moet je de gevolgen ook maar accepteren.
27-03-2009, 11:30 door Anoniem
Elke andere dienst die iets gratis aanbied zal hier munt uit proberen te slaan. Zelf vertrouw ik mijn ISP net zo min met mijn email als google, maar daar zijn prima methoden voor om dit toch prive te houden.
27-03-2009, 11:34 door Eerde
.....en de plugins om hier niet aan mee te doen.
Als je de radiobutton: "out" niet kan vinden moet je geen PC bedienen, klaar uit !

@Van Hoorne
Je gebruikt dan toch zeker ook geen M$ producten, je weet wel die alle gegevens over je PC, harde schijf etc verstuurt naar Redmond. Yahoo gebruik je ook nooit en natuurlijk geen enkele site met Google analytics.
Je zal je PC dus weinig of nooit gebruiken, geen probleem dus.
27-03-2009, 11:46 door Anoniem
Als de mens alleen nog maar als consumens benaderd wordt betekent dat op korte termijn het einde van de vrijheid.
27-03-2009, 12:12 door cyberpunk
geen enkele site met Google analytics.

Als Windows gebruiker kan je die toch gewoon blokkeren door 'm in je HOSTS-bestand te duwen. En als ik me niet vergis, dan kan dat ook geblokkeerd worden mbv Firefox en Adblock Plus. Yahoo niet gebruiken is ook makkelijk te doen en volgens mij kan je de "phone home" van M$ Windows ook wel op een of andere manier tegenhouden. Hoe kom je er trouwens bij dat "alle" gegevens over de PC, harde schijf, ... naar Redmond worden gestuurd? Bedoel je daarmee dat Bill Gates al mijn home made pr0n zomaar kan bekijken? ;-o
27-03-2009, 12:17 door Eerde
@cyberpunk
Wist je dat niet dan ?
Kijk maar op Groklaw: http://www.groklaw.net/article.php?story=20060608002958907
Billy G/. te R. weet precies alles van je en ook al je pr0n collectie :)
27-03-2009, 12:23 door Anoniem
Door Eerde@cyberpunk
Wist je dat niet dan ?
Kijk maar op Groklaw: http://www.groklaw.net/article.php?story=20060608002958907
Billy G/. te R. weet precies alles van je en ook al je pr0n collectie :)
Eerde dat is al lang achterhaald!
27-03-2009, 13:09 door Skizmo
Scroogle ?
27-03-2009, 13:21 door Anoniem
Gaan we nu dan maar Google bashen? Miljoenen mensen die Google dagelijks gebruiken en er veel voordeel van hebben. En als het dan te populair wordt, gaan we er met z'n allen op schelden. Simpel hoor. Met dit soort gekleurde berichtgeving schiet niemand iets op. Ik hou het voorlopig maar weer voor gezien. Gegroet!
27-03-2009, 13:33 door Eerde
Door Anoniem
Door Eerde@cyberpunk
Wist je dat niet dan ?
Kijk maar op Groklaw: http://www.groklaw.net/article.php?story=20060608002958907
Billy G/. te R. weet precies alles van je en ook al je pr0n collectie :)
Eerde dat is al lang achterhaald!
Bron ?
27-03-2009, 14:38 door prikkebeen
Door Eerde@cyberpunk
Wist je dat niet dan ?
Kijk maar op Groklaw: http://www.groklaw.net/article.php?story=20060608002958907
Billy G/. te R. weet precies alles van je en ook al je pr0n collectie :)

Mja, waar of niet waar. Ik vind het wel vreemd dat wanneer je naar de MS update site gaat en dan laat zoeken op updates dat je hd ratelt als een gek. Waarom is dat?
Alle KB nummers kunnen wel in een simpel .txt bestand staan wat in een fractie van een seconde uit te lezen is. Ik was wel eens een .dll kwijt en die werd nooit door een update aangevuld dus het kan niet zo zijn dat er op ontbrekende bestanden gescanned wordt door MS update. Vertrouwen doe ik het niet, al jaren.
27-03-2009, 22:11 door Anoniem
Tjonge jonge, er zijn meer zoekmachines dan google alleen.

9 jaar terug maakte men zich nog OOooo zo druk om cookies, nu hoor je daar bijna niks meer over.
Dus switchen we nu even over naar Google ?? Waar maken we ons druk om ??

Je ISP logt ook alles van iedereen, en daar is zeer weinig aan te doen.
Wil je dit niet, haal de stekker dan uit de PC, en ga een boek lezen.

Voor google op zich maak ik me niet zo druk, maar over onze eigen eerste en tweede kamer, die ISP
vanalles opleggen i.v.m terrorisme dat vind ik veel erger. En dan beslissen ook nog eens personen
over dingen die geen verstand van zaken hebben.

Kijk maar eens naar het elektronisch patienten dossier en dergelijke.
28-03-2009, 06:45 door Regenpak
Door SkizmoScroogle?
[url=http://scroogle.org/scraper.html]Scroogle[/url].
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.