Politie en justitie hebben ten onrechte registratiecamera's boven de A28 bij een strafrechtelijk onderzoek gebruikt. Dat bepaalde het gerechtshof in Leeuwarden gisteren. Twee mannen werden aan de hand van het omstreden kentekenregistratiesysteem (ANPR) op de A28 bij Zwolle gepakt wegens autodiefstal. Het gerechtshof oordeelde dat elke wettelijke basis voor het gebruik van het registratiesysteem bij een opsporingsonderzoek ontbreekt. Iets dat het Openbaar Ministerie had kunnen weten, aldus het hof. Dat verwijst daarbij naar Kamerstukken waaruit blijkt dat de minister vindt dat voor uitvoering van het plan onvoldoende wettelijke basis bestaat.
De twee verdachten kwamen in beeld omdat een auto van de mannen vaak in de buurt van een gestolen auto reed. Gegevens die de politie volgens het hof niet had mogen bewaren. Op dat moment waren de mannen geen verdachten en stonden ook niet in het systeem. Pas achteraf werd er een vergelijking gemaakt, terwijl de wet zegt dat gegevens die geen hit opleveren, meteen vernietigd moeten worden.
Eerder oordeelde de rechtbank in Zwolle nog dat het kentekenregistratiesysteem wel een prima middel is om voertuigcriminaliteit te bestrijden en veroordeelde de mannen tot een gevangenisstraf van drie jaar.
Vaker
Het is niet de eerste keer dat politie in Nederland ANPR op illegale wijze gebruikt. Begin dit jaar haalde het College Bescherming Persoonsgegevens hard uit naar sommige korpsen, die gegevens te lang bewaarden en daarmee de privacy schonden. "Het CBP kan niet anders dan concluderen dat deze korpsen willens en wetens de wet overtreden", zo liet de privacywaakhond destijds weten.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.