Sinds nov. 2008 draai ik TrueCrypt 6.1 full disk encryption (FDE) zonder problemen. Ik heb ook een tijdje getwijfeld, ik ben redelijk handig met diskeditors e.d. mocht er eens iets corrupt raken op een non-encrypted drive, maar met TrueCrypt moet er natuurlijk een driver draaien en de wachtwoordverificatie moet natuurlijk ook nog lukken. Het is daarom erg verstandig om een rescue disk aan te maken. Of en hoe goed dat werkt heb ik door tijdgebrek nog niet getest (en dus ook nog nooit echt nodig gehad).
Omdat TrueCrypt 6.1 uitsluitend primaire partities (dwz geen logical drives in extended partities) ondersteunde, en de D: drive op mijn werk-laptop een logical drive D: had, heb ik (vóór de TrueCrypt install) alle bestanden van D: op een externe schijf gezet, de extended partitie verwijderd, een tweede primaire partitie aangemaakt (weer D: natuurlijk) en de bestanden teruggezet. Ik meen dat meer recente versies van TrueCrypt wel logical drives ondersteunen.
Ik zie de volgende risico's:
- Wat je al noemde, eventuele corruptie, bijv. door defecte hardware, kabel of bad blocks op de schijf. Maar het ergste leed op dit gebied moet je in principe met de rescue disk kunnen verhelpen (d.w.z. nog-niet gebackupte bestanden recoveren).
- Het was onduidelijk of je van een ander medium kon booten om een virusscan te draaien (of andere fixes uit te voeren, zoals password reset, registry fixes etc). Zie
http://www.security.nl/artikel/30544/1/Anti-virus_Boot-CD_%2B_Truecrypt..html voor een discussie hierover (anderen schrijven dat de rootkitdekector GMER rootkit-achtig gedrag meldt in sector 63 als je TrueCrypt draait, zelf heb ik GMER nog niet gedraaid).
- Een Windowsupdate die roet in het eten gooit. TrueCrypt maakt natuurlijk gebruik van een overname-truuk (booten gebeurt in 16bit mode, waarna er op een gegeven moment naar 32bit wordt overgeschakeld). Dit moet natuurlijk in nauwe samenwerking met Windows gebeuren. Echter gezien het feit dat er meerdere FDE producten zijn vermoed ik dat MS voorzichtig zal zijn met het uitbrengen van updates die wijzigingen in het bootproces aanbrengen. Advies: update je backup voordat je WindowsUpdate uitvoert.
- Eventuele virusscanners e.d. zouden ook roet in het eten kunnen gooien omdat die ook low-level disk-access in de gaten (kunnen) houden, of doordat ze één of meer van de TrueCrypt bestanden als malware aanmerken. Zelf tot zover geen problemen ondervonden met F-Secure en Kaspersky, en verder ook nergens gelezen over dergelijke problemen.
- Je wachtwoord vergeten (gewoon stomheid of bijv. door hersenletsel bij een ongeluk). Dan is het game over voor files die je niet op een (wel toegankelijk) backup medium hebt staan. Zorg indien relevant dat ook iemand anders dat wachtwoord weet, of weet waar het papiertje ligt waar dit op staat. Met name van belang voor je baas ivm zakelijke bestanden of je vrouw als er foto's op je laptop staan, en jij zelf, om wat voor reden dan ook, je wachtwoord niet meer kunt invoeren.