Als het aan Eugene Kaspersky ligt, worden cybercriminelen zwaar gestraft dan nu het geval is. De virusbestrijder doet zijn uitspraak naar aanleiding van een zaak waarbij verschillende mensen wegens ransomware zijn aangehouden. De Winlock malware gijzelt computers of bestanden en eist dat gebruikers een SMS naar een bepaald nummer sturen. Vervolgens krijgt men een code teruggestuurd om toegang tot de machine te krijgen.
In Rusland zijn nu tien mensen gearresteerd die mogelijk in een jaar tijd 12,5 miljoen euro met deze vorm van fraude verdienden. Het is echter de vraag of de verantwoordelijke criminelen ooit de binnenkant van een cel zullen zien. In de meeste gevallen krijgen ze namelijk alleen een 'tik op de vingers', stelt Kaspersky. "Ik heb geen idee wat de rechters denken, maar in de meeste gevallen ontvangen cybercriminelen milde straffen. Ondanks het feit dat het om grote sommen geld kan gaan, vaak meer dan met 'real life' fraudezaken."
Straf
De Russische virusbestrijder vraagt zich af of rechters de scriptkiddies zielig vinden, dat via het internet overgemaakt geld geen echt geld is of dat cybercrime geen echte misdaad is. Ook in het geval van de Winlock ransomware verwacht hij een milde straf, waarschijnlijk drie jaar voorwaardelijk.
"De criminelen krijgen een tik op de vingers, de politieagenten en aanklagers zijn boos en gaan aan de wodka en mijn onderzoekers vragen wederom of we niet in de verkeerde bedrijfstak zitten", zegt Kaspersky. "Elke keer dat mijn team deelneemt aan een cybercrime-onderzoek waarbij geen echte straffen worden gegeven, raken ze gedemotiveerd."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.