image

Angstzaaierij Symantec irriteert "virusschrijver"

zondag 8 november 2009, 11:16 door Redactie, 11 reacties

De maker van een Mac OS X spelletje dat bestanden uit de home directory verwijdert, is geïrriteerd over de angstzaaierij van anti-virusbedrijf Symantec. De virusbestrijder bestempelde het programma, dat lijkt op een variant van Space Invaders, als een Trojaans paard. Zach Gage, de maker van ‘Lose/Lose', ontkent dat zijn creatie malware is, aangezien het programma niet met kwade opzet is ontwikkeld en ook niet als doel heeft om mensen bewust schade toe te brengen. Volgens hem gaat het om potentieel gevaarlijke software. "Veel anti-virusbedrijven zien het als malware. Daar kan ik mee leven, hoewel ik niet denk dat het klopt."

Het programma waarschuwt duidelijk van tevoren dat voor elk vernietigd ruimteschip er een bestand uit de home directory wordt verwijderd. "Om eerlijk te zijn, heb ik misschien de fout gemaakt door het uit te brengen zonder eerst anti-virusbedrijven te waarschuwen, maar aangezien niemand me heeft gemaild over het verliezen van bestanden, denk ik dat de waarschuwingen van het spel voldoende waren." Gage verwacht dan ook niet dat zijn creatie per ongeluk tot het verlies van bestanden zal leiden. "Ik ben er niet blij mee dat het als onderdeel van Symantec's marketing voor zulke angstzaaierij wordt gebruikt."

Marketing
Ook beveiligingsonderzoeker Christopher Boyd is niet gecharmeerd van Symantec's aanpak. Ondanks dat het spel al sinds september beschikbaar is, heeft er nog niemand over geklaagd. "De video van Symantec is absoluut belachelijk. Ze merken op dat het spel je duidelijk waarschuwt wat het doet als je besluit te spelen en laten ons vervolgens het spel zien dat bestanden verwijdert, als iets om van te schrikken." Boyd wijst ook op de bewering van Symantec dat iemand met kwade opzet het spel zou kunnen aanpassen, om zo bij nietsvermoedende gebruikers schade aan te richten. "Twee dingen. Ten eerste, kun je dat niet van elk programma zeggen? Een beetje zwakke reden om mee te marketen. Ten tweede, het spel zorgt al voor 'behoorlijke schade' als je het in de huidige vormt draait, waardoor het aardig is dat het je van tevoren een grote waarschuwing geeft."

"Ik heb ook problemen met de beschrijving van deze 'dreiging', geen één keer wordt gemeld dat je het spel vrijwillig moet downloaden en dat het spel je in grote rode letters waarschuwt wat er gebeurt als je het speelt. Ik vindt het ook lichtelijk verontrustend dat dit spel een Trojan wordt genoemd, terwijl alles wat het doet zowel op de website als in het programma zelf wordt gemeld. Niet zozeer een houten paard als één van papier gemaakt?"

Cage besluit: "Lose/Lose is alleen gevaarlijk als je de waarschuwingen negeert en willekeurige dingen van het internet downloadt en opent omdat ze leuk lijken. Het is hetzelfde als het in je huis uitnodigen van willekeurige mensen op de straat. We zouden geen bedrijven nodig hebben die ons tegen dat soort gedrag beschermen. We zouden beter moeten weten."

Reacties (11)
08-11-2009, 11:53 door Anoniem
Ook al word je 10.000 keer gewaarschuwd, het 'spel' doet uiteindelijk niets goeds en potentieel iets kwaads, namelijk verwijderen van bestanden. Iets wat er als een spel uit ziet maar deze effecten heeft wordt denk ik terecht als malware bestempeld. Natuurlijk vind ik ook dat mensen een eigen verantwoordelijkheid hebben, maar wat is in vredesnaam de 'goede bedoeling' van deze maker? Bovendien zouden ook kinderen of mensen die waarschuwingen niet goed lezen schade aan kunnen richten terwijl ze denken dat ze een spelletje spelen. Als beveiligingsbedrijf is het de taak van Symantec en anderen hun klanten hier tegen te beschermen, ongeacht de 'goede bedoelingen' van de maker. Bovendien vind ik angstzaaierij wel een erg groot woord, symantec vermeld namelijk heel duidelijk dat het programma waarschuwingen afgeeft, maar motiveert waarom ze het desondanks als malware ziet. Natuurlijk is het ook een beetje marketing van Symantec om er zoveel aandacht aan te besteden, maar een maker van een programmaatje dat werkelijk niets zinnigs bijdraagt en potentieel gevaarlijk is moet daar niet over klagen.
08-11-2009, 12:57 door Anoniem
Maar wat is nu eigenlijk het hele nut van deze 'Lose/Lose'?
Iemand?
08-11-2009, 16:39 door Anoniem
ik ben het eens met het standpunt van de schrijver van de potentiele gevaarlijke software.

Het is geen malware, er is namelijk een preciese aanduiding van wat het doet voor je start.

-1 voor de AV bedrijven.
08-11-2009, 18:01 door Anoniem
Door Anoniem: ik ben het eens met het standpunt van de schrijver van de potentiele gevaarlijke software.

Het is geen malware, er is namelijk een preciese aanduiding van wat het doet voor je start.

-1 voor de AV bedrijven.

Dat lijkt mij onvoldoende reden om iets al dan niet als malware te bestempelen. De uitkomst blijft negatief, iets wat zich voordoet als een spelletje richt schade aan op de computer. Als ik vantevoren heel duidelijk tegen jou zeg dat ik vanavond je tv kom weghalen dan blijft het diefstal wanneer ik dit doe. Er is geen enkel positief punt, of 'nut' aan dit programma, dus vind ik het terecht dat AV bedrijven hun klanten hiertegen beschermen.
08-11-2009, 18:07 door Anoniem
Dat de persoon die het programma heeft geschreven niet leuk vind dat het progje in slecht dag licht staat is zijn eigen schuld! Je maakt niet voor niks een spel met het doel bestanden uit je home te verwijderen. Daar zit naar mijn mening toch echt een achter liggende gedachten achter. Anders had de persoon in kwestie wel een beloon systeem gemaakt in plaats van een straf systeem!
In mijn ogen is het geen malware maar meer cripple ware. En vind het maar een zieke grap!!
08-11-2009, 18:19 door prikkebeen
Ik krijg wel een beetje een dubbel gevoel bij dit spelletje maar ik heb het vele malen liever dan software van Symantec op een pc want daar gaat het om natuurlijk. Symantec ziet een nieuwe markt om hun software te slijten.

Het spel zelf lijkt wel een beetje op Russisch roulette en dat is gevaarlijk..
09-11-2009, 08:56 door Anoniem
Door Anoniem: ... Als beveiligingsbedrijf is het de taak van Symantec en anderen hun klanten hier tegen te beschermen, ongeacht de 'goede bedoelingen' van de maker....

Ik ben het hier niet geheel mee eens. Symantec is een commercieel bedrijf dat erop gericht is geld te verdienen. Ze doen dit door zichzelf in de markt te zetten als beveiligingsbedrijf. Daar gelaten of ze dat goed doen of niet denk ik dat voor een bedrijf als Symantec eigen belang voor gaat. Ik ben voorstander van het goed voorlichten/opleiden van gebruikers van computer maar ik denk dat in de eerste plaats de gebruiker zelf verantwoordelijk is.
09-11-2009, 09:03 door Anoniem
Ik vraag me af waarom je zo'n spel zou willen maken?
09-11-2009, 10:51 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vraag me af waarom je zo'n spel zou willen maken?

zie het meer als sigaretten je hebt er even plezier van maar de gevolgen zijn ook niet zo leuk als je pech hebt. Hier is dat hetzelfde je kunt dit spel spelen maar tegen een prijs dan wel niet in geld maar in bestanden. Je bent zelf helemaal vrij om het te downloaden of niet en er wordt een goede waarschuwing gegeven voordat je het speelt. Netzoals dat met sigaretten gebeurt. Worden sigaretten uit de winkel gehaald omdat deze schadelijk voor je zijn nee, dus waarom zou dat wel moeten voor dit programma.

Imo zijn er al zoveel kromme dingen in de wereld dat als je er over nadenkt het gewoon te stom voor woorden is, dat twee dingen die precies het zelfde effect hebben toch ander behandeld worden.

Denk wel dat jullie mijn punt begrijpen doe je dat niet dan moet je jezelf echt afvragen waarom je met twee maten meet.
09-11-2009, 11:40 door spatieman
voor elke space invader die u dood, sterft er een wuppie..........
09-11-2009, 21:33 door Anoniem
Ik denk dat dit spel met een pistool kan worden vergeleken. Als ik met een pistool ga schieten zullen er zaken beschadigd raken. Zo ook met dit spel. Dat maakt het geen cripple-ware. Of malware.
Om met een pistool te mogen schieten moet ik een vergunning hebben. Om dit spel te spelen moet ik toegang hebben tot een Mac. De maker van dit spel heeft zijn naam wel flink bekend weten te maken. En zal binnenkort vast wel een baan aangeboden krijgen. Het klinkt bijna als een sollicitatie brief/spel. Voor de marketing wereld.

jwt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.