image

Zoekresultaten Bing bedreigen volksgezondheid

zaterdag 8 augustus 2009, 10:08 door Redactie, 9 reacties

Het advertentieprogramma van Microsoft's zoekmachine Bing wordt op grote schaal door nep-apotheken misbruikt, wat een risico voor de volksgezondheid vormt, zo stellen onderzoekers. Bijna 90% van de door Microsoft gesponsorde advertenties met betrekking tot apotheken en medicijnen, linken naar nep-apotheken die medicijnen zonder recept leveren of op een andere manier strafbaar of frauduleus bezig zijn. In de eigen voorwaarden stelt de softwaregigant dat het alleen internet-apotheken sponsort die medicijnen uit Canada of de VS leveren, maar ook dit blijkt niet het geval te zijn.

Via de in Bing getoonde advertenties is het mogelijk om zonder recept medicijnen te ontvangen die normaliter alleen op voorschrift zijn te verkrijgen. Onderzoek wees uit dat de medicijnen nep zijn. Sommige advertenties maakten reclame voor legitieme apotheken, maar linkten in werkelijkheid door naar een illegale online apotheek. Verder bleek dat een aantal van de gesponsorde apotheken banden met de georganiseerde Russische misdaad heeft.

Terrorisme
Bedrijven kunnen, net als bij Google, in Bing adverteren. Ze verschijnen dan als "gesponsorde" zoekresultaten. De onderzoekers van Knujon en LegitScript, benadrukken dat de adverteerders zich niet aan kleine overtredingen van de gezondheidswetgeving schuldig maken. "Het zijn frauduleuze websites die in de meeste gevallen door criminele netwerken worden geleid." Ze verkopen verslavende medicijnen zonder recept en voorschrift. Daarnaast komen de meeste medicijnen uit India, wat een overtreding van de Amerikaanse gezondheidswetgeving is. Het probleem wordt vergroot omdat internetgebruikers "gesponsorde" zoekresultaten als betrouwbaar ervaren.

Volgens de onderzoekers zijn de nepmedicijnen niet alleen een bedreiging voor de volksgezondheid, maar ook voor de staatsveiligheid. "De verkoop wordt in sommige gevallen gebruikt voor het financieren van andere illegale activiteiten, zoals terrorisme en oorlogen." Microsoft heeft dan ook niet alleen een juridische verplichting om deze advertenties te stoppen, maar ook een morele, zo stellen de onderzoekers. "We hopen dat dit rapport hier aan bijdraagt."

Reacties (9)
08-08-2009, 10:16 door Anoniem
Bing
Is
Not
Google

Ik vraag me af... is de zoekmachine gevaarlijk... of de mensen die te dom zijn om het zelf ook wel te weten dat dit niet legale zaken zijn...
ik bedoel, als ik prozac ofzo nodig zou hebben... dan ga ik het toch niet googlen "bestel prozac online".... krijg ik in het beste geval placebo's, ergste geval chemische troep.... dat weet toch iedereen?
08-08-2009, 11:03 door Anoniem
handig als je een verslaving hebt, maar ik zeg offline halen die tool, word al zat geadverteerd.
08-08-2009, 11:53 door cyberpunk
Door Anoniem:

Ik vraag me af... is de zoekmachine gevaarlijk... of de mensen die te dom zijn om het zelf ook wel te weten dat dit niet legale zaken zijn...
ik bedoel, als ik prozac ofzo nodig zou hebben... dan ga ik het toch niet googlen "bestel prozac online".... krijg ik in het beste geval placebo's, ergste geval chemische troep.... dat weet toch iedereen?

Ik vermoed dat het vooral gaat om mensen uit de Verenigde Staten. Medicijnen zijn daar peperduur en als je dan geen verzekering hebt doe je domme dingen...
08-08-2009, 13:19 door Anoniem
Het veiligiste is gewoon als je medicijnen nodig zou hebben,ze nooit via het internet te bestellen,maar alleen op doktersvoorschrift bij je eigen apotheek.
Dan weet je veel makkelijker dat je geen rotzooi krijgt.
08-08-2009, 17:55 door Anoniem
Nouja, eigenlijk wel logisch; soort zoekt soort, toch ? ;-)
08-08-2009, 19:16 door Anoniem
Daarnaast komen de meeste medicijnen uit India, wat een overtreding van de Amerikaanse gezondheidswetgeving is

Anders gezegd: omdat die er niet zo'n idioot patentensysteem op na houden kost dit grote bedrijven veel geld, dat ze niet meer kunnen doneren aan de campagnekassen van politici. Geen wonder dat men hier hard tegen optreedt...
09-08-2009, 00:50 door Anoniem
"While the study singled out Microsoft, searches on Yahoo and Google turned up paid advertisements leading to questionable drug websites as well. Search companies require pharmacy sites that pay for advertising to be verified by a company called PharmacyChecker, which unsurprisingly is a competitor of LegitScript. The company has 41,982 pharmacy sites in its database, of which only 224 are considered legitimate, 897 are awaiting a decision, and 40,861 do not meet standards." Arstechnica


"Bedrijven kunnen, net als bij Google, in Bing adverteren." Kom op zeg..
09-08-2009, 11:44 door Van Hoorne
Nee, we zullen zeggen dat Google veilig is zeg. Straks gaat Google ons voorschrijven wat we wel of niet mogen bestellen op internet, want ze hebben al gezegd dat ze van iedereen alle medische gegevens willen vastleggen. En dan natuurlijk tegen betaling de farmaceutische industrie vertellen aan wie ze misschien kunnen verdienen door ze medicijnen aan te bieden. Tegen flinke betaling uiteraard. Maar daar praten we hier natuurlijk niet over, want Google kan hier geen kwaad doen.
10-08-2009, 15:00 door colani
Medicatie kopen via internet is natuurlijk niet slim. (of het google, bing of een andere zoekmachine is bannen dat soort lui)

Maar in de US is het ff anders gereld dan in ons landje, stel dat we hier over een aantal jaren onze medicatie gewoon zelf moeten betalen, dan heb je meteen een heel leger aan mensen wat op internet prijzen gaat vergelijken en dus ook de niet vertrouwde levereranciers zullen daar gebruik (lees misbruik) van maken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.