Een onderzoek door Google Zwitserland en de Swiss Federal Institute of Technology, wijst uit dat browsers die zichzelf automatisch updaten de beste manier is om gebruikers up-to-date te houden.
Zodra de meeste gebruikers zelf teveel handelingen of inspanning moeten leveren, annuleren ze vaak het proces of voeren het niet eens uit, blijkt het onderzoek. Zo moet er voor het updaten van Opera handmatig iets worden gedownload, waarna verschillende vensters doorlopen moeten worden. Slechts 24% van de gebruikers werkte daadwerkelijk met de laatste versie van Opera.
Automatisch of handmatig
Bij Google Chrome is het precies andersom: wanneer er een update beschikbaar is, wordt deze gedownload en geïnstalleerd, zonder de gebruiker hiervan op de hoogte te stellen. Daarnaast is het onmogelijk om deze optie uit te schakelen. Bij Firefox werkte 85% van de gebruikers 21 dagen na beschikbaarheid van de update met de laatste versie, waar de Safari gebruikers blijven steken op 54%. De onderzoekers konden geen informatie over Internet Explorer vaststellen, omdat hier naar eigen zeggen te weinig patchinformatie over is. Vanaf versie 10 wilt Opera ook automatische updates implementeren, maar werkt dan waarschijnlijk toch nog niet geheel zonder gebruikershandelingen.
No control
"Ook al bieden automatische updates voor de meeste gebruikers veel beveiligingsvoordelen, toch verliest de gebruiker een stukje controle", concludeert het onderzoek. "Ook is er iets te zeggen over het vertrouwen, het is niet onlogisch als gebruikers liever niet hebben dat er ongevraagd software geïnstalleerd wordt op hun machines", luidt de conclusie. Voor de geïnteresseerden is hier het volledige onderzoek te lezen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.