Volgens een analiste van Forrester zijn alle virusscanners hetzelfde, maar een nieuwe test van het onafhankelijke NSS Labs laat zeer grote verschillen zien. In andere tests zitten de producten vaak bij elkaar. Daarom kozen de onderzoekers voor een "real-world" onafhankelijke aanpak, waarbij men de zinvolle verschillen wilde meten. Het gaat dan om de detectie van "social engineering" malware en proactieve bescherming tegen nieuwe malware. Verder blijkt uit het onderzoek dat anti-virusbedrijven hun producten voor de zakelijke markt anders afstellen dan bij thuisgebruikers het geval is. NSS Labs onderzocht de security suites van AVG, Eset, F-Secure, Kaspersky, McAfee, Norman, Norton, Panda en Trend Micro.
De eerste conclusie die men trekt is dat "in-the-cloud reputatien systemen" een behoorlijk verschil maken. Trend Micro weet bij de proactieve bescherming als enige boven de 90% uit te komen. Kaspersky is met 87% een goede tweede, maar bekende leveranciers als Eset, AVG en Panda scoren onder de 74%, waarbij Eset op 67,9% blijft steken. Ook werd gekeken naar de snelheid waarmee de security suites malware blokkeren. Ook nu is Trend Micro het best, met een gemiddelde van 5,15 uur. AVG heeft daarentegen gemiddeld 46 uur nodig om malware te herkennen en blokkeren. Gemiddeld doet een malware-scanner hier 30,37 uur over.
Uitslag
Aan de hand van de snelheid waarmee de producten malware blokkeerden, bescherming tegen nieuwe uitbraken boden en kwaadaardige URL's wisten te herkennen, kwam NSS Labs tot een duidelijke winnaar, en dat is Trend Micro, gevolgd door Kaspersky Lab. Beiden producten worden aanbevolen. Symantec's Norton, McAfee, Norman en F-Secure ontvingen een "neutrale" beoordeling. Dat betekent dat de programma's redelijk goed werken en gebruikt kunnen blijven worden.
Voor AVG, Eset en Panda geeft het een negatief advies. Deze producten presteerden slecht en bedrijven die de software gebruiken, doen er volgens NSS Labs verstandig aan om hun beveiliging te herzien en mogelijk op een ander product over te stappen. "Producten die een waarschuwing van NSS Labs ontvangen moeten niet verlengd worden."
Vals gevoel
NSS Labs haalt daarnaast ook uit naar alle andere scores en certificeringen, die volgens het onderzoeksbureau niet veel waard zijn. "Het dreigingslandschap ontwikkelt zich en sommige leveranciers passen zich sneller aan dan anderen. Helaas is het testen niet meegegroeid, waardoor er een gigantisch gat in betrouwbare, echte kennis zit. Het daaruit voortvloeiende valse gevoel van veiligheid creëert een groter risico voor bedrijven en consumenten. Wij vullen dat gat door gegevens op basis van onze "Live testmethodologie" te leveren", zegt Rick Moy.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.