Anti-virusbedrijven zijn in een gevecht met elkaar en virusschrijvers verwikkeld, wat uiteindelijk het imago van virusscanners niet ten goede komt, zo stelt Eva Chen, de baas van virusbestrijder Trend Micro. Ze noemde de anti-virusindustrie vorig jaar nog 'klote'. "We concurreren om iets dat irrelevant is, onze detectiescores. Het ene moment heb je een detectiescore van 100%, het volgende zit je op 70%. Wat is het nut van zo'n competitie?" Virusschrijvers misbruiken deze strijd door talloze varianten te publiceren. Daardoor worden anti-virusbedrijven gedwongen om veel signature updates uit te brengen.
Deze updates werden zo groot en sloegen zo vaak vals alarm, dat veel gebruikers virusscanners hierdoor haten. Ook de prestaties lieten te wensen over, waardoor gebruikers de software uitschakelen. Twee jaar geleden werd anti-virus software nog tot de meest gehate applicatie uitgeroepen. "Ze vallen dus de hele anti-virusindustrie op deze manier aan en als we ons op detectiescores blijven richten, spelen we hen in de kaart."
Imago
Nep-virusscanners zijn de tweede manier waarop cybercriminelen de anti-virus infrastructuur aanvallen. "Ze kunnen elke applicatie vervalsen. Waarom kiezen ze voor anti-virus?" Volgens Chen verdienen ze op deze manier geld en beschadigen ze zo de reputatie en het vertrouwen in de hele anti-virus industrie. Chen schets een scenario waarbij de virusbestrijder wordt gebeld dat de nep-virusscanner wel allerlei malware vindt, die de scanner van Trend Micro miste. "En wij moeten ze dan uitleggen dat de anti-virus software een virus is. Het is een grote last voor de anti-virus industrie om ons zelf te verdedigen en ons tegen zo'n slechte reputatie te verdedigen."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.