image

Kaspersky: Microsoft te laat met dichtzetten AutoRun

vrijdag 18 september 2009, 10:33 door Redactie, 2 reacties

Eén van de beveiligingsinstellingen van Windows 7 heeft Microsoft nu ook voor Windows XP en Vista beschikbaar gesteld, waardoor AutoRun anders werkt, maar volgens Tim Armstrong van Kaspersky is dit veel te laat. De onlangs uitgekomen update zorgt ervoor dat AutoRun niet meer werkt op USB-sticks, MP3-spelers en andere USB-media, wat betekent dat gebruikers installatieprogramma's voortaan handmatig moeten starten. Alleen CD's en DVD's worden nog automatisch gestart. Hiermee wil de softwaregigant wormuitbraken zoals Conficker, die zich onder andere via AutoRun verspreidde, tegengaan.

Conficker
"Hoewel we Microsoft prijzen voor het eindelijk uitrollen van deze oplossing, heeft het veel te lang geduurd. Talloze infecties hadden voorkomen kunnen worden en Conficker had zich minder ver kunnen verspreiden als deze eenvoudige oplossing eerder was uitgerold." Armstrong wijst naar deze lijst met recente, nieuwe AutoRun malware.

Daarnaast merkt hij op dat in Windows 7 de AutoRun functie op alle schrijfbare, externe drives staat uitgeschakeld. "Dat is een veel veiligere aanpak, hoewel dit het voor de doorsnee gebruiker lastiger maakt om te bepalen wat hij bij het installeren van iets nieuws moet doen. Er is altijd een afweging tussen veiligheid en bruikbaarheid."

Reacties (2)
21-09-2009, 13:07 door Anoniem
Daar hebben we de WC-Eend weer.
22-09-2009, 11:03 door Anoniem
"Daarnaast merkt hij op dat in Windows 7 de AutoRun functie op alle schrijfbare, externe drives staat uitgeschakeld."

Jammer, dan kan ik windows niet meer op een externe harde schijf installeren. GNU/Linux heeft daar geen moeite mee.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.