image

Google maakt elektronisch patiëntendossier persoonlijker

donderdag 16 september 2010, 12:32 door Redactie, 12 reacties

Google heeft een nieuwe versie van het eigen elektronisch patiëntendossier gelanceerd, waarbij de nadruk op personalisering en gemak ligt. Iets meer dan twee jaar geleden lanceerde de zoekgigant Google Health. Een online dossier waar gebruikers medicatie, behandelingen, allergieën en andere medische zaken kunnen bijhouden. "Sindsdien hebben we naar onze gebruikers geluisterd, feedback geanalyseerd en onderzoek uitgevoerd. We hebben veel van jullie geleerd", zegt product manager Aaron Brown.

Uit die feedback zou naar voren zijn gekomen dat gebruikers meer tools wilden voor het beheren van hun gezondheid en welzijn. Daarop zijn nieuwe features en interfaces ontwikkeld. Google Health beschikt nu over een eenvoudiger te gebruiken dashboard dat nog meer informatie kan verzamelen. Gebruikers kunnen nu voor zichzelf een doel stellen, zoals meer wandelen, het aantal kopjes koffie op een dag of het cholesterol verlagen, en dagelijks inloggen om hun voortgang bij te houden.

Partners
Daarnaast zijn er nieuwe partners met Google Health geïntegreerd, wat het handiger voor gebruikers zou moeten maken om gegevens te verzamelen. Het gaat dan om leveranciers van apparatuur waarmee het aantal stappen en verbrandde calorieën is bij te houden. Verder is de zoekgigant ook bezig om Google Health bij ziekenhuizen en andere zorgverleners te integreren.

Reacties (12)
16-09-2010, 12:39 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-09-2010, 13:00 door Anoniem
Google EPD. Dan kan je alle info net zo goed meteen op facebook zetten.
16-09-2010, 15:31 door nix_nix
Google lijkt mij ook geen organisatie om deze gegevens te hebben.
Het erg evil over dat ze deze gegevens willen hebben
16-09-2010, 17:11 door Zipper306
En google kennende liggen je medische gegevens binnen de korst mogelijk tijd op straat.
Of krijg je reklame dat je beter een ander geneesmiddel gebruiken moet, dit volgens de advertie leveranciers van google.
Volgens mij is google zijn eigen graf aan het graven.
16-09-2010, 18:55 door TD-er
Door Zipper306: En google kennende liggen je medische gegevens binnen de korst mogelijk tijd op straat.
Of krijg je reklame dat je beter een ander geneesmiddel gebruiken moet, dit volgens de advertie leveranciers van google.
Volgens mij is google zijn eigen graf aan het graven.
Vergeet niet dat de gemiddelde internetter al lang blij is dat 'ie kan mailen en op hyves/facebook contact kan houden.
Die mensen denken echt niet verder na over het belang van privacy van gegevens.
Sterker nog, het zou me niets verbazen als je zou zoeken op SOA of Druiper oid. dat je best wel wat Hyves of Twitter profielen zou kunnen vinden waarop mensen dat wereldkundig maken, naast het gewone dokterbezoek.

Privacy-minded denken zou standaard moeten zijn, maar helaas lijkt het omgekeerde eerder het geval.

Dus ik zie niet in waarom Google zijn/haar eigen graf hiermee zal graven.
Er zijn zelfs overheden die voorstellen Google-health te gebruiken als landelijk EPD.
16-09-2010, 21:17 door Anoniem
En bovendien, Google gooit je gegevens echt niet de straat op zolang het er zelf 'money' mee weet te maken.
16-09-2010, 22:13 door Anoniem
O wat ben ik nou gerustgesteld zeg! Maar Google heeft geen donder te maken met mijn medische gegevens. Punt uit.
17-09-2010, 09:50 door Dev_Null
Mooie marketing ***smoes he? Google en persoonlijk LOL. Ik ben benieuwd hoeveel sukkels hier in gaan trappen.
Ze dwingen je nog net niet aan een "Google Brain Implant" en een "Google Latitude Remote Monitoring Device" in je schedel.
17-09-2010, 12:48 door wplas1
Beste mensen, neem het toch allemaal zelf in de hand. Ik heb voor mijn hele gezin een LifeSafe aangeschaft via lifesafe.eu.
Eerst overal mijn medische gegevens aangevraagd en opgestuurd naar mijnmedischdossier.eu. Ze hebben alles prima gedigitaliseerd en op de kleinste usb stick ter wereld gezet en verpakt in een mooi zilver sieraad. Ik draag het om mijn pols en mijn vrouw en dochter als hanger om hun nek. Hulpverleners zien gelijk waar het omgaat door het esculaap wat erop staat en aan de achterkant staat ook nog eens "medical data inside". Je kan het in diverse uitvoeringen krijgen en het mooie is: het werkt ook nog eens in het buitenland.
Bedrijf werkt conform de regels van het CBP en de Europese privacy wetgeving en ik ontving bij de retourzending van mijn volledige medisch dossier en de EPD-datastick een ondertekende verklaring dat er niets is opgeslagen op hun computers en op geen enkele manier iets voor derden in te zien is. Zag trouwens net op hun website onder het kopje nieuws dat het eerste leven al gered is door dit dingetje.
17-09-2010, 21:55 door Anoniem
@wplas1, leuke reclame maar dan moet je die LifeSafe wel kunnen vertrouwen. Kan je het beter zelf op een stickje zetten.
Een ondertekende verklaring zegt natuurlijk niets want ze zullen niet elke werknemer die toegang tot die data heeft controleren.
24-09-2010, 00:48 door Anoniem
Door Anoniem: @wplas1, leuke reclame maar dan moet je die LifeSafe wel kunnen vertrouwen. Kan je het beter zelf op een stickje zetten.
Een ondertekende verklaring zegt natuurlijk niets want ze zullen niet elke werknemer die toegang tot die data heeft controleren.

@Anoniem, hier reactie van Mijn Medisch Dossier, verantwoordelijk voor het uitbrengen van de LifeSafe. Onze medewerkers worden wel degelijk gecontroleerd door de supervisor van de digitaliseer afdeling. Ze hebben o.a. geen toegang tot internet en printers, mogen geen mobiele telefoons op de werkplek hebben, beschikken niet over een telefoon met buitenlijn, computers hebben geen usb aansluiting en ook geen mogelijkheid tot het branden van cd of dvd. Al onze werkcomputers zijn niet met het internet verbonden zodat hacken onmogelijk is. Gedigitaliseerde dossier worden via een intern netwerk doorgegeven aan de staf, bestaande uit 3 personen van onbesproken gedrag, die de bestanden op de usb stick zet en voor de beveiliging van de dossiers zorg draagt.
Natuurlijk is het mogelijk om het zelf op een stickje te zetten als je over de benodigde, dure software beschikt. En hoe ga je dat stickje dan dragen ? Los in de broekzak of aan een sleutelbosje ? Beter is het om het om de nek of aan de pols te dragen met een duidelijke herkenning erop zodat hulpverleners weten wat het is.
Inmiddels zijn alle huisartsen, ziekenhuizen, patientenverenigingen, ambulancezorg nederland, GGD's, en alles wat verder met zorg en eerste hulp te maken heeft, via een mailing per post en waar mogelijk en toegestaan, per email op de hoogte gesteld van deze Digitale S.O.S.-Talisman.
Ook heeft een lid van de Eerste Kamer belangstelling getoond voor de LifeSafe en daar hopen we binnenkort een ontmoeting mee te hebben.
En reclame of niet, het gaat per slot van rekening om het voorkomen van de onnodige 1200 sterfgevallen per jaar.
25-09-2010, 21:58 door TD-er
Door Anoniem: [...]
En reclame of niet, het gaat per slot van rekening om het voorkomen van de onnodige 1200 sterfgevallen per jaar.
Heb je ook een bron van die 1200 sterfgevallen per jaar?
En zijn die sterfgevallen te voorkomen doordat je de informatie ineens via een centraal punt kunt benaderen?
En hoeveel sterfgevallen komen er doordat er meer tunnelvisie zal komen door het EPD? Of doordat een 2nd opinion eigenlijk nutteloos zal worden?
En hoeveel sterfgevallen komen er bij doordat mensen op de een of andere manier niet in staat zijn om kritisch te kijken naar digitale informatie, terwijl dat wel kan wanneer diezelfde informatie geschreven is?

Ik vermoed dat die schatting van 1200 sterfgevallen waarschijnlijk nauwelijks gerelateerd zal zijn aan gebrek aan informatie wat door het EPD op te lossen zal zijn.
Ik geloof best wel dat er 1200 sterfgevallen zijn door gebrekkige informatie, alleen dat probleem heeft een aantal heel andere oorzaken en is niet even op te lossen door er een gigantisch IT-project van te maken, waarbij allerlei gevaren maar even aan de kant worden geschoven of zelfs worden toegevoegd.
Vergeet niet dat identiteitsdiefstal waarbij creditcard gegevens worden buitgemaakt of misbruikt hooguit geld gaat kosten wat volledig te vergoeden is, maar dat bij dergelijke diefstal van medische gegevens iemand voor het leven in de problemen kan komen en dergelijke diefstallen zijn onmogelijk terug te draaien.
Tevens is er geen 100% garantie dat de informatie ergens onderweg niet is aangepast en persoonlijk vertrouw ik dan toch net iets meer op een huisarts met kennis van de patiënten dan een centrale database die er uiteindelijk toe zal leiden dat we steeds minder een persoonlijke huisarts zullen zien.

Dit probleem los je echt niet op met een grote zak geld, een paar IT-bedrijven en een overheid die eigenlijk niet weet wat ze wil en hierdoor vrijwel elk project gigantisch over-budget zal laten gaan.
Dit probleem zit veel dieper.

Ikzelf zit in de IT (net zoals velen hier) en het valt me op dat juist de niet-IT-ers IT-oplossingen voor alles zien, terwijl de IT-ers juist inzien dat het niet met een stukje techniek op te lossen zal zijn.
Mijn vriendin zit in de zorg en als ik zie hoe er daar omgegaan wordt met gegevens, dan wil je helemaal niet dat dat op een centraal punt toegankelijk is, zeker niet wanneer de houder van de gebruikte pas hard aangepakt zal worden terwijl deze vrijwel zeker onschuldig is... tenminste tot dusverre onschuldig dat hij/zij er niets aan kan doen totaal geen afdoende training te hebben gehad.
Dat zal over een paar decennia mogelijk wel anders gaan, wanneer er mensen aan het bed of aan de operatietafel staan die zijn opgegroeid met de nodige security-schandalen op grote of kleine schaal. Tot die tijd moet je niet verwachten dat dergelijke projecten zullen werken zoals ze bedoeld zijn en eigenlijk alleen maar averechts zullen werken.
Van "oh het staat al in het dossier, dan zal het wel zo zijn" tot "Shit moest wachtwoord weer veranderen en nu weet ik het niet, dus ik gebruik jouw code even, goed? "
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.