Trage internetverbindingen en illegale software maken het lastig voor Afrikaanse computergebruikers om malware te verwijderen. "Toon me een Ethiopische computer zonder virus en ik vraag je van welke buitenlander die is", zegt IT-trainer Alan Mercer. Inmiddels gebruikt 0,45% van de Ethiopische bevolking een computer, maar malware heeft een vernietigend effect op ontwikkelingshulp, overheidsprogramma's en startende bedrijven. "Het zou me niet verbazen als 80% van alle computers in Afrika besmet zijn", aldus Tariq Khokhar van NGO Aptivate. Zo verloor een werknemer van en agrarisch bureau een meerjarenplan voor agrarische hervormingen door malware. "Het is een enorm verlies van productiviteit en efficiency", voegt IT professional André Mohamed toe.
De bedrijven hebben geen geld voor commerciële virusscanners en zijn daardoor aangewezen op gratis alternatieven, zoals AVG. En die voldoen niet, zegt Khokhar. "Het schrijven van anti-virus vereist een mentale inspanning en AVG heeft gewoon niet de middelen. Beter iets, dan niets, maar uiteindelijk weten de virussen die voor echte problemen zorgen toch door te dringen."
Een bijkomend probleem is dat vaak nieuwe PC's al met malware besmet zijn, aangezien winkels illegale en geïnfecteerde Wndows versies installeren. Een derde van de illegale software zou besmet zijn. En ook al gebruikt men een virusscanner, dan is het updaten zo goed als onmogelijk, aangezien het downloaden van een update soms een hele dag kan duren. In sommige gevallen is er al een nieuwe update beschikbaar voordat de vorige gedownload is. Niet alleen de infrastructuur werkt tegen, ook het bewustzijn van de gebruikers. "In de eerste plaats begrijpen mensen het concept van backups, anti-virus en databeveiliging niet", gaat Mercer verder.
Linux
Een mogelijke oplossing is het vervangen van Windows door Linux, laat Tim Unwin van Unesco weten. Zo stelt de Ethiopische overheid opensource centraal in haar IT-plannen. Volgens Khokhar is ook Linux geen magische oplossing. "Als je een toename van Linux of Mac in China hebt, zou je zien dat die twee platformen net zo kwetsbaar zijn." Het gebruik van betere software helpt, maar RealNetworks, Adobe en Microsoft zouden dan veiligere software moeten gaan maken, zo merkt hij op.
Volgens Mercer beseffen virusschrijvers niet waar hun creaties eindigen. "Ik zou ze mee naar Ethiopië meenemen naar de man die zijn agrarische plannen verloor. Dan laat ik de kinderen zien die over twee jaar sterven omdat de hervormingen te laat beginnen en de jaarlijkse oogst faalde, omdat zijn plannen op het agrarisch bureau door een virus vernietigd zijn." Nu Ethiopië zich klaar maakt voor IT-hervormingen en papier achter zich wil laten, nemen ook de risico's toe. "In plaats van een aanjager voor ontwikkeling, wordt het vaak een belemmering", besluit Mohamed.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.