De lijst van verboden websites die Nederlandse internetgebruikers niet mogen bezoeken, blijft geheim. Het ministerie van justitie kan namelijk geen inzicht geven in de afspraken die tussen internetproviders over de lijst worden gemaakt. "Het is hierdoor niet bekend welke websites precies geblokkeerd zullen worden, welke technologie zal worden gebruikt en wat de procedures voor plaatsing en verwijdering van de lijst zijn", zo meldt Bits of Freedom (BoF). De burgerrechtenbeweging baseert zich op stukken die internetonderzoeker Rejo Zenger via een WOB-verzoek wist te bemachtigen.
Het ministerie van justitie kondigde eind 2009 aan dat het ernaar streeft om dit jaar een lijst met verboden websites te blokkeren. Grote internetproviders en het overlegplatform ECP/EPN maken in overleg met het ministerie op dit moment afspraken over de manier waarop dat zou gebeuren. Zenger vroeg om inzage in de contracten, de technologie die zou worden gebruikt en de procedures voor plaatsing op de lijst. Het ministerie maakt deze stukken echter niet openbaar, omdat zij niet over deze stukken zou beschikken.
Iran
Volgens BoF is een internetblokkade een zeer omstreden methode om informatie ontoegankelijk te maken. “Nederland lijkt Iran wel: een geheime zwarte lijst met verboden sites, waarvan we niet weten hoe je erop komt, hoe je eraf komt, welke technologie wordt gebruikt en wat precies wordt afgesproken tussen de providers. Dit is volstrekt onacceptabel", zegt directeur Ot van Daalen. De burgerrechtenbeweging vindt dat verboden materiaal niet achter een filter hoort, maar dat het moet worden verwijderd.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.