Heb jij een uitdagende vraag over beveiliging, recht en privacy, stel hem aan ICT-jurist Arnoud Engelfriet
en maak kans op zijn boek "De wet op internet".
Arnoud is van alle markten thuis, maar vindt vooral in technische / hacking vragen een uitdaging. De Juridische vraag is een rubriek op Security.nl, waar wetgeving en security centraal staan. Elk kwartaal kiest Arnoud de meest creatieve vraag, die dan zijn boek zal ontvangen.
Vraag: Ik heb thuis mijn eigen hostingdienst opgezet. Op mijn server draait onder andere een mailservice die voorziet in pop3, imap en smtp service. Er zit ook een webmail client bij. Niet alleen ikzelf, maar ook een aantal vrienden en kennissen gebruikt mijn mailserver met veel plezier. Ik zie het echt als "spielerei", alleen mensen die ik vertrouw en die cluevol genoeg zijn krijgen een account. Wel vraag ik een vergoeding voor deze dienst, ik moet er zelf ook voor betalen immers. Ik ben niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel overigens. Moet ik me nu toch houden aan de wet bewaarplicht?
Antwoord: De Wet Bewaarplicht geldt voor aanbieders van "openbare telecommunicatienetwerken en telecommunicatiediensten". Deze partijen moeten verkeersgegevens van hun klanten/gebruikers bewaren voor het geval Justitie die nodig heeft voor de opsporing of bestrijding van strafbare feiten. Die gegevens zouden eerst achttien en toen twaalf maanden lang bewaard moeten worden, maar op het laatste moment is de ministerraad toch overgegaan naar "slechts" zes maanden bewaarplicht.
Als internetprovider heb je nu de plicht om verkeersgegevens zoals het MAC-adres en telefoonnummer van de inbellende klant of de e-mailadressen met wie iemand mailt te bewaren. Wat en hoe dat nu precies uitgevoerd moet worden, is volstrekt onduidelijk - kennelijk ook bij de toezichthoudende instanties. Recent heeft het Agentschap Telecom nog een brief naar allerlei providers gestuurd voor een zogeheten nulmeting om te kijken wie er volgens zichzelf(!) onder de wet viel en hoe men omging met de verplichtingen.
Afijn, de bezwaren tegen de bewaarplicht kennen we allemaal maar de vraag hier is: valt onze vraagsteller hier onder? In feite komt die vraag neer op "bied je een openbaar elektronisch telecomnetwerk of telecommunicatiedienst aan". Bij die vraag gelden twee criteria: "openbaar" en "elektronisch netwerk/dienst".
Eerst maar dat laatste. De dienst of het netwerk moeten "elektronisch" geleverd worden. Dat wordt over het algemeen uitgelegd als "je moet stroompjes laten stromen of signalen routeren onder het IP-niveau in het OSI model". Heb je je eigen datacenter met kabels naar een backbone, dan is dat een elektronische dienst. Huur je schijfruimte op een shared server, dan valt dat niet onder de definitie omdat jij dan niets zelf routeert en geen stroompjes laat stromen. Een webmail-dienst valt hier ook niet onder, want daarbij worden ook geen stroompjes gestroomd of signalen gerouteerd.
De vraagsteller draait zijn eigen hostingdienst, maar hij heeft waarschijnlijk geen eigen dedicated glasvezel naar zijn huis waar hij de signalen overheen stuurt. Dan valt hij niet onder de definitie en hoeft hij zich niet aan de wet bewaarplicht te houden. Maar wat nu als er wel een eigen dedicated pijp ligt en hij zelf daarover routeert? Dan zal het hangen op de vraag of zijn dienst "openbaar" is.
Een netwerk of dienst is "openbaar" als in principe iedereen er gebruik van kan maken. Een besloten bedrijfsnetwerk valt hier niet onder, maar een provider als XS4All of UPC wel. In een rechtszaak tussen de OPTA en SURFnet is uitgemaakt dat SURFnet geen openbaar netwerk aanbiedt. Hoewel elke hogeschool of universiteit aangesloten wordt en men daarmee een behoorlijk grote groep mensen bedient, is die groep "voldoende afgebakend". Er is een criterium op grond waarvan je wel of niet van de SURF-diensten gebruik kunt maken, namelijk of je student/medewerker aan een instelling voor wetenschappelijk of hoger onderwijs bent. Je kunt nog hard aanbieden het abonnementsgeld te willen betalen, als je niet aan dat criterium voldoet dan krijg je geen aansluiting. En door die afbakening is het SURFnet-netwerk geen openbaar netwerk.
Omdat de vraagsteller zijn dienst beperkt tot vrienden en kennissen die hij zelf selecteert, lijkt het mij dat hij daarmee niet onder de wet bewaarplicht valt. Niet iedereen kan abonnee worden, er is een criterium dat de groep afbakent. Wel zal de vraagsteller moeten kunnen bewijzen dat hij echt de toegang tot de dienst beperkt: als hij tienduizend vrienden blijkt te hebben is de kans groot dat hij alsnog moet gaan bewaarplicht-bewaren.
Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. In 2008 verscheen zijn boek "De wet op internet".
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.