Wie lichtelijk paranoïde is gebruikt een opensource besturingssysteem en als je wat wantrouwender ben ook een opensource BIOS, maar hoe zit het met de processor, wie weet hebben AMD of Intel daar een achterdeur in verstopt. Zo publiceerde onderzoeker Loic Duflot laatst een rapport over hypothetische achterdeurtjes in de processoren van eerder genoemde fabrikanten. Voor zover bekend zijn er nog nooit echte CPU-backdoors gevonden. "Sommige mensen geloven niet dat processor backdoors bestaan, omdat als dat wel het geval was, de fabrikanten die in elkaars producten zouden kunnen vinden, omdat vervolgens aan het publiek te lekken", zegt de Poolse rootkit-expert Joanna Rutkowska. Mensen die zo denken, gaan ervan uit dat AMD of Intel in staat zijn om elkaars processor te reverse engineeren. En daar is het ze niet helemaal mee eens. "Alleen het feit dat je iets kunt ontwerpen en produceren, betekent niet dat je het ook kan reverse engineeren."
Een mogelijke backdoor die AMD of Intel zouden kunnen gebruiken, zou waarschijnlijk helemaal versleuteld zijn, op de 'trigger' na. De trigger moet als eerste worden uitgevoerd om de backdoor te activeren. Daarnaast zouden er ook beveiligingsmaatregelen aanwezig zijn, in het geval iemand het netwerkverkeer en alle uitvoerbare bestanden op de host monitort.
Zinloos
Ondanks alle goede bedoelingen noemt Rutkowska al het gepraat over hypothetische backdoors behoorlijk zinloos. "Door te praten over dit soort backdoors en hoe ze gemaakt worden, maken we het niet makkelijker om ons er tegen te beschermen, aangezien er gewoon geen bescherming tegen mogelijk is." Het zou dan ook alleen voor AMD en Intel mogelijk zijn om een achterdeur aan te brengen. "Maar ik denk dat ze al veel meer tijd hieraan hebben besteed en ze waarschijnlijk lachen om wat we hier zeggen. Helaas beste lezer, ik denk dat je je tijd hebt verspild met het lezen van deze posting ;)", aldus de Poolse op haar eigen blog.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.