image

Conficker worm bedreigt ook printers

donderdag 17 september 2009, 12:36 door Redactie, 1 reacties

Printers en andere apparaten die Windows draaien lopen net zoveel risico om met de Conficker worm besmet te raken als standaard computers en servers. Sommige printers draaien een op Windows-gebaseerd besturingssysteem om leveranciers te waarschuwen als de inkt bijna op is, maar worden niet als computers op het netwerk gezien. Dit maakt ze kwetsbaar voor de worm. "Bedrijven kunnen zich niet veroorloven om hun waakzaamheid voor de worm te laten verslappen", aldus Rodney Joffe, directeur van de Conficker Working Group.

Volgens Joffe kan het verwijderen van Conficker en het herinstalleren van systemen een kostbare zaak zijn. Het kan echter voorkomen dat mogelijke bronnen voor het opnieuw infecteren van machines over het hoofd gezien worden. "IT-managers moeten ook denken aan andere apparaten, zoals printers die continu met het netwerk verbonden zijn." De worm kan van een geïnfecteerde printer weer het hele netwerk besmetten.

Isoleren
Dit soort besmettingen zijn lastig te detecteren, omdat de meeste apparaten niet over een console beschikken die de IT-manager het besturingssysteem laat inspecteren. Vervolgens gaat men ervan uit dat een externe USB-stick of ander apparaat de boosdoener is. Joffe adviseert IT-managers om hun netwerk layout opnieuw te bekijken en ervoor te zorgen dat ze elke machine op het netwerk isoleren waar ze geen volledige controle over hebben.

Dit is de enige manier waarop bedrijven ervoor kunnen zorgen dat die machines niet opnieuw andere machines kunnen besmetten." Hij waarschuwt bedrijven die denken dat het Conficker probleem is opgelost en geen dreiging meer vormt, aangezien dat een illusie is.

Reacties (1)
17-09-2009, 12:50 door Anoniem
"Dit soort besmettingen zijn lastig te detecteren, omdat de meeste apparaten niet over een console beschikken die de IT-manager het besturingssysteem laat inspecteren. "

Op zich moet het helemaal geen probleem zijn om de worm te detecteren. Immers zijn er tal van tools om het netwerk te scannen op devices die met conficker besmet zijn (zowel tools die speciaal voor conficker zijn geschreven, zoals de Conficker Network Detection tool van Mcafee, als ook generieke scanners, zoals Nessus, die de Conficker varianten in hun signatures hebben opgenomen). Ook moet de besmetting door middel van logfiles analyse terug te vinden zijn.

Het opsporen van besmettingen door op individuele systemen aan te gaan loggen, om vervolgens een lokale scan te draaien, lijkt mij zeer inefficient.....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.