Langzaam maar zeker begint encryptie in steeds meer apparaten standaard te worden, maar wat als de eigenaar overlijdt, hoe komen de nabestaanden dan nog bij de data? Binnen een paar jaar zullen de meeste harde schijven gegevens kunnen versleutelen en ook programma's als Windows BitLocker maken het eenvoudig om gegevens tegen buitenstaanders te beschermen. E-mail, foto's, rapporten en brieven, alles is tegenwoordig digitaal. Het opschrijven van een passphrase om de gegevens mee te ontsleutelen is geen optie, wat het lastig maakt als de persoon in kwestie er niet meer is.
Cory Doctorow worstelde met dit probleem, aangezien hij zijn passphrase ook niet aan zijn vrouw of executeur wilde geven. Niet alleen is dat beter voor de passphrase, in veel landen is er wettelijke bescherming die voorkomt dat iemand zijn of haar encryptiesleutel moet afstaan. Een bescherming die minder sterk is als de sleutel bij meerdere mensen bekend is.
Shamir's Secret Sharing Scheme
Doctorow overwoog Shamir's Secret Sharing Scheme (SSSS), waarbij je een sleutel in verschillende delen deelt. Je zou de sleutel in tien stukjes kunnen splitsen en aan tien vrienden of kennissen geven. Dit zou echter voor de meeste mensen te complex zijn. Daarnaast zou het mogelijk zijn om, als je een deel van de mensen bij elkaar weet te krijgen, de sleutel te achterhalen. "En ik moet al die tien mensen de rest van mijn leven volgen, om er zeker van te zijn dat de sleutel te achterhalen is."
Oplossing
Als oplossing bedacht de in Engeland woonachtige Doctorow dat hij zijn passphrase in tweeën deelt. De ene helft krijgt zijn vrouw, de andere helft de advocaat van zijn ouders in Toronto. Een bevel van een Britse rechter is niet op de advocaat van toepassing. In het geval de sleutel "heel" moet worden, kan de advocaat zijn deel mailen, doorbellen of naar Engeland vliegen om hem daar te vertellen.
Toch is ook deze oplossing niet waterdicht. "Wat doet mijn vrouw om haar deel van de sleutel te beschermen als ze met mij overlijdt?" In dit geval zou die aan een advocaat in Groot-Brittannië moeten worden toevertrouwd. Daarnaast moet de sleutel ook nog naar de advocaat toe. Daarvoor maakte hij een lijst met instructies die hij aan de Canadese advocaat zal overhandigen. Doctorow noemt het opmerkelijk dat er geen standaard oplossingen zijn voor het uitwisselen van sleutels via derde partijen. Hij concludeert. "Als je nog niet je gegevens versleutelt, dan moet je dit doen. En als je dit doet, dan moet je hierover nadenken voordat je door een bus wordt aangereden en je digitale leven in de crypto vergetelheid raakt."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.