image

Nokia Siemens levert Iran internetfilter

maandag 22 juni 2009, 17:00 door Redactie, 13 reacties

Een samenwerkingsverband van Nokia en Siemens heeft de Iraanse overheid van een zeer complex systeem voorzien om zowel internetverkeer als mobiele telefoons te censureren en te monitoren. Eind vorig jaar verkochten de twee bedrijven het "Monitoring Centre" aan Iran Telecom, waarmee het alle 23 miljoen gebruikers nauwlettend kan volgen. Via de oplossing kunnen de autoriteiten alle communicatie over het netwerk monitoren, zoals telefoongesprekken, SMS'jes, instant messaging en webverkeer.

Verder dan China
Volgens een woordvoerder gaat het om een standaard architectuur voor het aftappen van verkeer en zouden "Westerse landen het niet toestaan om netwerken zonder deze functionaliteit te bouwen." Wat betreft het zaken doen met Iran laat de woordvoerder weten dat dit uiteindelijk de burgers ten goede komt. Toch levert het de monitoring oplossing niet aan landen als China en Myanmar.

Na de verkiezing stopte plots al het dataverkeer, waarschijnlijk om filters en monitoring systemen te plaatsen. Beveiligingsexpert Bradley Anstis onderzocht het internetverkeer van en naar Iran en concludeerde dat er inderdaad "content inspectie" plaatsvindt. "Dit lijkt een stap verder te gaan dan wat andere landen doen, waaronder China."

Reacties (13)
22-06-2009, 18:28 door spatieman
1] Daarom dat ik effe geen spam kreeg van die regio.
2] Waarom niet meteen telefonie en internet verbieden.
3] Terug naar het stenentijdperk met de trommels dan maar.
22-06-2009, 18:51 door sjonniev
Dat "Westerse landen het niet toestaan om netwerken zonder deze functionaliteit te bouwen." is helemaal waar.
22-06-2009, 19:34 door Anoniem
Heerlijk, die ongegeneerde goedpraat. Het leveren van dit filtersysteem komt uiteindelijk de burgers in Iran ten goede. Zo'n woordvoerder zou het nog zeggen als hij de halve bevolking de dood in jaagde met zijn diensten of producten. Ze schamen zich nergens voor, hebben geen enkel respect voor mensenrechten, zolang het maar geld oplevert. Walgelijk.
22-06-2009, 20:24 door Anoniem
Iran laat nu geleidelijk verkeer door (zie twitter, youtube, etc.), maar het uiteindelijke doel is om precies te weten wie het niet eens is met de verkozen/bijelkaar gelogen regering. Om daarna in latere tijden (als de gemoederen afgekoelt zijn) flink huis te houden bij deze mensen.

Slechte zaak dat Siemens/ Nokia hieraan meewerken, tenslotte konden zij wel raden waar deze soft-/ hardware voor gebruikt zou gaan worden.
22-06-2009, 20:55 door Anoniem
Door sjonniev: Dat "Westerse landen het niet toestaan om netwerken zonder deze functionaliteit te bouwen." is helemaal waar.

Waar baseer je deze stelling op als ik vragen mag? Gewoon benieuwd overgens.

--piet--
22-06-2009, 23:56 door Anoniem
Ach, zaken moet je nou eenmaal van politiek gescheiden houden. Je kan als bedrijf zijnde wel het heilige boontje gaan spelen, maar dan gaat er een concurent maar al te graag met die order vandoor. Uiteindelijk komt zo'n filter er toch wel.
23-06-2009, 01:49 door Anoniem
Beide ondernemingen (i.e. Nokia en Siemens) zijn de laatste jaren met schandalen (lees: integriteitsproblemen) herhaaldelijk in het nieuws gekomen. De aard en omvang van die schandalen is van dien aard dat Europa haar morele autoriteit - zo Europa daar al aanspraak op kon maken - heeft verloren. Het leveren van dit soort technologie aan een omstreden regime mag dan ook niemand meer verbazen. Ik heb nog een tip voor Nokia-Siemens : "Kijk ook eens of Noord-Korea, Zimbabwe of Birma behoefte hebben aan een beter toezicht op hun samenlevingen."
23-06-2009, 07:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door sjonniev: Volgens een woordvoerder gaat het om een standaard architectuur voor het aftappen van verkeer en zouden "Westerse landen het niet toestaan om netwerken zonder deze functionaliteit te bouwen."

Waar baseer je deze stelling op als ik vragen mag? Gewoon benieuwd overgens.

--piet--

In Nederland is elke ISP VERPLICHT zijn network aftapbaar te hebben since enige jaren. Hier is een special IIN (Internet Interceptie Netwerk) voor gebouwd (de vormalige tapkamer). Hier was jaren geleden veel ophef over omdat ISP's steen en been klaagden dat dit te veel kosten met zich mee zou brengen. Vooral voor kleine ISP's is dit een kosten post welke niet te op brengen is of erg lastig is als ze geen eigen infrastrucuur hebben. Waar ga je immers tappen? In je core, distributie of je access? En ondersteunt je aparatuur het ook? Complex vraagstuk.
23-06-2009, 09:42 door Anoniem
Door Anoniem: Heerlijk, die ongegeneerde goedpraat. Het leveren van dit filtersysteem komt uiteindelijk de burgers in Iran ten goede. Zo'n woordvoerder zou het nog zeggen als hij de halve bevolking de dood in jaagde met zijn diensten of producten. Ze schamen zich nergens voor, hebben geen enkel respect voor mensenrechten, zolang het maar geld oplevert. Walgelijk.

Cisco (China) en nu Nokia Siemens staan in mijn gitzwarte boekje en zullen nooit en te nimmer nog een cent aan deze jongen (en aanverwante bedrijven) verdienen.
Als iedereen dit zou doen, was de oplossing erg simpel.... zo scheidt je (idd) zaken van politiek !!!!
23-06-2009, 10:34 door Anoniem
Door Anoniem: In Nederland is elke ISP VERPLICHT zijn network aftapbaar te hebben since enige jaren. Hier is een special IIN (Internet Interceptie Netwerk) voor gebouwd (de vormalige tapkamer).
Wat de woordvoerder 'vergeet' te vertellen is dat het niet alleen om standaard architectuur gaat zoals we hier in het westerse landen hebben. Wat er nog bij komt zijn functionaliteiten om verkeer op grote schaal te monitoren en filteren voor censuur. Dat is iets wat we hier in het westen (nog) niet hebben, of in ieder geval niet als standaard mogen beschouwen gezien.
23-06-2009, 17:01 door Anoniem
Innovatief en een echte VOC mentaliteit. Zo zien we het toch graag?
05-07-2009, 15:12 door sjonniev
Beste Piet, google eens op "legal interception" en legislation.
10-10-2009, 21:50 door Anoniem
Door Anoniem: Beide ondernemingen (i.e. Nokia en Siemens) zijn de laatste jaren met schandalen (lees: integriteitsproblemen) herhaaldelijk in het nieuws gekomen. De aard en omvang van die schandalen is van dien aard dat Europa haar morele autoriteit - zo Europa daar al aanspraak op kon maken - heeft verloren. Het leveren van dit soort technologie aan een omstreden regime mag dan ook niemand meer verbazen. Ik heb nog een tip voor Nokia-Siemens : "Kijk ook eens of Noord-Korea, Zimbabwe of Birma behoefte hebben aan een beter toezicht op hun samenlevingen."


Ik zweer je... Siemens is echt een achterbakse organisatie. Mijn kookplaat ook. Jongens toch. Wat een ellende. En als ik eens iemand van de klantenservice te pakken krijg verwijzen ze me door naar Duitsland. Echt waar hoor. Wat een ellende.

Groetjes,
Arie Smallegange
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.