Een Amerikaanse hostingprovider eist dat Mozilla stopt met het aanbieden van een Firefox plugin, omdat het anders advertentie-inkomsten misloopt. De opensource ontwikkelaar zegt echter niet voor de dreigementen te buigen. De SkipScreen Firefox plugin is aanbieder MediaFire een doorn in het oog. Het bedrijf biedt webruimte aan en laat gebruikers gratis bestanden up- en downloaden en verdient geld door de advertenties die het gebruikers toont. Daarnaast probeert het die over te halen tot het nemen van een betaald account. Gebruikers moeten bij MediaFire wachten totdat ze een bestand kunnen downloaden en ondertussen zien ze allerlei advertenties, iets wat SkipScreen voor deze en andere downloadsites oplost.
De plugin downloadt namelijk meteen het bestand dat de gebruiker zoekt. En daarmee zou het de gebruiksovereenkomst van MediaFire overtreden. De provider stuurde een brief waarin het Mozilla vraagt om met de promotie, indexering en distributie van de plugin te stoppen. Die zou namelijk niet alleen strafbaar zijn, maar ook kostbare bandbreedte stelen.
Mijn browser
De ontwikkelaars van SkipScreen schakelden de Electronic Frontier Foundation in, en de digitale burgerrechtenorganisatie heeft geen goed woord voor de provider over. "MediaFire denkt dat als je een link naar een te downloaden bestand van haar dienst volgt, het het recht heeft om je browser te besturen. Dit is weer een voorbeeld van een website eigenaar die vergeet dat het jouw computer is, en het hun niet aangaat hoe je hun website probeert te ervaren." Volgens EFF's Fred von Lohmann is het dan ook simpel: "Het is mijn browser en ik kan je advertenties negeren als ik dat wil."
Contract
De bewering van MediaFire dat SkipScreen bandbreedte zou stelen klopt voor geen meter. De plugin automatiseert alleen het proces dat de gebruiker anders handmatig moet doorlopen. Dit veroorzaakt geen enkele extra bandbreedte. Verder overtreden gebruikers van MediaFire ook niet diens gebruiksovereenkomst, aangezien ze nergens hebben aangegeven hiermee akkoord te gaan. Er is dus geen contract dat de gebruiker verbiedt om een bestand via een bepaalde plugin te downloaden.
"Natuurlijk zou MediaFire graag willen dat we allemaal aan het scherm genageld zitten als ze ons advertenties laten zien, net zoals sommige Hollywood directeuren willen dat we nooit onze bank verlaten als tijdens onze favoriete televisieshows de reclames voorbij komen, en sommige websites zouden graag Firefox ad-blockers verbieden. Helaas is er niets in de wet dat stelt dat ik door het bezoeken van een website het recht over mijn desktop opgeef." Mozilla heeft inmiddels laten weten dat het de plugin gewoon blijft aanbieden.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.