"Ik ben benieuwd vanuit een security oogpunt hoe de security specialisten hierover denken? "
Ik denk dat er een wereld van verschil is met managed devices welke eigendom zijn van de werkgever en unmanaged devices welke eigendom zijn van de werknemer. Het gaat hierbij vooral om een geautomatiseerde VPN oplossing waardoor het systeem, wanneer deze aanstaat, deel uitmaakt van het corporate netwerk.
Wanneer het gaat om een systeem dat eigendom is van de werkgever, dan lijkt mij dat dit niet zo'n probleem is. Op deze wijze is het veel gemakkelijker om t.b.v. asset management, compliancy management en security management systemen op afstand te beheren en voor de werknemer biedt het ook gemak.
Wanneer het gaat om een systeem dat eigendom is van de werkgever, dan vraag ik mij af in hoeverre werknemers dit wenselijk vinden. Zolang je niet bezig bent met werkgerelateerde zaken dan biedt de verbinding geen enkele meerwaarde. Systemen met beveiligingsissues kunnen door middel van network access control buiten worden gesloten; hiervoor is deze DirectAccess oplossing niet nodig.
"Windows 7 zal in combinatie met Windows Server 2008 R2 een van de meest handige functies krijgen voor mensen die buiten de deur werken. DirectAccess geeft namelijk direct toegang tot interne resources (Intranet, fileservers) zonder dat hiervoor een VPN verbinding hoeft te worden opgezet."
Deze uitlating is natuurlijk volstrekte onzin. DirectAccess is een VPN oplossing. Verschil is dat de verbinding niet -handmatig- hoeft te worden opgezet.
"... en na het maken van de VPN verbinding gaat alle verkeer over de VPN verbinding. "
Dit klopt niet. Bij een VPN kan alle traffic via het bedrijfsnetwerk worden gerouteerd. Het is ook mogelijk om alleen traffic bedoelt voor het bedrijfsnetwerk te routeren via het VPN, en overige traffic gewoon via de reguliere provider te laten lopen. Wanneer DirectAccess wordt gebruikt heb je dezelfde keuze.
Verder is het denk ik goed om stil te staan bij de vraag in hoeverre je alle traffic wilt routeren via het bedrijfsnetwerk, zeker wanneer de apparatuur prive eigendom is.
Voor de werknemer betekent dit minder privacy, en eventueel filtering van traffic door de werkgever, en voor de werkgever brengt dit extra juridische risico's met zich mee omdat de werknemer nu thuis gebruik maakt van IP space van de werkgever, waardoor mogelijke klachten bij de werkgever binnenkomen (i.e. een werknemer die thuis op zijn prive PC gebruik maakt van direct access, en vervolgens niet-werkgerelateerde spamberichten verstuurt).
Als werkgever wil je je aansprakelijk maken voor gedrag van werknemers buiten werktijd, wanneer dit geen enkele relatie heeft tot het werk, en mogelijke incidenten zijn opeens te herleiden naar de werkgever in plaats van naar de provider van de werknemer.