image

Justitie wil terughacken door politie legaliseren

donderdag 25 november 2010, 13:37 door Redactie, 26 reacties

De Minister van Justitie en Veiligheid werkt aan een voorstel dat de bevoegdheden van politie en justitie om cybercrime aan te pakken moet uitbreiden. Dat blijkt uit de antwoorden van Ivo Opstelten op vragen van PvdA-kamerlid Jeroen Recourt. Het voorstel van Recourt om politie terug te laten hacken, komt overeen met de wens van het College van procureurs-generaal. Dat wil een wettelijke grondslag creëren voor het op afstand binnendringen en betreden "van een geautomatiseerd werk".

Opstelten meldt dat hij de naar voren gebrachte punten nader zal bezien. Op de vraag of een dergelijke bevoegdheidsuitbreiding binnen de nationale wetgeving is te realiseren, laat hij echter weten dat het terughacken binnen de nationale wetgeving is te realiseren. "En daartoe zal ik voorstellen doen."

Het terughacken van systemen die niet in Nederland staan, hangt volgens de minister af van de rechtsmacht die op de opsporing en vervolging van grensoverschrijdende of buiten Nederland plaatsvindende misdrijven wordt gelegd. "En in hoeverre die door de betreffende staat gelegde rechtsmacht internationaal geaccepteerd wordt. Zoals bekend hanteert Nederland een terughoudend beleid op dit punt."

Kennis
Recourt wilde ook weten of justitie en politie over voldoende kennis beschikken om cybercrime te bestrijden. "Het kennisniveau bij gespecialiseerde afdelingen zoals het Team Hightech Crime en het Team Digitaal & Internet van de Dienst Nationale Recherche van het KLPD is hoog. Nederland staat wereldwijd goed bekend wat betreft de bestrijding van hightech crime", aldus Opstelten, die verder laat weten dat het kennisniveau bij de politie en het Openbaar Ministerie nog in ontwikkeling is.

Reacties (26)
25-11-2010, 13:57 door Anoniem
nice timing ... ook leuk in de combi met acta ... hmmm
25-11-2010, 14:01 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-11-2010, 14:07 door spatieman
overheid en ICT, blijft fail.
dadelijk wordt die macht misbruikt om iedereen te hacken,en wat ze niet vinden, plaatsen ze wel.
25-11-2010, 14:24 door Anoniem
"Het voorstel van Recourt om politie terug te laten hacken, komt overeen met de wens van het College van procureurs-generaal. Dat wil een wettelijke grondslag creëren voor het op afstand binnendringen en betreden "van een geautomatiseerd werk".

Hoe zit dat met de informatieplicht richting de verdachte ? Met andere woorden, het verschil tussen een huiszoeking, waarbij men aan de verdachte een huiszoekingsbevel moet laten zien, versus een inkijkoperatie waarbij de verdachte van niets weet ?
25-11-2010, 14:33 door Dev_Null
Het voorstel van Recourt om politie terug te laten hacken, komt overeen met de wens van het College van procureurs-generaal...Dat wil een wettelijke grondslag creëren voor het op afstand binnendringen en betreden "van een geautomatiseerd werk".

Ik ben heel benieuwd hoe ze dat voor elkaar gaan krijgen..."terug te laten hacken" door "de politie". Die gasten kunnen niet eens hun eigen interne automatisering (BHV) op order krijgen :-) Laat ze eerst eens al die achterstallige aangiftes afhandelen, voordat ze in gaan breken op andermans computer systemen.
25-11-2010, 14:41 door Anoniem
leuke nieuwe digitale equivalent van de TSA
25-11-2010, 14:43 door Anoniem
"En meneer Opstelten denkt dat iedere computergebruiker eenvoudig terug te hacken is."

Hoe kom je op die conclusie ? Het enkele feit dat dit niet altijd eenvoudig/mogelijk is, heeft weinig te maken met het invoeren van bevoegdheden. Anders zou men de bevoegdheid om af te tappen of om een PC forensisch te onderzoeken ook wel kunnen afschaffen, omdat sommige criminelen strong encryption gebruiken. Een bevoegdheid hoeft niet tot 100% succes te leiden.
25-11-2010, 14:54 door Anoniem
Ik vraag me af hoe de politie gaat bewijzen dat een netwerk wat ze "terug-hacken" een overtreding heeft begaan.
25-11-2010, 14:59 door N4ppy
Lijkt me niet eenvoudig stel je hebt een lijst van 25000 potentiele bot pc's, hoe ga je dat toetsen bij een rechter.
Het is geen noodweer dus is niet te vergelijken met wapengebruik van de politie gaat al gauw mank.
Het is meer dat in de hele straat iedereen om 3 uur in de nacht de stereo op 10 heeft staan en je overal de deur openschopt om de stereo uit te zetten (vertaling gaat een beetje mank, digitaal krijg je geen pijn aan je been van het openschoppen ;)

Dit is natuurlijk alleen het botnet gebeuren (wat deze discussie een beetje heeft versneld)

"Dat wil een wettelijke grondslag creëren voor het op afstand binnendringen en betreden "van een geautomatiseerd werk".

Dit gaat wel een stapje verder. Nogmaals hoe gaan ze dit toetsen en zijn de rechters daar ver genoeg voor, want dit gaat heel technisch worden.
25-11-2010, 15:02 door Skizmo
Denken ze nou werkelijk dat een hacker te hacken is ?
25-11-2010, 15:31 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe zit dat met de informatieplicht richting de verdachte ? Met andere woorden, het verschil tussen een huiszoeking, waarbij men aan de verdachte een huiszoekingsbevel moet laten zien, versus een inkijkoperatie waarbij de verdachte van niets weet ?

Op dezelfde manier als men nu verplicht is om te melden als iemand afgetapt is: niet.

Peter
25-11-2010, 16:08 door Anoniem
@Skizmo: tuurlijk niet, maar het gaat niet om hackers. Het gaat om allerlei ongedefineerde vormen van licht ongewenst gedrag. Dit rekt makkelijk uit naar "illegaal downloaden" bijvoorbeeld. En om zombies.
25-11-2010, 16:30 door Anoniem
Wettelijk mag dat niet zomaar,want als de politie bij een verdachte wil inbreken op de computer en hij er niets van af weet,dan kan je je ook nergens meer op verdedigen.
Een verdachte heeft altijd het recht om met een raadsman in het geheim te overleggen wat te doen bij de zitting.
Tevens heeft hij het recht om tijdens de zitting samen met zijn raadsman zich te verdedigen.
De wet mag dus niet zomaar worden aangepast,want het kan toch niet zo zijn dat iemand zonder verweer in de bak terecht komt,of een hoge boete moet betalen tot het oordeel bewezen is.
25-11-2010, 16:45 door jopiter
"Op dezelfde manier als men nu verplicht is om te melden als iemand afgetapt is: niet."

Bij aftappen is men verplicht dit te melden, als wordt die meldingsplicht uitgesteld tot het moment waarop er geen onderzoeksbelang meer is. Althans, dat is de theorie. In de praktijk krijgen mensen er vaak niets van te horen (tenzij ze gearresteerd worden en een strafdossier krijgen waarin de taps zitten opgenomen).
25-11-2010, 16:56 door spatieman
of ze bedoelen, overheids spyware, aka botnet software..
25-11-2010, 17:21 door Anoniem
De politie kan niet eens een aangifte inkloppen in het BHV... Probeer mij maar te hacken hoor jongens! :P

Aan de andere kant huren ze wel vosjes in om TB's aan data te laten analyseren met REPLAY.
Het zou me dus ook niks verbazen als ze externe in huren om je te hacken... Dat kost ze veel geld dus dat zal hoogst waarschijnlijk alleen gebeuren als sterk het vermoeden hebben dat je wat aan het uitvreten ben.
25-11-2010, 18:47 door Syzygy
en waar gaat die kennis vandaan komen ??

Politie intern ????

Laat me niet lachen.
25-11-2010, 21:05 door Anoniem
Door Syzygy: en waar gaat die kennis vandaan komen ??

Politie intern ????

Laat me niet lachen.

M.b.v. Microsoft :) dan krijg jij een persoonlijke update aangeboden. Anders blijft het "terughacken" bij het tappen van je internet en telefoon verbinding sukkels...
25-11-2010, 22:19 door Anoniem
Door Syzygy: en waar gaat die kennis vandaan komen ??

Politie intern ????

Laat me niet lachen.

Gewoon slimme digitale criminelen inhuren (eigenlijk scriptkiddies).
Die is goed met hacken, maar wij van politie zijn ook heel goed.
26-11-2010, 08:12 door Anoniem
Leuk leesvoer voor sommige hier :D :

http://nl.wikisource.org/wiki/Sun_Zi_-_Militaire_strategie
26-11-2010, 10:44 door _Peterr
Wat een onvoorstelbare naive reactie van Justitie. Sorry, maar denk je nu echt dat de echte hackers de mogelijkheid 'geven' om terug te hacken?

Voordeel voor de hackers. Justitie zal dat wel van een vast IP-Adres of range doen en dan geeft Justitie daarmee een scheepslading aan informatie prijs die ze HEEL goed kunnen gebruiken.
26-11-2010, 11:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-11-2010, 14:31 door Anoniem
"Hoe ik op die conclusie kom kan alleen beantwoord worden als je het woordje ANONIEM verandert in een profiel met een naam op dit forum. Ik beantwoord vanaf nu geen vragen van ANONIEME mensen."

Of je de vraag beantwoordt moet jezelf weten, maar het feit dat ik anoniem ben wil nog niet zeggen dat de vraag niet beantwoord kan worden. Jammer dat je niet inhoudelijk reageert, en dat je je liever richt op volstrekt irrelevante zaken.
27-11-2010, 11:23 door Anoniem
Waar ik me angstig over maak is het volgende.

Als de politie mag gaan hacken, hoe groot is dan de kans dat ze in verleiding komen om "bewijs" op iemand zijn computer te plaatsen. Stel - je bent iemand die niet lekker ligt -politiek of anderzins- en men wil je graag ergens voor oppakken. Hoe groot is dan niet de verleiding om "hulpvaardig" te zijn en bewijs te planten.

Als het een gewone gebruiker is (dus iemand met niet bovenmatige computerkennis), kunnen ze zelfs dingen planten die de gebruiker niet eens kan zien omdat het "hidden" is. Naderhand kunnen ze dan verklaren dat door "intensief onderzoek" zaken boven water kwamen die de gebruiker "probeerde te verbergen".

In hoeverre staat het hacken van je computer gelijk aan het indringen c.q. inbreken in je persoonlijke omgeving? Je computer staat in je huis - is dan de politie in feite niet bezig in je huis in te breken? Want -of dat nu via een raam of een computer gaat- , de politie begeeft zich op je persoonlijk gebied n.l. je woonkamer.

Al je het dan combineert met het bovvengaande, dan is de vergelijking dat de politie via een raam je woning binendringt om bewijs te "planten" met de computerinbraak niet zo ver gezocht.
29-11-2010, 08:50 door Anoniem
Door Skizmo: Denken ze nou werkelijk dat een hacker te hacken is ?
Dat zijn vaak de makkelijkste, aangezien ze zichzelf vaak overschatten :D rofl....
11-03-2011, 23:54 door Anoniem
Politie moet zich bezig houden met de iegenlijke taken. Aan de ene kant ragen ze medewerking van de burger en aan de andere kant breken ze in jouw pc: geen goed woord voor over. Als je éénmaal als verdacht bekend staat bij de wouten, blijf je verdacht.
Denke jd aiemand die ooki het salctoffer is geworden va inbraak op zijn pc door de politie, nog een waardering kan opbrengen voor die lui en mee zal werken aan een opsporingsonderzoek op tv of zo?
Dacht toch van niet
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.