image

Ambtenaren ontslagen na grasduinen in ID-database

donderdag 6 augustus 2009, 13:42 door Redactie, 4 reacties

De Britse overheid heeft negen ambtenaren ontslagen omdat die in de nationale identiteitsdatabase aan het grasduinen waren. De Customer Information System (CIS) database van het Ministerie van Arbeid en Pensioenen bevat de gegevens van 92 miljoen mensen, zoals etnische afkomst, relatie verleden, of iemand wegens fraude wordt onderzocht en of ze 'speciale behoeften' hebben. Zo bekeken verschillende ambtenaren de dossiers van bekende personen, vrienden en kennissen, partners en één ambtenaar kon zijn biezen pakken omdat hij zijn eigen gegevens opvroeg. In totaal werden 34 ambtenaren betrapt, maar moesten er negen een nieuwe werkgever zoeken.

Topje van de ijsberg
Het misbruik van de database kwam pas aan het licht na een steekproefcontrole, waardoor wordt aangenomen dat het werkelijke misbruik veel hoger ligt. In Groot-Brittannië hebben meer dan 200.000 ambtenaren toegang tot de database. Volgens Gus Hosein van de London School of Economics, is misbruik simpelweg niet te voorkomen. "De menselijke aard en de neiging van overheden tot het misbruik van privacy, betekent dat het in de eerste plek niet verzamelen van deze informatie de enige echte oplossing is. Creëer een centrale database en je krijgt misbruik."

Reacties (4)
06-08-2009, 16:09 door Anoniem
je kunt erop wachten tot het hier in nederland ook gebeurd.... niet alleen door bevoegd personeel, maar ook onbevoegd...
maar he, we hebben niets te verbergen toch?

gooi er nog maar wat privacyinbreukdatabasses ertegen aan!
06-08-2009, 17:45 door SirDice
één ambtenaar kon zijn biezen pakken omdat hij zijn eigen gegevens opvroeg.
Volgens mij is het hier wettelijk geregeld dat je je eigen gegevens op kan vragen. Al zul je dat wel schriftelijk moeten doen...
07-08-2009, 07:30 door Anoniem
"je kunt erop wachten tot het hier in nederland ook gebeurd.... niet alleen door bevoegd personeel, maar ook onbevoegd..."

Hoezo erop wachten, dit gebeurt iedere dag in Nederland. Een mooi voorbeeld was het onderzoek tegen voetballer Robin van Persie, toen deze werd verdacht van verkrachting. Zo'n 200 agenten probeerden onbevoegd zijn dossier te bekijken.
07-08-2009, 11:34 door Anoniem
Ik snap het niet zo. Ik ken iemand bij de politie en die mag ik wel wat vragen om op te zoeken. Bovendien ken ik iemand bij de gemeente die ik ook weleens wat mag vragen. Tenslotte ken ik iemand bij een bank die toegang heeft tot heel veel informatie. Die kan ik ook vragen. Natuurlijk vraag ik geen informatie op, maar ik zou dat wel kunnen doen. Hoe naief kun je zijn, te verwachten dat informatie niet in ongewenste handen kan komen. En de politiek heeft hierop geen antwoord ............. (regeren is vooruit zien)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.