Paul Vogel vroeg zich deze week op de Nettime-nl mailinglist af in hoeverre Big Brother in Nederland werkelijkheid is. Als antwoord maakte hij een overzicht van de anti-privacy maatregelen die de regering de laatste jaren genomen heeft. "De privacy van burgers staat al enige tijd onder druk. Bedrijven als Facebook en Google weten meer van ons dan ons lief is. En de partij bij uitstek die ons hoort te beschermen blijkt zelf het voortouw te nemen tot de opzet van een controlemaatschappij. Bedrijven kun je vermijden. Bij Google kan je een opt-out doen, maar de overheid is niet te vermijden. Des te meer reden voor de overheid om behoedzaam te opereren, en te luisteren naar het CBP (iets wat de afgelopen 10 jaar niet meer gebeurd lijkt te zijn)."
2001 Invoering van de TAP-verplichting voor internet verkeer. (1,2)
2002 De politie mag preventief fouilleren. (1,2)
2005 Algemene identificatieplicht. (1)
2006 RFID in passpoort (draadloos op afstand uit te lezen). (1,2)
2006 Alle openbare aanbieders van email en internet moeten NAW gegevens van klanten dagelijks doorgeven aan het CIOT. (1)
2006 Camera toezicht zonder 'toezicht' neemt toe. (1,2,3)
2007 AIVD heeft toegang tot alle IND gegevens. (1)
2007 Anoniem reizen in het openbaar vervoer niet meer mogelijk door ov-chipkaart. (1)
2008 Invoering breed toegankelijk elektronisch kind-dossier. (1,2)
2009 Voorlopige afwijzing verplichte slimme energie-meters. (1, 2)
2009 Invoering electronisch patienten dossier. (1,2,3, 4)
2009 Bewaarplicht alle meta-informatie via de 'Europese route' met dank aan Donner, tegen de wil van de 2e kamer. (1,2,3,4)
2009 Locatie informatie GSM moet ook 6 maanden opgeslagen worden. (1)
2009 Biometrische kenmerken in paspoort (protesten VN tegen vingerafdruk in paspoort). (1,2)
2009 Uitbreiding DNA database. (1,2,3)
"Als je een kikker langzaam kookt, zal die blijven zitten tot het te laat is. Hoe lang blijven wij zitten? De gevoelstemperatuur is al gestegen van warm naar heet. Het begint een beetje eng te worden in Nederland", zo merkt Vogel op.
Wantrouwen in overheid
Karin Spaink schreef een column over het wantrouwen van de Nederlandse burger in de overheid. Guusje ter Horst liet in Vrij Nederland weten dat "Een maatschappij functioneert alleen als er een zekere mate van vertrouwen is, en die is in Nederland voor een deel weg." Ze had moeite met het wantrouwen van de bevolking, maar volgens Spaink heeft zij en het kabinet dat helemaal aan zichzelf te danken. "Ik begrijp niet dat ons kabinet de grondwet telkens met voeten treedt en het dan raar vindt dat hun wantrouwen op ons overslaat. Ik snap al helemaal niet dat leden van zo’n kabinet ons nog durven te vragen hen te vertrouwen."
"Wantrouwen is naar, dat ben ik hartgrondig met Guusje eens. En ik begrijp niet waarom de burgers van dit land zo keihard door hun eigen overheid als onbetrouwbaar worden weggezet. Waarom geen land ter wereld zoveel eigen burgers afluistert als Nederland. Waarom de regering de gegevens van al onze telefoongesprekken, mails en chats wil laten vastleggen en bewaren. Waarom wordt vastgelegd waar en wanneer we met bus of trein reizen. Waarom er tegenwoordig geen rechter-commissaris meer aan te pas komt om te beoordelen of het terecht is dat de politie onze gegevens van bank, verzekeraar of klantenkaart wil hebben."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.