Vanwege het verwijderen van de boeken 1984 en Animal Farm is webwinkel Amazon door ontevreden Kindle-gebruikers voor de rechter gesleept, maar dat is volgens burggerechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF) niet voldoende. De titels voor de digitale boeklezer waren niet door de legitieme uitgever verspreid, waarop Amazon besloot in te grijpen. Een "domme" actie, zoals CEO Jim Bezos later opmerkte, die ook in strijd met de gebruikersovereenkomst is. Volgens de EFF moeten Kindle-gebruikers ongestoord hun apparaat en gekochte boeken kunnen gebruiken, zonder bang te zijn dat een uitgever hun boeken verwijdert, maar ook hun activiteiten monitort. "Het is deze combinatie van tracking, opnemen en verwijderen, die van Amazon Big Brother maakt, en in dit geval wel erg ironisch is."
De EFF adviseert Amazon om de digital right management (“DRM”) beperking te verwijderen en ook te zorgen dat het apparaat niet naar "huis" belt. Het heeft een lijst van 7 punten opgesteld waar Amazon en de Kindle aan zouden moeten voldoen. Zo moet Amazon de content op de Kindle met rust laten, moet het transparant zijn in wat het precies voor informatie over gebruikers verzamelt en opslaat en moet het de privacy policy aanpassen. Op dit moment heeft Amazon het recht om verzamelde informatie over Kindle-gebruikers met de overheid of andere partijen te delen, zonder dat hier een gerechtelijk bevel voor vereist is.
Andere punten zijn het waarschuwen van gebruikers als de gebruikersovereenkomst is aangepast, goederen echt verkopen, in plaats van te licenseren, updates niet verplichten en het backuppen van gegevens mogelijk maken. "Op zichzelf zijn deze maatregelen geen perfecte oplossing, maar bij elkaar genomen geven ze kopers van digitale boeken de zekerheid dat ze krijgen wat ze verwachten: een tekst die net zo goed of mogelijk beter is dan de papieren tegenhanger."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.