Door prikkebeen: Het is ook te triest voor woorden dat studenten zonder virusscanner het uni netwerk op gaan.
Eigenlijk is het te triest voor woorden dat er nog Windows gebruikt wordt, speciaal in het onderwijs.
Leerlingen leren alleen maar met de MS monocultuur te werken met al hun ongemakken. Misdadig!
Een seconde onachtzaamheid van één persoon kan een heel netwerk plat leggen.
Zolang er mensen zijn die dit normaal vinden veranderd er ook niets. Over de kosten die dit soort grapjes met zich meebrengt hoor je MS nooit als ze weer eens 'get the facts' roepen via hun kolossale marketing machine. Dat geld kan veel beter in het onderwijs zelf gestopt worden.
Mac of Linux zijn niet de oplossing voor álle problemen maar vooralsnog is het vele malen veiliger dan de rommel die MS op de markt brengt. Doe er je voordeel mee zou ik zeggen.
Misschien wordt het tijd dat je je eens verdiept in de wereld om je heen.
Bijna alle educatieve instellingen hebben bij Microsoft een soort van educatieve korting.
Bij ons op de Universiteit Twente betaal je gemiddeld zo'n 15 tot 20 euro voor nagenoeg elk Microsoft product.
Dus hoge kosten voor licenties valt wel mee.
En waarom is Mac/Linux veiliger? Hier zitten ook wel regelmatig "probleempjes" in. Het nadeel hiervan is alleen dat het open source is. Dus alle boefjes kunnen meteen het stukje opzoeken waar het probleem zit en kunnen dit in een handomdraai omzetten naar een exploit omdat de probleem-source beschikbaar is.
En Microsoft rommel? Neem eens een paar cursussen voor zowel Linux als Microsoft.
Linux kun je in een aantal weken leren en ken je meteen bijna alles, bij Microsoft zijn er zoveel verschillende producten met bijhorende instellingen dat je met een paar jaar cursus beseft dat je nog lang niet alles kent, kunt en snapt. (Windows, Exchange, IIS, ISA, SQL, enz)
Ondankt dat het makkelijker lijkt, is echt serieus beheer op Microsoft systemen niet voor de simpele gebruiker.
Voor degene die het stadium bereiken dat ze het wel snappen, die krijgen de omgeving zodanig stabiel en veilig dat er nagenoeg ook niets fout meer gaat. Op de Universiteit Twente (met bijna 5000 Windows machines) was bijvoorbeeld iemand met een gastlaptop met de aller eerste Conficker die op het netwerk aangesloten werd.
Er is niets besmet geraakt gewoon omdat de boel gewoon goed geregeld is. En dit was nog voor dat de eerste patch hiervoor beschikbaar was. Kwestie van goede subnetting, firewalls, ipsec filtering, Active Directory policies, monitoring op verschillende nivo's en vooral gezond verstand door de beheerders.
En de laptop zelf? Die stond binnen 5 minuten geheel automatisch in Quarantaine d.m.v. automatische VLAN wijziging.
Naar mijn idee hebben ze op de Oxford Brookes universiteit dus aardig zitten slapen.