De Nederlandse politie heeft mogelijk de wet overtreden door een eigen programma op met Bredolab besmette computers te plaatsen, als onderdeel van de actie tegen het botnet. Dit programma waarschuwt gebruikers dat ze met de Bredolab bot besmet zijn en geeft tips hoe men van de infectie afkomt. Deze tactiek is niet nieuw voor de High Tech Crime Unit, aangezien het ook bij het oprollen van een ander botnet in 2008 werd toegepast. "Het probleem ligt in de (on)betrouwbaarheid van dit systeem. Wat als cybercriminelen hetzelfde scherm in de toekomst gebruiken om mensen te overtuigen om valse beveiligingssoftware te installeren?" is een vraag die Eddy Willems van G Data stelt.
Volgens Willems speelt ook de wetgeving hier een rol. "Het uitvoeren van code op andermans computer kan als "ongeautoriseerd gebruik" worden gezien. Dit maakt het in verschillende landen mogelijk strafbaar, ook al is het duidelijk goed bedoeld. Ik denk dat we meer internationale samenwerking nodig hebben hebben en duidelijke wetgeving aangaande dit soort problemen. Alleen dan kunnen we cybercrime effectief bestrijden."
Strafbaar
Technologieadvocaat Struan Robertson laat weten dat de actie van de politie waarschijnlijk in strijd met de Britse computermisbruikwetgeving is. Aangezien het territoriale bereik van de wetgeving ver gaat, kan het tegen iemand in Nederland worden gebruikt die een Britse computer hackt. "Er is voor ongeautoriseerde toegang tot andermans computer voor nobele doeleinden geen uitzondering in de computermisbruikwetgeving", merkt Robertson op. "Dat gezegd hebbende, denk ik dat het zeer onwaarschijnlijk is dat iemand hiervoor wordt vervolgd. Ze probeerden het beste van een slechte situatie te maken."
Ook David Harley van anti-virusbedrijf ESET merkt op dat er geen kwade opzet in het spel is, maar dat waarschijnlijk wel de Britse wet, net als die van andere landen waar ongeautoriseerde toegang en aanpassingen verboden zijn, is overtreden. Net als Willems roept ook Harley op tot betere juridische samenwerking en wetgeving.
Ook ICT-jurist Arnoud Engelfriet boog zich over het vraagstuk: "Ik vraag me af of dit kan. Het lijkt me niet echt de bedoeling dat de politie bij mensen gaat inbreken immers. Tegelijkertijd lijkt het wel netjes dat de politie je waarschuwt als er iets mis is met je beveiliging en je daardoor slachtoffer van een misdadiger bent geworden. Vroegah kreeg je ook wel eens briefjes door de deur “Tijdens uw afwezigheid stond het keukenraam open” of “Er liggen waardevolle zaken in deze auto, doe dat nou niet”. Zou er daarmee een parallel te trekken zijn?"
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.