De centrale vraag bij de OV-chipkaart is niet of kaart zelf veilig is, maar wat er met de database gebeurt, zo liet Rop Gonggrijp tijdens Hacking at Random 2009 weten. "Wie beheert de data en wie krijgt die, daar maak ik me druk om?", aldus Nederlands bekendste hacker. Volgens Gonggrijp is de beveiliging het probleem van de betrokken partijen. "Als ze een onveilig systeem willen, dan mogen ze van mij hun gang gaan. Maak het zo onveilig als je wilt."
Gebruikers die bang zijn dat hun reisgedrag straks wordt vastgelegd in deze database en dat aan de hand daarvan conclusies worden getrokken, hebben juist baat bij een gebrekkige beveiliging. Als de overheid straks zegt dat je bijvoorbeeld in een bepaalde trein hebt gezeten, is dat met een onveilige database veel makkelijker te ontkennen. "Hoe onveiliger de database, des te slechter die zal zijn, des te beter dat is."
Incompetentie
Gonggrijp, die aan de wieg van de Nederlandse hackerconferenties stond, merkt op dat wij als maatschappij baat bij een goed functionerend transportsysteem hebben. "En niet dat deze mensen het verklooien, zodat er straks geen bussen en treinen rijden." In deze gevallen gaat het hem meer om de database dan de beveiliging. De security is echter interessant omdat het de incompetentie van de betrokken partijen laat zien. "Het is een mooie manier om hun totale incompetentie te demonstreren." Het is niet meer dan dat, beveiliging zal volgens Gonggrijp nooit het centrale punt worden.
Datzelfde geldt voor de steeds groter wordende verzameldrift van overheid en bedrijfsleven. Het probleem is niet dat bedrijven allerlei informatie verzamelen, maar het feit dat wij het ze als maatschappij geven. "Er is niks pervers aan om alles over je klanten te weten, het is verderfelijk van de maatschappij om ze zover te laten komen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.