Nederland is niet klaar voor digitale oorlogsvoering, er is dan ook dringend behoefte aan een cyberleger, zo pleiten experts in dagblad De Pers. "Het Nederlandse leger snapt niets van cyber-oorlogsvoering", zo laat de krant weten. In Amerika is al geruime tijd aandacht voor het onderwerp en ook in Duitsland en Groot-Brittannië zijn er heuse "cybersoldaten" actief. In Nederland staat cyber warfare niet eens op de kaart. "Cyber warfare is overduidelijk een dreiging. En omdat het vooralsnog niet onder artikel 5 van de NAVO valt, ontwikkelen andere landen hun eigen capaciteiten. Wij hollen achter de feiten aan en dat is jammer", zegt Ko Colijn, hoogleraar Internationale Betrekkingen van de Erasmus Universiteit en veiligheidsexpert van Clingendael.
Volgens Eric Luiijf, van TNO Defensie en Veiligheid, loopt Nederland achter de feiten aan. "We moeten een stap verder zetten. Een aantal landen zit stil. Nederland moet een cyber security strategie hebben, net als Groot-Brittannië." De Pers quote ook Sami Saydjari, directeur van het Cyber Defense Agency dat het Amerikaanse leger adviseert. Hij laat weten dat China miljarden in digitale oorlogsvoering investeert. De laatste tijd is er regelmatig kritiek op de Amerikaanse overheid en adviesbureaus die voor cyberaanvallen waarschuwen, maar in werkelijkheid alleen hun eigen belangen zouden behartigen en hiervoor bewust de media manipuleren.
Offensief
Gisteren werd in de Tweede Kamer de defensiebegroting van volgend jaar besproken, maar het woord cyber-oorlogsvoering valt nergens. Een oorlogsvoering die zowel defensief als offensief is. Volgens De Pers zouden de landen om ons heen ook offensieve capaciteiten ontwikkelen, zodat bijvoorbeeld een elektriciteitscentrale of gsm-netwerk van een tegenstander met een druk op de knop is uit te schakelen. Luiijf laat weten dat als Nederland offensieve capaciteiten wil ontwikkelen, het daarmee laat is. "En qua verdediging tegen potentiële aanvallen moet je nu echt aan de weg gaan timmeren."
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.