image

Kabinet Online presenteert Eerste Nota Virtuele Ordening

dinsdag 30 oktober 2001, 11:56 door Redactie, 0 reacties

Maandagavond 29 oktober vond de overhandiging van de Eerste Nota Virtuele Ordening van Kabinetonline plaats. Dit gebeurde tijdens de slotbijeenkomst van het kabinetonline. Rick van der Ploeg, voorzitter van de bestuursgroep van Infodrome, heeft de Nota in ontvangst genomen. Doel van het kabinetonline is frisse beleidsinitiatieven formuleren voor de overheid in de informatiesamenleving. Voor de lezers van Security.nl zijn met name de volgende passages interessant:


Om te zorgen dat de belangen van gebruikers uit de samenleving meetellen bij (het ontwerpen van) ICT-voor-zieningen met maatschappelijk nut, kan de overheid voorwaarden stellen aan het ontwerp ervan en geschikte bouwplannen honoreren.

Private profile


In geval van schendingen van privacy online bijvoorbeeld, een grote zorg van de overheid op dit moment, gaat dit op. In plaats van aanbieders, kunnen gebruikers hun eigen gegevens gaan beheren. Zo worden de bestaande rollen omgedraaid en houden gebruikers hun gegevens in eigen beheer. Zij kunnen dan bepalen wanneer en aan wie ze welke gegevens afgeven. Dit is een nieuwe ICT-toepassing die de overheid kan initiëren.

Privacy proof


De overheid kan een toepassing financieren die bestemd is voor het toezicht op privacyschendingen op het internet. Ook met een systeem als Private profile kunnen immers schendingen plaatsvinden.


De overheid kan een onafhankelijke belangenorganisatie uitkiezen dat privacybeleid van aanbieders online controleert. Deze organisatie kan handig gebruik maken van het internet door gebruikers te vragen om informatie aan te leveren.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.