image

Rechtszaak tegen opslag vingerafdrukken

maandag 29 november 2010, 16:53 door Redactie, 15 reacties

Vandaag heeft de eerste openbare zitting plaatsgevonden van de civiele rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden over de nieuwe paspoortwet van 2009. Die verplicht personen die het nieuwe paspoort aanvragen om hun vingerafdruk af te staan. De overheid wil deze gegevens centraal gaan opslaan. De civiele rechtszaak is door Stichting Privacy First en haar 22 mede-eisers aangespannen. Die eisen dat "de nieuwe paspoortwet wordt opgeheven dan wel onwettig wordt verklaard dan wel zodanig wordt verbeterd dat zij geen gevaar meer voor de Nederlandse burger betekent." Er wordt met name geëist dat de aanstaande centrale en huidige decentrale opslag van biometrische kenmerken wordt opgeheven.

Privacy First ziet zich gesteund door het recente rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, dat stelt dat de nieuwe paspoortwet broddelwerk is.

De stichting koos voor een civielrechtelijk procedure omdat in Nederland toetsing van wetgeving aan de Grondwet niet mogelijk is, dit in tegenstelling tot alle andere landen in de EU. "Daarom kan het nodig zijn te zijner tijd een beroep te moeten doen op het (Europees) Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg", aldus Privacy First.

"Het pleidooi zit erop, uitspraak op 28 januari 2011, de dag van de privacy. Als dat niet veelbetekenend is..", aldus Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat van de privacystichting.

Reacties (15)
29-11-2010, 16:59 door SirDice
Volgens Bitter kunnen burgers ook naar de bestuursrechter als zij het niet eens zijn met de verplichte afgifte van een vingerafdruk. Inmiddels lopen er al een aantal procedures.
Iemand een idee hoe je dit doet? En aan wie gericht?
29-11-2010, 17:00 door HooGLaNDeR
Door Redactie: uitspraak op 28 januari 2010, de dag van de privacy. Als dat niet veelbetekenend is..", aldus Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat van de privacystichting.
Wat is de uitspraak precies geworden?
29-11-2010, 17:10 door super smurf
Door SirDice:
Volgens Bitter kunnen burgers ook naar de bestuursrechter als zij het niet eens zijn met de verplichte afgifte van een vingerafdruk. Inmiddels lopen er al een aantal procedures.
Iemand een idee hoe je dit doet? En aan wie gericht?

SirDice vraag 1:http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/publicaties-pb51/civiele-procedure.html
Vraag 2:De staat der Nederlanden.
29-11-2010, 17:23 door SirDice
Door super smurf:
Door SirDice:
Volgens Bitter kunnen burgers ook naar de bestuursrechter als zij het niet eens zijn met de verplichte afgifte van een vingerafdruk. Inmiddels lopen er al een aantal procedures.
Iemand een idee hoe je dit doet? En aan wie gericht?

SirDice vraag 1:http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/publicaties-pb51/civiele-procedure.html
Bestuursrecht != civiel recht.

http://www.rechtspraak.nl/Naar+de+rechter/De+bestuursrechter/De+bestuursrechter.htm
29-11-2010, 17:46 door Anoniem
Voor zover mij bekend kwamen er vandaag geen getuigendeskundigen aan het woord, alleen advocaten.
Meer over vraagtekens bij de rechtmatigheid van de Paspoortwet:
http://sargasso.nl/archief/2010/11/28/de-paspoortwet-handen-af-van-mijn-lichaam/#more-72587

Achtergronden over de beroepsprocedures vind je bij www.vrijbit.nl en www.louisevspaspoortwet.nl
29-11-2010, 19:10 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-11-2010, 22:18 door Above
Om deze reden verleng ik niet meer mijn paspoort.
Op een gegeven moment moet je als bevolking een front gaan vormen tegen deze regels welke alleen succes kunnen hebben als we samenwerken in plaats van verdelen.
Als ze deze onzin ook gaan invoeren voor de rijbewijzen dan wordt het tijd om de vingertoppen lichtelijk te verbranden op een plaat.
Het is heel makkelijk om je vingerafdruk na te bootsen als ze éénmaal in de database staan.
29-11-2010, 23:10 door Anoniem
De complete pleitnota van Privacy First staat hier online:
http://privacyfirst.nl/acties/proces-tegen-de-paspoortwet/item/244-29-nov-2010-pleitnota-van-privacy-first.html
29-11-2010, 23:55 door Anoniem
Vandaag vingerafdrukken, morgen DNA, overmorgen ....?


Tijdens de tweede wereldoorlog werden de gemeente registers in de fik gestoken. Dat redde van veel mensen het leven. Nu wil men weer iets maken wat letterlijk levensgevaarlijk is. Wie de geschiedenis niet kent is gedoemd deze te moeten herhalen...

Straks kunnen we rekenen op DNA gebaseerd gif dat alleen bepaalde bevolkingsgroepen aanpakt. Misschien iets om via de VN aan te kaarten als de verantwoordelijkheid van landen om iedereen daartegen te beschermen?

http://www.un.org/en/ga/sixth/65/RespStatesWrong.shtml

Mindfood.
30-11-2010, 07:44 door Anoniem
Door Above: Het is heel makkelijk om je vingerafdruk na te bootsen als ze éénmaal in de database staan.

Slaan ze niet alleen de hash op ipv een visuele weergave van de afdruk? Dan is het nog niet zo simpel om daar weer een vingerafdruk van te maken.
30-11-2010, 10:01 door Anoniem
Van een wachtwoord is makkelijk een hash te maken, omdat het wachtwoord iedere keer identiek is. Een vingerafdruk zit anders in elkaar. Er worden een aantal punten op de vingerafdruk genomen om op te slaan. Iedere keer dat de opgeslagen afdruk vergeleken wordt met je vinger, kunnen die punten net wat anders liggen. Valt de afwijken binnen de tolerantie, dan zijn de afdrukken 'identiek'. Hierdoor is het niet mogelijk om een hash te gebuiken. Een hash werkt alleen als de data iedere keer exact hetzelfde is.
30-11-2010, 10:03 door spatieman
alle gegevens worden naar de NSA en kornuiten gestuurd.
30-11-2010, 10:24 door Anoniem
Wie is die "ze" eigenlijk precies waar iedereen het over heeft?
30-11-2010, 10:58 door Anoniem
"Van een wachtwoord is makkelijk een hash te maken, omdat het wachtwoord iedere keer identiek is. Een vingerafdruk zit anders in elkaar. Er worden een aantal punten op de vingerafdruk genomen om op te slaan. Iedere keer dat de opgeslagen afdruk vergeleken wordt met je vinger, kunnen die punten net wat anders liggen. "

In biometrische access control is het gebruik van hashes voor vingerafdrukken de normaalste zaak van de wereld, en het werkt goed. Wat men voor het paspoort opslaat weet ik niet.

"Hierdoor is het niet mogelijk om een hash te gebuiken. Een hash werkt alleen als de data iedere keer exact hetzelfde is."

Het gebruik van hashes is zeer goed mogelijk, en wordt zeer veel gebruikt.
01-12-2010, 03:12 door mathijsk
Wanneer ze in je paspoort een vak hebben waar je met inkt je vingerafdrukken op zet, dat vervolgens geplastificeerd wordt, voldoen ze prima aan die paspoortwet.
Maar Nederland kan een EU regel niet zo eenvoudig implementeren, er moet meteen weer vanalles bij bedacht worden en wanneer het ook nog misbruikt kan worden door de staat, is het helemaal fantastisch.
Ik ga in 2013 deze discussie krijgen, ik hoop dat het dan ondertussen al opgelost is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.