Zakelijke virusscanners kunnen systemen ernstig belasten, zo blijkt uit intern onderzoek van anti-virusbedrijf Sunbelt Software. In het eigen onderzoek kwam de virusbestrijder niet geheel onverwachts als beste uit de bus, toch geeft het een beeld dat anti-virus software zowel geheugen als CPU vreet. Tijdens een handmatige scan blijkt dat Webroot meer dan 70% van de CPU in beslag neemt, terwijl Sophos dicht tegen de 60% zit. Symantec en Trend Micro gebruiken ongeveer de helft van de aanwezige rekenkracht. Alleen McAfee en Sunbelt blijven onder de 30%.
McAfee presteert slechter als het gaat om geheugenverbruik, de scanner gebruikt meer dan 130MB voor het scannen. Symantec weet het systeem met 120MB ook zwaar te belasten. De overige scanners verbruiken tussen de 50MB en 80MB. De test werd uitgevoerd op een 2,8GHz Intel processor met 1GB geheugen.
Herkansing
Een soortgelijke test werd in september van dit jaar herhaald, dit keer met alleen Symantec en McAfee. Ook was het niet Sunbelt dat de test uitvoerde, maar Tolly Enterprises betaalde om dit te doen. Tijdens een volledige systeemscan gebruiken Symantec en McAfee respectievelijk 397MB en 363MB, waarbij McAfee tijdens de piek 470MB in beslag neemt. De software van Sunbelt zelf blijft steeds rond de 245MB zitten. Tijdens de scan gebruiken alle drie de scanners gemiddeld ongeveer de helft van de processor, maar tijdens pieken is de belasting ruim 90%.
Het laatste onderdeel keek naar de de snelheid van de scanners. Voor het scannen van een 18GB harde schijf heeft McAfee bijna een half uur nodig, terwijl Symantec na 20 minuten klaar is. Sunbelt heeft de scan na 8 minuten al afgerond. Deze gesponsorde test, waarbij McAfee en Symantec niet om input werd gevraagd, vond plaats op een 2,6Ghz Intel Celeron processor met 512MB geheugen.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.