Door ej__: @anoniem 16:26. Je denkfout zit in het feit dat je over het hoofd ziet dat route tabellen immens zouden groeien als IPv6 niet zou zijn geimplementeerd zoals het is geimplementeerd.
Een router gaat wel degelijk sneller routeren trouwens, er zijn geen zoektabellen nodig voor IPv6. Dat is 1 van de geheime grappen.
Ik wil graag van je horen hoe jij denkt efficient te kunnen routeren bij IPv6 grootte van adresbereik. En nee, de limieten bij de /32 voor de isp's en /48 (of iets kleiner) tot en met de /64 per site zijn nog steeds dusdanig dat we niet kunnen zien waar daarbij de grens ligt... Die aggregratie is voldoende om de winst voor IPv6 te garanderen. Er is geen schijn van kans dat IPv6 zo gefragmenteerd gaat worden als IPv4 nu is.
Het is realiteit dat het uitgifte beleid zodanig is dat fragmentatie voorkomen wordt. http://www.ripe.net/ripe/docs/ipv6policy.html. Dat is realiteit. Geen optimisme.
Ben anoniem 16:26 ..
Even punt voor punt werken.
Ook met IPv6 heeft een router nog steeds een forwarding tabel van prefixen. Op moment weinig, in de toekomst meer.
Die moet nog steeds doorzocht worden, geen geheime grappen. De routing regel is en blijft een match binnen de meest specifieke prefix.
Als je kijkt naar de forwarding rate (PPS dus) van V6 capable routers zie je op z'n best dezelfde rate als voor IPv4, en soms minder (de helft bijvoorbeeld).
IPv4 routeer je *niet* door een destination in een volledige 32 bit (4G) tabel op te zoeken, ook al zou dat tegenwoordig net kunnen in een dram gebaseerd systeem. (dan nog wil je het zo niet ontwerpen).
Je zoekt een match met een meest-specifieke passende prefix (netwerk + masker) in een tabel van momenteel ~340K prefixen, voor een default-free router.
Op de gebruikelijke core routers is die forwarding lookup constant-time en onafhankelijk van het aantal aanwezige prefixen, zolang die passen op het platform.
Een dergelijke router wordt bijvoorbeeld niet sneller van het hebben van alleen een default route (1 prefix).
Een routing beslissing voor een IPv6 pakket is niet anders, ook dat is de meest-specifieke passende prefix, alleen zijn hier de prefixen langer, en zal er wat minder variatie in masker lengtes zijn.
Natuurlijk is een theoretische lookup in een 2^128 tabel out of the question. Maar zo werkt V4 routing dus ook niet.
In je eerste zin lijkt je te suggereren dat het aantal routes zou 'moeten' schalen met de lengte van adressen.
2^96 keer zoveel adressen, dus evenzeer keer meer routes. Dat is natuurlijk niet zo.
Wat dat betreft gaat routeren gewoon precies hetzelfde als met IPv4. Het is wel zo dat de combinatie "extreem snel" en "grote routing table" (500K+,1M+) erg lastig is , en daarom wil je het aantal routes beperken.
En omdat de adresruimte groter is, kun je een *deel* van achtergrond van V4 de-agreggatie voorkomen, doordat een partij in 1x "genoeg" adressen kan krijgen.
Maar min of meer vergelijkbare allocatie policies zijn er ook voor IPv4.
Bedenk overigens dat de echt kleine IPv4 subnetjes (meer specifiek dan een /23 of een /24) op behoorlijke delen van het internet ook al niet gerouteerd worden.
Dus ja, hopelijk blijft de V6 tabel structureel wat kleiner dan een vergelijkbare V4 tabel omdat er wat minder vaak een extra netwerk gevraagd wordt wat niet meer binnen een aggregeerbare reservering viel.
Maar een ander deel van de table groei bestaat uit meer partijen die multi-homen, en "poor man's traffic engineering'" (aggregaat + meer specifieke routes om verkeer te verdelen), en ik zie niet waarom _die_ redenen verdwenen zouden zijn bij IPv6.
Dus nogmaals, leg eens uit waarom volgens jou:
1 : forwarding van IPv6 bij een routing table van bv 200K prefixen veel sneller zou gaan dan IPv4 forwarding bij een routing table van 200K prefixen.
2 : Ik heb al gezegd dat er wel enige reden is om _wat_ minder prefixen in de V6 table te verwachten. Maar ik hoor graag in welke mate je dat voordeel verwacht op moment dat een vergelijkbare connectiviteit bereikt is als voor IPv4.
Kortom, kun je aangeven in welke mate het formaat van de huidige V4 tabel te wijten is aan gebrekkige allocatie policy, of een een policy gedwongen door het V4 adresformaat.
Bedenk overigens dat de-aggregatie ook typisch niet bij uitgifte gebeurt, maar bij gebruik. Een partij kan heel wel een /16 krijgen, en die /16 en 16 x een /20 eruit aan routes announcen. (of nog specifiekere routes).
En de redenen waarom dat soms gedaan wordt zijn niet verdwenen bij V6.
Daarom denk ik dat je erg stellige bewering 'geen schijn van kans' ,blijkbaar op basis van de aanname dat de enige of primaire reden van de-aggregatie ligt bij de allocatie policy van de registries, niet correct is.