Vandaag heeft de eerste openbare zitting plaatsgevonden van de civiele rechtszaak tegen de Staat der Nederlanden over de nieuwe paspoortwet van 2009. Die verplicht personen die het nieuwe paspoort aanvragen om hun vingerafdruk af te staan. De overheid wil deze gegevens centraal gaan opslaan. De civiele rechtszaak is door Stichting Privacy First en haar 22 mede-eisers aangespannen. Die eisen dat "de nieuwe paspoortwet wordt opgeheven dan wel onwettig wordt verklaard dan wel zodanig wordt verbeterd dat zij geen gevaar meer voor de Nederlandse burger betekent." Er wordt met name geëist dat de aanstaande centrale en huidige decentrale opslag van biometrische kenmerken wordt opgeheven.
Privacy First ziet zich gesteund door het recente rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, dat stelt dat de nieuwe paspoortwet broddelwerk is.
De stichting koos voor een civielrechtelijk procedure omdat in Nederland toetsing van wetgeving aan de Grondwet niet mogelijk is, dit in tegenstelling tot alle andere landen in de EU. "Daarom kan het nodig zijn te zijner tijd een beroep te moeten doen op het (Europees) Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg", aldus Privacy First.
"Het pleidooi zit erop, uitspraak op 28 januari 2011, de dag van de privacy. Als dat niet veelbetekenend is..", aldus Christiaan Alberdingk Thijm, advocaat van de privacystichting.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.